2006. szeptember 24.

300




A 300 egy újabb - Sin City-hez hasonló - hiperstílizált Miller képregényadaptáció lesz és azt az i.e. 480-ban lezajlott görög-perzsa ütközetet dolgozza fel, ahol Leonidász, spártai király 300 embere élén feltartóztatta a Xerxész vezette negyedmilliós perzsa sereget a thermopüléi-szorosban.
Bemutató jövőre.
Mindenki kösse fel a gatyáját, az év egyik legütősebb trailere következik - annak ellenére, hogy a felbontása és a mino"sége még nem az igazi.
( Aki talál jobbat a neten az szóljon...! ) :)

17 megjegyzés:

Szabó Jenő írta...

köszönjük az emlékeztetőt, már el is felejtettem mennyire heroikus dolgokról is tanulhattam volna az iskolában.

a Sin City kép nem mutatja meg nekem magát, a sereges link meg vmiért a disney oldalra visz, de egyébként a linkek is szórakoztatóak. :-D

Gáspár Tamás írta...

Hmmm, igen, látom.
Sin City-s wallpaper site valóban nem komálja a linkelést, a Disney sztori pedig azért mókás, mert ott egy "Army of Darkness" plakátnak köllene elo"bukkania. :)
Igyekszem korrigálni a bakikat...

Fabe írta...

300: igen sexy kiadvány (fekvő A3 kemény-fedeles könyv)...ha gondoljátok elhozom a következő MKA talira.

Gáspár Tamás írta...

Hozzad Steve, hozzad! :)

Névtelen írta...

Jó ég, teljesen lázba jöttem ettől a filmtől! Már a törikönyvben is rajongtam a spártaiakért. :P De messze van még az a 2007... :(
Találtam egyébként egy kicsit jobb trailert:
http://www.worstpreviews.com/trailer.php?id=453&item=0

Meg tudja valaki mondani /mondjuk fabe :)/, hogy hogyan juthatnék hozzá a képregényhez, és hogy mi pénz az ára?

Fabe írta...

nos én még new jersey-be vettem anno 2000-be:), de azt azért mégse ajánlanám...ha van hitelkártya, akkor egyenesen a dark horse kiadótól - vagyis ide szól a link:

http://www.tfaw.com/Profile/___48-339?qt=dhprofile1

vagy talán itthon a http://www.comicsinvest.hu oldalról...

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

A spártaikért én is rajongok... :)
Sajnos nem volt a kezemben a képregény, de ez a trailer valóban... ott van!
Azt csak finoman - és sokak számára nem igazán tetszően jegyzem meg -, hogy: mi lenne, ha a látványos és vakítós vizuális kibontakozás mellett valami más, tartalmas információs halmaz is az érdeklődők rendelkezésére állna?
Tudom, nem ebben a világban élünk... :S

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Éppen csak arra akartam utalni, hogy míg ma a vizuális megoldások önállósítják, hatásérdekben elszakítják magukat az ún. tartalomtól, addig ez egészen más, összességben és együttélésben dolgozó jelenlétként működött az elmúlt (és jól elmúlt) századokban...

Peter Tikos írta...

I.Csaba!
Egy-két hónapja még láttam 300-at a King Comicsban.
Zorróhoz csatlakozom: annak idején sokan a fejüket fogták a Gladiátor láttán is. Soha nem értettem, hogy egy témát, ami önmagában is rettentő érdekes lenne, miért kell ennyire elszúrni. Rómaiak rohamoznak lóháton az erdőben... boriszvalejjós amazonok és kenyérdobálás az arénában...

Gáspár Tamás írta...

A válasz egy szóban:
HOLLYWOOD... :P

Fabe írta...

hmm...nos, én a '300' elolvasása után kezdtem el foglalkozni a csatával, sőt 2003-ba személyesen is jártam a thermopüléi-szorosnál...

a filmről még nem tudok nyilatkozni...így nemis "fikázok" előre.:)

Cserkuti írta...

A film az USA-kormány kultúrális tárcájának támogatásával készült, azzal a céllal, h felkeltsék az érdeklődést a történelem, az ókor, Európa és a szorosok iránt. Ahhoz, hogy egy ilyen, moziban vetített tanórára még jegyet is váltson az amerikai tinédzser, így kell a tananyagot becsomagolni. :))
Amúgy a gyermekkorunk (vagy még az azelőtti időszak) klasszikus történelmi feldolgozásai, mint az agyonoszkározott Ben Hur, vagy a szénné sminkelt Kleopátra sem sokkal magvasabb filmek, csupán annak a kornak más volt a zsánere. Nem az akciókra buktak, hanem a hömpölygő zenére csöpögő érzelemre.
Persze amit fent leírtam, az nem igaz. :P

Peter Tikos írta...

"hömpölygő zenére csöpögő érzelem"
A 300 trailere alatt NIN szól! :)))

Névtelen írta...

Fabe, Tikos Péter, köszi a tanácsokat. Bár a 20$-s ár meglehetősen húzós számomra, azért megnézem a King Comicsban, és már sejtem, hogy onnantól már nem lesz visszaút...

A vizuális hollywoodiságról meg annyit, hogy nekem ezzel semmi bajom nem volt a trailer-t elnézve. Szerintem az "enyhe" túlzások nagyon is passzolnak a görög világképhez, hiszen már az Íliász is bővelkedett az efféle effektes elemekben. És informatívság? Hát a legtöbb hollywoodi történelmi filmnek szerintem sem ez az erőssége (nyilván ezen a téren még igencsak a könyveké a főszerep), de a spártai népről semmi sem mond többet, mint a csatái.

Peter Tikos írta...

Én olyasmikre gondoltam, mint pl. a Gladiátor kenyérdobálós jelenete. Ennyit érthettek meg a hálivúdi producerek a "Kenyeret és cirkuszt" mondásból, ami legalábbis szánalmas. Történész barátom azzal érvelt, hogy - mivel a Colosseum nézői tisztes polgárok voltak, akik jegyet váltottak egy előadásra - ez olyan lett volna, mintha ma beülnél egy moziba, és elkezdenének kenyereket dobálni a nézőtérre, hogy "nesze, barom, egyél". De hosszasan lehetne sorolni a példákat.

Cserkuti írta...

" "hömpölygő zenére csöpögő érzelem"
A 300 trailere alatt NIN szól! :)))"

300 = akcióközponúság.
Ben Hur stb. = "hömpölygő zenére csöpögő érzelem". (És igen, azért volt azokban is akció.)
Aszittem követhető vagyok, mint egy nagyköltségvetésű akcójelenet. :P

Névtelen írta...

apple.com-on van HD felbontasu trailer is.

--
Gabucino