2007. november 28.

Így rajzoltok ti...


Már régóta be szerettem volna linkelni, hogyan rajzol Jean Giraud Blueberry hadnagyot. Érdemes megfigyelni, mekkora méretben készül a képregény egy panelja...

A másik nagy kedvencemtől, Manu Larcenet-től is találtam két remek videót – az ő munkamódszereit itt és itt tekinthetitek meg. Manu időközben blogot is indított, érdemes arra is rákukkantani időnként!

Hírünk a világban...

2007. november 27.

Parlamenti csillagromboló

Itt egy kis előzetes a Kiss Feri által írt, legújabb 6 oldalas képregényemből. Csak a félreértések elkerülése végett, ez a páros csak mellékszereplő.

2007. november 25.

PINKHELL 4. - Előzetes!


És igen, nyomdában a PINKHELL 4. száma! Talán nem hat meglepetésként az információ, hogy egyesületünk hivatalos lapja is a Hungarocomixra jelenik meg, az MKA standjánál azonban a régebbi számokat is megvásárolhatjátok.
Ezúttal két borítóval is jelentkezünk, mivel a lapnak két szekciója, illetve olvasási iránya is lesz – egy „hagyományos" PINKHELL (melynek Felvidéki Miklós készítette a borítóját – fent) és egy, a „Kép, regény, szabadság - 1956" című, az @®©cal közös projektünk során született munkákat bemutató, alternatív szakasz (a borító ezúttal Cserkuti Dávid érdeme – alatta).
A szemléletesen tálalt képes ajánlót pedig Szabó Zolinak köszönhetjük, megtekinthető a Képregény.Net portálon.

Tartalom:

Noname
írta és rajzolta: Felvidéki Miklós

Szivárvány köz: Filozófiák a budoárban
írta és rajzolta: Zorro de Bianco

A kimutathatatlan
írta és rajzolta: Bardon Barnabás

Az életmentő rák
szanszkrit elbeszélések alapján a képregényt készítette: Fritz Zoltán
színek: Szűcs Levente

A pilóta hagyatéka
írta: Szabó Jenő
rajzolta: Fabe
kihúzta: Horváth Henrik
színek: Haránt Artúr

Dermafória
Craig Clevenger regénye nyomán írta és rajzolta: Kiss Gábor

Pen Club
írta és rajzolta: Matheika Gábor

Paralel
írta: Kemenes Tamás
rajzolta: Győri Tibor
színek: Haránt Artúr

Üdvözlet Budapestről
írta: Oroszlány Balázs
rajzolta: Felvidéki Miklós és Lanczinger Mátyás
színek: Kiss Gábor

Rádiók ostroma
írta: Szabó Jenő
rajzolta: Graphit

Parlamenti túlóra
írta: Szabó Jenő
rajzolta: Gáspár Tamás

Az előszót Kiss Ferenc képregényszerető írta.

Papírmozi 3

Szintén a Hungarocomixra jelenik meg a Képes Kiadó 144 oldalas képregényantológiája, a Papírmozi harmadik száma! A borító megvalósítása ezúttal az én feladatom volt, így igyekeztem némi blikkfangot is belecsempészni a témába.
Az antológia befejező történetéből indultam ki, A fényképész c. képregényből, amely eredetileg a Métal Hurlant oldalain jelent meg. A képregény érdekessége, hogy az említett lap egy korábbi borítóját Jacques Tardi különös rajza díszítette. Guy Davis képregényalkotó – akinek Tardi nagy kedvencei közé tartozik –, a borító láttán izgatottan lapozta fel a magazint, hogy a hozzá tartozó történetet is elolvashassa, ám csalódnia kellett, Tardi ezúttal csak a borítógrafikát készítette el. Ekkor támadt az az ötlete, hogy kiindulva kedvence rajzából és igyekezvén megtartani Tardi stílusát, maga alkot egy történetet, mely a következő Métal Hurlant-ben meg is jelent. És persze most nálunk, a Papírmoziban is.
A következő lépés magát kínálta: ismét borítót rajzoltam A fényképészből, ezúttal saját stílusban. A kérdés nyitva áll: ki rajzol belőle történetet? :)

2007. november 24.

Unicum illusztrációk

Örömmel – és persze büszkén – ajánlhatom figyelmetekbe ezt a szép és komoly kiállítású albumot, amely két jeles tagunk, Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok és képregényrajzolók közel három és fél éves, az ismert keserűlikőr reklámkampányában folytatott tevékenységét mutatja be. A Képes Kiadó gondozásában megjelent Unicum illusztrációk a képregényes színtér számára is izgalmas élményt nyújthatnak – nem véletlenül vállalkozott kiadására egy képregényes profillal rendelkező kiadó –, hiszen a három, stílusában jól elkülöníthető, ám felfogásában mégis egységes rajzi világ – a Rejtő-regényekből ismerős idegenlégiósok , a 70-es éveket idéző, hedonista Boondie klubja, valamint a realistább, de mindvégig a dekorativitásra, az ornamentikus, stilizált felüleltek játékára hajazó Red Nextes milliő – egyaránt a képregényes hagyományokból merít, vállal közösséget, hol a 60-as évek francia-belga képregényiskolájával (légiósok), hol pedig a korban ugyancsak ezt az időszakot jellemző, amerikai grafika látványvilágával (Red Next). Persze alkotóinkat korántsem ragadja el a divatos retrohullám „vasútja", párhuzamaik, vizuális utalásaik mintegy kikacsintásként vannak csak jelen az adott stílusok irányába – egyébként kivétel nélkül önálló és egyedi, nagyfokú szakmai tudással kivitelezett munkák kerülnek ki a kezeik alól.
Ajánlhatom hát a könyvet minden, az igényes illusztrációkat kedvelő olvasó számára – sőt, a képregénykedvelőknek külön csemegeként szolgálhat, hogy több „valódi" képregény is szerepel majd a válogatásban! Keressétek hát december elsejétől a jobb könyvesboltok polcain, illetve a Hungarocomix 2007 képregénykiállítás- és vásáron, december 2-án az Aranytíz Művelődési Központban!

A kiadvány fülszövege:
„Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok. Az elmúlt több mint három évben a legismertebb magyar keserűlikőr reklámjainak vizuális megjelenítésén dolgoztak. Munkájuk eredményét most egy kötetbe gyűjtve adjuk az olvasó kezébe. A közel 150 illusztráció, 40 fotó, neves személyek bevezetői mellett eddig sosem látott képekkel is találkozhatunk a könyvben: a rajzfilmekhez készült figuraterveken és a különböző plakátok vagy díszdobozok kezdeti variációin túl bepillantást nyerhetünk az illusztrációk készítésének kulisszatitkaiba is... és ettől lesz ez a kötet igazi unikum!"

2007. november 20.

Magyar képregény Észtországban


Helsinki után Tallinnban tekinthető meg a Frame Up című kiállítás. A honi képregény ügyét szívükön viselőknek a holnapi megnyitó kötelező program.
Irány a reptér!

2007. november 14.

Innen fúj a szél

A The Brain Project 2007 pályázatára készítettem ezt a képet, amelynek zsűrije kb. 400 beérkezett pályamunkából választotta ki a legjobbnak ítélt 30-at. Nem kerültem be, de azért nem volt hiábavaló munka: a lassan készülgető képregény (amelyen már több, mint fél éve dolgozom/dolgozunk) egyik karakterének alapját képezi ez a figura. Lehetne még csinosítgatni, de most már inkább a képregényoldalakkal foglalatoskodom.

2007. november 9.

3ház


Szó volt az animációs szekció létrehozásáról az MKA-n belül.
Ez a kis animáció megrendelésre készült. Két és fél napom volt rá.

2007. november 6.

A Pilóta Hagyatéka - Pinkhell 4. előzetes

A Pinkhell 4. számában (mely a Hungarocomix 2007 rendezvényen debütál) Fabe egy újabb sci-fivel jelentkezik. A történet érdekessége, hogy igazi csapatmunkában készül. Szabó Jenő története nyomán és Fabe rajzai után Horváth Henrik húzza ki a ceruzarajzokat, majd Haránt Artúr színezése adja meg a végső formáját A Pilóta Hagyatékának.

Szerk.: Zorro

2007. november 4.

Nőnap-elő...


Kellemes kis művészettörténeti gyorstalpalónak sem rossz. Az örök téma...