2007. július 2.

Képregénykiállítás a 12. LMBT Fesztiválon

A 12. LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszex és Transznemű) Fesztivál idei programjában kiemelkedő szerephez jut a képregény is.
A fesztivál ideje alatt, azaz 2007. július 5 és 8 között, megtekinthető egy kiállítás meleg témájú képregényekből a Vismajor irodalmi kávézó és kiállítóteremben (Bp. XIII. ker. Szent István krt. 2. - bejárat a Pozsonyi út felől).
A megnyitó időpontja: 2007. július 5., 17 óra.
A kiállítást megnyitja: Pálfi Balázs, a Petőfi Rádió riportere és műsorvezetője.

A kiállítás három fő csoportra osztható:

- A meleg tematika és meleg alkotók a képregény történetében (Válogatás amerikai, európai és japán képregényekből)
- Zorro de Bianco: Szivárvány köz (Az első magyar melegképregény) – MKA
- Zsombor-képregények – MKA

(Az anyagot Bayer Antal, Kálovics Dalma és Zorro de Bianco válogatta.)

A képregény lesz a témája a megnyitót követő beszélgetésnek is, mely azonban már a fesztivál fő helyszínén, a Művész mozi Tarkovszkij termében lesz megtartva, július 5-én, 19 órától. A beszélgetést Pálfi Balázs vezeti. Résztvevők: Fehér Zoltán (Zorro de Bianco), a Szivárvány köz alkotója, Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke és Kálovics Dalma, a Japanimánia műsorvezetője.

A kiállítás alkalmából „színekbe öltöztettem" a Filozófiák a budoárban c. képregényemet is, mely az Eduárd a fapados képregényújság 8. számában jelent meg, akkor még fekete-fehérben – az oldalak a honlapomon is megtekinthetők.

Mindenkit – szexuális érdeklődésétől függetlenül is – szeretettel várunk!

32 megjegyzés:

Csacso írta...

Izé…, az a Batman miért is van ott a képen? Bezzeg, Robinson és Péntek nincsen…

Névtelen írta...

Meg a Sherlock és a Watson se... :D

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Természetesen nem azért, mert lett volna olyan történet, amelyben "összejöttek" volna, hanem mert ez az a páros a képregénytörténetben, akik leginkább megtestesítették (látszólag) a homoerotikus viszonyt. Illetve maga a viszonyuk, mint modell volt abszolút homoerotikus, nem mint valóság, bár miután nem valós, élő személyek, így nem is lehet azt a kérdést feltenni, hogy vajon van-e ilyen kapcsolat köztük - ugyanis akkor mindenképpen (de csak akkor) lesz, ha azt egy író megírja, egy rajzoló megrajzolja. Magyarul: bármikor.
A mester és tanítványa, az idősebb férfi és a fiatal fiú ilyen szembeötlően szoros kapcsolata (a védelmező sötét lovag és a mondhatni erotikus kisnadrágban flangáló, meztelencombú ifjú) legalább is emlékeztet arra, az ókorban is igen elterjedt modellre, melyben az életre való felkészítésen és tanításon túl a szexuális beavatás is a kapcsolat részét képezte. (Ez persze nem jelentette azt, hogy a felek melegek, hiszen aztán a fiú megházasodott.)
Idézek a Tóni által a kiállításon is olvasható szövegből:
"Frederick Wertham professzor 1954-es Seduction of the Innocent ('Az ártatlanok megrontása') című könyvében heves támadást intézett az amerikai képregény ellen. (...)
A pszichiáter azt olvasta ki a Denevérember és tinédzser korú társa, Robin viszonyából, hogy közös életük Bruce Wayne otthonában nem más, mint egy homoszexuális pár vágyálma. Odáig azért nem ment el, hogy azt sugallja, felnőtt szuperhős elcsábította volna a fiút, de mindenesetre sokaknak bolhát ültetett a fülébe, és azóta is lázasan keresik a burkolt utalásokat a Batmanben és hasonló képregényekben. (...)"

Csacso írta...

Hát, ez így eléggé ellentmondásos. Hiszen Batman és Robin kapcsolata ebben a formában sztereotípiára, előítélet –re alapoz. Toleranciáért, előítélet ellen küzdők „ikonjává” válna mégis? Vagy ez olyan szintű irónia, amit nem feltételeztem volna? Az persze „csak” az én vesszőparipám, hogy tolerancia alatt majd mindenki csak 1irányuan értelmezi azt.

Névtelen írta...

Szerintem nincs arról szó, hogy Batman és Robin a melegek ikonjává vált volna. A kiállítás tematikájába abszolút belefér, és van a dolognak még folytatása is Midnighter figurájával, aki persze messze nem annyira ismert, mint Batman.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Csacso, személyesen szívesebben beszélgetek veled erről, mert: egyrészt most nem nagyon alszom, mert örülök, ha készen leszek a kiállításanyaggal, másrészt élőszóban is annyit beszélek, mint a hozzászólásaimban, csak az elviselhetőbb! :))
De röviden: valamit keversz, a szezont a fazonnal!
Egyrészt valóban nem vált a melegek ikonjává (bár én a neten kutatva ezt másként tapasztaltam :P), másrészt ha azzá is vált volna: nem a toleranciaküszöb az, ami valamit, vagy valakit ikonná, tehát példaképpé, "bálvánnyá" avanzsál! Nincs hozzá köze. Az pedig szintén nem előítéletesség, hogy ha egy fiktív, rajzolt hőspár megjelenésében, kapcsolatában óhatatlanul is utal egy meleg, de legalább is formájában homoerotikus viszonyra (gondolom nem szándékosan, mert akkor azt egy idő után a szerzők ki is nyilvánították volna), akkor arról nem a nézője tehet. Vagy te egy csinos nőt úgy nézel meg az utcán, hogy a közben a tolerancia is eszedbe jut? (Maximum az, hogy ez a csaj nem tolerálja az olyan pasikat, mint én, ha nem mosolyog vissza. :))
Tény, hogy a szuperhősök mindenben szuperek, tehát legyenek azok nők vagy férfiak, az elsődleges nemi jegyeik kidomborodnak (sic!), megformálják magát a Szép embert, "példányt" is - nem csak a segítőkész, okos stb. modellt. Így aztán szexisek is (a latex ruhákban szinte csak a színük az, ami azt mutatja, hogy nem meztelenek).
Neked, mint heteronak persze kevésbé tűnik fel, hogy ezen belül Batman és Robin kettőse mennyire erotikus IS (mint mondtam azért, mert ez egy klasszikus modell a homoszexualitás történetében), de egy meleg embernek ez az első, ami szembeötlik! Igaz, hogy amikor általánosban a szuperhősökért rajongtam (akkor még csak idegen nyelven voltak), az összes osztálytársam azzal vegzált, hogy "peeersze, a cicanacis fiúcskák, meg ez a két b**i, a Batman meg a tinije" stb. Márpedig nem jártam melegspecifikus suliba! :D
Végül: én magam igyekszem általában is toleráns lenni (nem mindig sikerül), de az természetes, hogy ha valaki érintett egy olyan területen, amit támadás ér vagy gúnyt űznek belőle, akkor arra érzékenyebben reagál. A tolerancia viszont nem jelenti azt, hogy mindenkivel és mindig úgy kell bánni, mint a hímestojással, hidd el, hogy amikor átesünk a ló túloldalára, az engem is irritál - bár ebben a kérdésben nálunk ettől még messze vagyunk...

Csacso írta...

Az hagyján, hogy keverve van a szezon, a fazonnal :) Ettől továbbra is hatásvadásznak, sőt bulvárnak tartom Batman kép jelenlétét a plakáton (és mint kiderült, az előadás „szövevényének” is alkotóeleme) :) További összeesküvésként, értelmet nyert (Zorro) által viselt Batman kitűző is a 3.feszten :D

És persze jó pihenést!

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

A kiállítás nem csak a meleg képregényhősökről szól, hanem általában arról, hogy a képregény történetében hol bukkan fel a téma, márpedig a szuperhősök esetében (még ha tévesen is) - mint azt sok-sok példa mutatja – nem csupán a melegek körében, elsőként mindig Batmant és Robint említik. Ha ez bulvár, akkor az, vállalom! Az anyag, amit összeállítottunk csupán informál és nem ítélkezik, így ez a páros kihagyhatatlan lett volna, illetve részünkről lett volna szemellenzős vagy diszkriminatív, ha erről hallgatunk. Szerintem... ;)
Hopp, a kitűző! Itthon nem hagyom! :P
Köszi, de pihenés majd utána... :(

Névtelen írta...

Csodálom, hogy Asterix és Obelix lemaradt a plakátról. Ők ráadásul évtizedek óta együtt élnek, és bevallottan szeretik egymást.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Értem a tréfát... ;)
És olvastam is róla, hogy az első történetekből éppen azért hiányolták a nőket a faluból, mert túlságosan is gyanús volt ez a "smurf-szindróma" (apropó, annyi pasi egy nőre :), de aztán igen hamar pótolták is a szerzők ezt a hiányosságot. (Pl. a bájos BB-hasonmással.)
Ráadásul Obelix többször is szerelembe esik, Asterix pedig (ha jól emlékszem) a Titkos fegyverben táplál romantikus érzelmeket a keménykezű feminista perszóna iránt. Így ez a megközelítés tárgytalan.
Bezzeg a kis hupikék férfitársadalom... Most bogarat ültettél a fülembe. :P

Névtelen írta...

Azért ezzel kapcsolatban bűzlik valami. Nekem gyerekként eszembe nem jutott, hogy a HT-ben miért csak egy lány van. Persze ez biztos azért van, mert tisztára olyan mint egy kissrác környezete, vanak a haverok, a helyes lány osztálytárs, aki mindenkinek tetszik, de erről mindenki kussol, meghát a Hókuszpók, aki akár a gonosz tanár is lehetne. És nekem volt is ilyen. Az elektronikatanárom pont úgy nézett ki, a tantárgya miatt a Hókuszkóp nevet viselte becenévként hagyományosan évek óta.

De mi a lányok véleménye a HT-ről?

Névtelen írta...

Ja még annyi, hogy ez a Hókuszkóp tök jó fej volt, sza szellemileg más vonalat képviselt, mint az "eredeti"-je. :)

Névtelen írta...

Ja még annyi, hogy ez a Hókuszkóp tök jó fej volt, sza szellemileg más vonalat képviselt, mint az "eredeti"-je. :)

Névtelen írta...

Halálosan komolyan beszéltem. Batmannak is voltak nőjei, Asterix és Obelix egyszer volt szerelmes ugyanabba a lányba (Falbalának hívták, és ez egy tragikus, viszonzatlan szerelem volt). Viszont ők rendszeresen, egy képregényen belül többször is egymás nyakába borulnak, és elmondják, hogy szeretik a másikat. Ezek, kérlek, őszinte érzelmek - egy mélyebb, nem buja testiségen alapuló kapcsolatra utalnak (ahol esetleg csak az a lényeg, milyen feszülő börszeri van a másikon).

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

De hát a HT-vel vicceltem! :)
Na jó, olvastam már tanulmányról, ami foglalkozott ezzel a fura felállással és taglalta a gyerekekre gyakorolt igen kétséges pszichológiai hatását, de én is úgy vélem, hogy gyerekként az ember nem elemzi mélyen szántóan ezeket a képregényeket, nem is szabad. Persze az érdekes, hogy a női nem miért csak egy, a sok típusú törp közül? Nem túl PC hozzáállás. Vannak a szakácsok, a festők stb... ja, meg a nők! :P
És mi a helyzet a női nevű fiúmackóval? :)))
Hókuszpók rulez!! (Főleg Haumann hangával!)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Én ezt csak egy nagyon mély férfibarátságnak fogtam fel, de lehet, hogy bennem van a hiba. Gondolni sem mertem többre. Lehet, hogy homofób vagyok? :P
A Falbala a légionárius sztoriban volt ugye? (Gyanús, mert a szeretőjét, Tragicomixot arról a francia férfiideálról mintázta Uderzo, aki köztudottan szerelemben élt együtt Cocteau-val, azaz Jean Marais-ról. Valamit mégis kihagytam...)
De a Titkos fegyverben (ami magyarul csak a neten volt elérhető) van egy feminista nőci, akinek Asterix le is kever egy pofont, majd elszégyelli magát és elég zavaros módon, valamiféle vonzalom váltja fel a brutális tettet. De Tóni majd kijavít, régen olvastam már. (Abban a két gall mamája készíti fel őket a randira is, ha jól emlékszem...)

Névtelen írta...

Ha meg valaki transtvesztita, akkor átképzésen van bizonyára. :P

Mijaza PC hozzáállás?

A maci az a Mici? Mert azt én nem nagyon komáltam már akkor se, ellenben a Laci-t bírtam. :)

De nekem erről a Batman-Robin kapcsolatról sem jutott eszembe ilyen homoerotikus jelleg. Szerintem csak a felnőttek ilyen aberáltak, oszt ennyi.

Névtelen írta...

És Batman mikor mondta Robint zokogva átölelve, hogy "szeretlek"? Ismerjük be, hogy egy radikálisan testi hozzáállás tette többé Batman és Robin apa-fiú viszonyát, míg az egymás iránt (nyíltan) őszinte érzelmeket tápáló Asterix és Obelix kapcsolatát elbagatelizálja, csak azért mert az egyik dagi, a másik alacsony, tehát külsőleg nem vonzóak.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Tény, hogy amit írtam is a szuperhősökről (tehát hogy önmagukban is beindítják a szexuális fantáziát - kiben-kiben melyiket), az tényleg előnyben részesíti őket a karikatúraszerű figurákkal szemben. Ez van... :(
(Bár Ralf König minden képregénye a szexről szól - több-kevesebb áttéttel -, és abszolút karikatúrákról van szó, úgyhogy ez nehéz kérdés...)

Raveon, a szexuális fantázia az nem egy tudatos, irányított dolog, mint ahogy az sem, hogy milyen bizsergető érzés kerít hatalmába, ha egy számodra (akár mélyen is) erotikusan stimumáló dologgal találkozol. Ennél sokkal bonyolultabban épülünk fel - és nem kell azt szégyellni! :)
Én meg Batwoman-ről nem tudom elhinni, hogy leszbikus! Brühühü... :P

Névtelen írta...

Ezt értem és nincsen semmi gond ezzel, de például Batwomannek nem volt Robinája - legalábbis tudtommal, ebből adódóan nála szerencsére fel sem merült ez. A szerencsére-t persze úgy értettem, hogy nem próbáltak valami olyat belemagyarázni, ami...

á, mindenki azt gondol amit akar, elvégre fakultatív. :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nem belemagyarázás, hanem belelátás, mert a felállás szinte egy az egyben azonos (látszólag) a klasszikus görög modellel, csak ennyiről van szó. Ezért érzékelik/értelmezik ezt a kapcsolatot olyan sokan az archaikus mester-tanítvány viszonynak. Az meg hogy tényleg erotikus (már annak, akit a férfiak vonzanak) az tény. Magyarázni a bizonyítványt szokás, de tényleg hagyjuk... ;)
Nem vagyok akkora Batman-fan, hogy ezzel ennél többet foglalkozzak, úgyhogy...
Inkább gyertek el a megnyitóra, nagyon sok más érdekesség és meglepetés is lesz és persze sör-bor-pálinka! Asszem... ;)

Névtelen írta...

Remélem a következő plakáton rajta lesz Asterix és Obelix is. Még egy megjegyzés. Ha pontosan kielemezzük Asterix érzelmeit, akkor rá fogunk jönni, hogy Falbalába azért lett szerelmes, mert előtte Obelix szerette. A másik csaj (La rose et le glaive) pedig egy fiúsan viselkedő domina, tehát Asterix benne a "férfit" szerette meg.

Névtelen írta...

a "leszbikus" nem "meleg"?

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nem, a leszbikusokra nem használják a meleg jelzőt. (Persze általában az emberek használják, mert nem tudják, hogy külön névvel illetik, de ez csak infóhiány.) Soha nem is használták, az angol "gay" szót is férfiakra használják, a "lesbian" ott is a lány.
Az itthoni első fesztiválokat, azt hiszem, csak a meleg jelzővel látták el, így jogos is volt valahol, hogy ez némiképp diszkriminatív.

Névtelen írta...

Mennyi a tervezett műsoridő?

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

5-kor megnyitó, aztán fél 6 után átsétálunk a Művészbe, mert 6-kor a fesztivál hivatalos megnyitója lesz, 7-kor pedig ugyanott a beszélgetés a képregényről.
Drukkoljatok, mert Saban még csak most futott el az oldalakkal az Intruderbe nyomtatni... :O

Névtelen írta...

Kösz. Mégegy kérdés: a Művész mozi (Teréz 30) milyen ismertebb objektumhoz van közel van közel - én csak a Corvinbameg a Puskinba szoktam menni, ha megyek.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

A legegyszerűbb, ha az Octogonnál szeszállsz a villamosról és a Nyugati felé elindulsz a körúton, a bal oldalon - kb. 2 perc múlva ott állsz előtte. Nem lehet eltéveszteni: vaskos, díszes oszlopok, extrém filmplakátok. ;)

Névtelen írta...

Ja, akkor tudom melyik. Mégegyszer köszi. Ha agyilag nem fáradok le teljesen, akkor Grifter meglátogatása után megyek. :)

Peter Tikos írta...

Grifter, az agyszívó versus Szilvássy Schechner :D

Névtelen írta...

:nagyonröhögökszmájli:

Névtelen írta...

(de mielőtt erre járna és félreértené, zárójelben megjegyezném, nem arra gondoltam, hogy őtőle fáradnék le agyilag)