2007. január 26.

VIII. Eduárd Szivárványba öltözik...


Február elején jelenik meg az Eduárd a fapados képregényújság 8. száma, melyben a Szivárvány köz jól ismert lakói ezúttal nem csupán strip terjedelemben, de egészen három, teljes oldalon át szórakoztatják majd az olvasókat! Sőt, a magazin borítóján is ők virítanak majd – igaz, díszes társaságot is kapnak (Batman és a Szőke Ciklon személyében) –, amint próbálják kiheverni egy nehéz nap éjszakáját. Ha kíváncsiak vagytok, mi történhet 2006 szilveszterén egy bohókás, éltes traveszti partiján egy empire budoárban, keressétek a lapot az újságosoknál!
Az Eduárd teljes előzetesét a Magyar Képregénykiadók Szövetségének honlapján találhatjátok – érdemes megtekinteni, hiszen a Szivárvány közön túl Odegnál Robi tagunk Rév-Nekrológja is befejeződik, valamint a Rutinos Fekete Imre újabb zseniális egyoldalassal lep meg minket, Batman pedig egy remekül tálalt kis képregényben ered újra a gonosztevők nyomába. Ha valakinek még ez sem elég, és komolyan elítéli a „szőkenős" vicceket, robogjon tova karosszéria maradványokon a híres Rejtő-figurával, a Szőke Ciklonnal, melyet ebben a formájában a mester, Korcsmáros Pál rajzolt képregényklasszikussá.

12 megjegyzés:

Peter Tikos írta...

Már a kezdetekkor is igen szép kis képregény volt a Szivárvány köz, és egyre csak jobb lesz! Örülök neki, hogy immár nagyobb terjedelemben is olvashatom.
Soha nem értettem a fanyalgókat, értetlenkedőket (pláne akik direkt nem akarták megérteni, kikről és miről is szól ez a képregény) - én mindig fontosnak és izgalmasnak éreztem, hogy megértsem, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak, hogyan éreznek mások. Szurkolok a Szivárvány köznek, és minden elismerésem az Eduárdnak, hogy felkarolta ezt a "vállalkozást".

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Köszönöm a bátorítást – ha egyszer megjelenik az album, feltehetem a hátsó borítóra a többi Times és Newsweek idézet közé? :)
De komolyan, örülök, ha így gondolod.
Azzal mindig is tisztában voltam, hogy itthon igen erős hendikeppel indulhat egy ilyen témájú képregény, és most is azt gondolom, hogy mire valamennyire sikeres lesz (mert az emberek nyíltabbak, empatikusabbak lesznek és észreveszik, hogy csupa olyan "mesével" is azonosulni tudtak addig, aminek a saját életükhöz semmi köze nincs), addigra talán a Szivárvány köz is profi képregénnyé fejlődik – értsd: elhagyja a dramaturgia hibáit vagy pl. a párbeszédek természetesebbek, pörgősebbek, szórakoztatóbbak lesznek. De ez sok-sok gyakorlás kérdése.
Az biztosan érdekes tapasztalat a téma kapcsán, hogy az emberek minden másságot inkább elfogadnak, mint a szexuálisat, ami valahol azt bizonyítja, hogy mennyire alapvető és tabukkal övezett része ez az életünknek.
Mindenestre hol máshol ajánlhatnám:
Megújult Ralf König oldala, azé a képregényíróé-rajzolóé, aki talán a legismertebb a műfajban a német nyelvterületen. Érdemes rajta elgondolkodni, hogy miért imádják százezrek a köteteit és miért nem zavarja őket a téma... :)

http://www.ralf-koenig.de

Lehet, hogy ezt már ajánlottam, de itt egy interjú is a legújabb albuma kapcsán:

http://www.signandsight.com/features/834.html

És végül, a Goethe Intézet utazó képregénykiállításán is megtekinthető az egyik klasszikussá vált műve (nem lehet nem megtalálni :)) – a fotót Csacso készítette:

http://www.kepregeny.net/galeria.php?spgmGal=Talalkozok/070117_Comics_aus_Deutschland&spgmPic=4&spgmFilters=#pic

Cserkuti írta...

Most esett le, h igazából mennyire ötletes a cím, amiből a Szivárvány szó nyilván egyértelmű, de a köz nemcsak egy eldugott utcácskát jelöl - ami amúgy jól jellemzi a perifériális, rejtett, rejtőzködő, száműzött státuszát a "másság"-nak -, hanem fellelhető benne a közösség szó is, ami így kiterjeszti a cím jelentését, és egy új kifejezést teremt.

(Csak gondoltam, hátha én is ott lehetek az album hátán. :)) )

Peter Tikos írta...

Gyenge próbálkozás; tudsz te ennél jobbat is, Dávid. Mi a véleményed például a fülekről? :)))))))

Cserkuti írta...

A fülekkel semmi gond. Nem úgy a fenekekkel - amiről pedig azt gondolná az átlag halandó, hogy egy meleg képregényben nagy gondot fordítanak rá.
Zorrónak is jeleztem, h a címlapképen Milán feneke gyakorlatilag... nincs!
:P

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nana, lemaradsz a hátsó borítóról! :))
Egyébként igazad van, ahogy beszéltük is, olyan, mintha a közvetlenül a csípőjéből kalimpálna a combja. Persze Milánnak egyébként sincs jó feneke, csupa csont és bőr az a gyerek. Próbáltam is pótolni a formát az alsó képen Richie-nél. :))
Mindamellett nyugi Péter, ez a fickó úgyis mindenbe csak beleköt... :)

Egy kis spoiler a továbbiakra:
Feltűnik majd a képregényben Gyöngyösi Nándor is, aki 2006-ban a magyar meleg szépségverseny után, megnyerte a Mr. Gay Europe titulust is Amszterdamban, így indulhatott a Mr. Gay International versenyen is Palm Springs-ben, ahol viszont közönségdíjas lett. Ma este 20.30-kor a Cool Tv-n lesz róla egy filmecske. Hajrá Magyarország! :)))

Szabó Jenő írta...

azt hiszem sikerült megfejtenem a rendszert a fenti hozzászólásokban.

aki a karakterek hátsóját szidja, az lemarad a hátsó oldalról.
aki a fülét, a fülszövegbe se kerülhet be.
de mivel a címét Dávid megdicsérte, a címlapra még felkerülhet.

remélem segítettem.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

:))))))))))))
Ezért veszünk fel tehetséges írókat. :)

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Sziasztok lenne egy fontos kérdésem, a szakdolgozatomat képregényes témában szeretném írni, és egyelőre az alábbi témalehetőségeim vannak, azt szeretném kérdezni, hogy nem tudnátok esetleg ajánlani valami szakirodalmat a következő témákhoz:


1. Kép-szó viszonyok néhány kiválasztott képregényben

2. Történetmesélés: képek, feliratok szerepe a story
narrációjában.

(Még a Hungarocomixon beszéltme néhány MKA-taggal és azt ajánlották kommenteknél kérdezzek vagy esetleg írjak mailt, szóval azért itt teszem fel a kérdésemet, mert hátha így többekhez eljut)

Előre is köszönöm!
M.

Cserkuti írta...

Kérlek, a kérdéseeiddel együtt írd meg a mélcímedet a miénkre!

Köszi.

hopsy írta...

Nagyon klassz