2006. november 23.

MAGYAR KÉPREGÉNYHŐS VERSENY, I. FORDULÓ

Képregény-portrérajz a Magyar Képregény Akadémiától, és az ART7 Stúdiótól
Időpont: 2006. december 1., 18 óra
Helyszín: Szimplakert

Résztvevõk :
Kapa és Pepe
– a Szimplakert munkatársai
– önjelöltek: a Szimplakert és az Anifest közönsége és a sajtó képviselői
(A képek a kiállítás részeként felkerülnek a Szimplakert falaira!)

KOCKÁRÓL KOCKÁRA A SZIMPLÁBAN – Kortárs képregény a Szimplakertben!
A kiállítás a legjobb magyar írók és rajzolók már megjelent, vagy még megjelenés előtt álló munkáiból mutat be részleteket, a budapesti futurista misztériumjátéktól a tornacipõs urbánpoézisen keresztül a légiós kocsmai epikáig.
A kockáról kockára képregénykiállítás a
Körút Fesztiválon jelent meg először. 108 képe különböző válogatásban tovább kering a városi kultúra bevett helyein, és ezúttal a Szimplakertben landol. A gyűjtemény fő rendezőelve: a magyar képregény jó, a magyar képregény finom!
Talán
Gróf Balázs a legismertebb kortárs magyar képregényes, comic stripje az Est-lapok legolvasottabb hasábja. De vannak még mások, és jönnek újak is!
A kiállítás rajzolói közül az legfiatalabb
Lanczinger Mátyás, aki Guta nyomozó című abszurdjával szerepel, míg streetart hatásokra épülő, torz humorú Tohuvabohu sorozatát a Pinkhell magazin közli.
Futaki Attila Firenzében tanult, most a Roham magazin munkatársa, nemsokára Franciaországban jelenik meg Spiral című önálló kötete. Klasszicista hiperrealizmusa filmes képi megoldásokat idéz.
Brazil sorozata, a Bürokraták is a Rohamban jelenik meg. Ebben a Budapesten játszódó futurisztikus misztériumjátékban az isteni gondviselés öltönyös mendzser képében csekkeket és számlákat hajt be, a másik szuperhős, az ördög jóbarátja pedig Zámbó Jimmy alakját veszi fel.
Újdonságnak számít
Csordás Dániel tornacipős urbánpoézise. A Konkrét Könyvek pályázatának nyertes anyaga könyv formájában is megjelenik hamarosan.
A számítógépes játékokhoz karakterterveket készítő
Ábrai Barnabás (Geek) és a „Képzőn” képregénnyel diplomázó Győri Tibor pszichoetűdjei kivételes rajzi és kompoziciós érzékkel értelmezik át a fantasy és a manga stílusjegyeit.
A
Nyóckerből is ismert, filmes 3D-s látványtervezés technikájában jártas Odegnál Róbert chemical-cyber antiutópiája, a Rév trilógia, már második kötetének megjelenése elé néz.
Fehér Zoltán (Zorro de Bianco) a század eleji vadak legjobb kompoziciós hagyományával beoltott szecessziós dekorativitással rajzolta meg a Fekete-Fehér Képregényantológia számára a „kockáról kockára” arcaként is szereplő Pepita Oféliát.
A kiálltás vendége két ex-jugoszláviai, nyugaton már jelentõs sikereket elért szerző,
Aleksandar Zograf és Gradimir Smudja. Utóbbinak Van Gogh festményeibe oltott képregényét mutatjuk be.
A kocsmahangulatban jól érvényesülnek
Korcsmáros Pál Rejtő-sorozatának légiós történetei. A keménykötésű, színes felújítás Garisa H. Zsolt és Varga Zerge Zoltán munkája. A legújabb rész, a Piszkos Fred, a kapitány folytatásokban jelenik meg az Eduárd a fapados képregényújságban.

Nincsenek megjegyzések: