2008. január 25.

In memoriam: Heath Ledger (1979-2008)

22 megjegyzés:

Szabó Jenő írta...

Tisztelgésül.

A. Tamás írta...

RIP

Haránt Artúr írta...

nekem a Grimm tetszett a legjobban a filmjei közül, de ez inkább Terry Gilliamnak tudható be, nem értek a színészethez, de nekem mint színész a Dogtownban hitette el a legjobban hogy nem egy színészt látok, hanem magát a karaktert akit játszott, gondolom ez a jó színész ismérve nem? sztem jó volt Ned Kelly-s filmben is és még nem láttam a Joker alakítását, tisztelet neki

(amúgy szép lett a rajz. bevallom féltem én is kicsit, hogy túl meredek lesz, de nagyon szép "gyász illsuztráció" lett ha szabad így mondani)

feki írta...

De nem is ő volt Indiana Jones.

Zsoldos Péter írta...

A hangulat nagyon el lett találva.
Bocsájtsd meg Zorró de nem értem, miért pezsgőtablettás doboz a Vigyorex, vagy ne kapszulák lennének a kezében és a lasszó lehetne tekergősebb mert úgy előbb ugrana be hogy mi is az.

Szomorú ha valaki fiatalon távozik.
Jó utat neki!

Szabó Jenő írta...

hahó péter, nem osztom a véleményed.

a kapszula jó, mert könnyen felismerhető.
a hosszúkás doboz jó, mert nagy betűkkel lehet rá írni. itt ráadásul egy "mesebeli" vegyszerről van szó, aminek a formátuma aligha felel meg szabványoknak.
ez kicsit olyan, mint amikor egy sminkmester megkérdőjelezi joker arcfestésének autentikusságát.

Névtelen írta...

nekem kissé üres a kompozíció. nem azt mondom, hogy agyon kellett volna zsúfolni, de vmi hiányzik. a színhasználat sem tetszik, barátságtalan (hiába RIP..), a stílus a '80-as évek IPM-grafikáit idézi, és kicsit túl van finomkodva szerintem. a "vigyorex" szó használatát is elhibázott választásnak tartom, az egész helyzet komolysága kissé felülíródik általa. 1szómint100, nálam nem talált be ez az in memoriam-kép, de remélem nem lesz sértődés a véleményemért

Haránt Artúr írta...

mivel túl sok attribútuma nem volt a színésznek a "buzikóbojos" (elnézést, csak az egyzerűség kedvéért) viseleten kívül, nem volt sok karakters tárgy ami hozzá fűződott, tán lovagregény volt még az aminből karakteresebb tárgyakat lehetett volna a képbe rakni. egyébként kicsit tényleg "üres" lett a kép, még egy valami elfért volna, de ettől függetlenül (szerintem) arra ami lett szánva: gyász illusztrációnak, tökéletes.

a "finomkodás" meg (szerintem) nem hátrány egy ilyen képnél, ami egy olyan pillanatot jelenít meg (még ha nem is reálisan), ami nem egy túl mozgalmas esemény, a színhasználat nemkülönben illő (szerintem), szal a "hiába RIP" az inkább arra javítandó, hogy "azért mert RIP", de a "hiába RIP.." az gondolom arra utalt, hogy te is elismered, hogy egy ilyen képnél kábé ilyen visszafogott komor színek kellenek. nemtudom melyik gyász témájú kép barátságos, akár színhasználatában, de biztos létezik ilyen. ettől függetlenül nemhiszem, hogy barátságosság az szükséges egy gyász illusztrációhoz (sőt).

azért írtam a sok "szerintem" szót, mert én sem akartam sértődést :), szal nincs gumcsirkéscsávó szindrómám... amúgy megmondanám simán zorrónak ha nem tetszene nekem sem (nincs elnöki terror szerencsére :)), de sztem a hírhez nagyon passzol, amikor yahoon olvastam először Jenőtől az ötletet, akkor én is azt gondoltam, hogy ez azért kicsit túlzás, de sztem frankón meg lett oldva, abszolút nem túlz, talán pont az üressége miatt, és a visszafogottsága miatt. pont amiatt jó mert nem kellemes látvány, ahogy a hír sem az...

A. Tamás írta...

Elég komolytalan lenne, ha a véleményektől sértődés lenne. :)

grimm mesekönyv, bármilyen könyv - Grimm
valamilovagicucc, pl pajzs - Lovagregény
korhű paróka, köpeny, pálca stb - Casanova
gördeszka - Dogtown urai

plutalások,stb..

szal azért ha kellett volna, lehetett volna még tárgyat betenni, csak minek? Nemhiszem, hogy sokkal felismerhetőbb lenne, ellenben túlzsúfolt. Egyedül a lasszó nem tetszik, sőt, először csak tippeltem, hogy az lasszó. De ez lehet az én hibám is.
Szerintem összességében jó kis kép ez, a maga megemlékező értelmében persze.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Először is, örülök, ha valakinek elnyerte a tetszését - ahogy Artúr írja, Jenő dobta be a közösbe az ötletet (tehát az érdem nem egyedül az enyém), és mivel megtetszett, bevállaltam. Ez csupán egy "blogillusztráció", így nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki, ráadásul "nemdicsérőman" egészen pontosan látja a szándékot, ami a kivitelezést vezette.
Nem éreztem relevánsnak a képregényesebb, ecsetfilces kihúzást, direkt vettem a figurát ilyen retrósra - szerintem így melankolikusabb, igaz, a szkenneléskor valamit elszúrhattam, mert sokkal egységesebb az eredeti rajzon a pittceruzás felület. A színeket is inkább a régi színezett fotókhoz igazítottam, ráadásul engem is kicsit irritálnak, van benne valami nyugtalanító és "perverz". (És valóban IPM-es. :)
Viszont én úgy értelmeztem, hogy Jenő szándékosan csupaszítja a kompozíciót pár szimbolikus attribútumra, ez egyfajta emlékmű szerintem – mint Hofi sírján a palást, a proletárbakancs és a babérkoszorú. Semmi értelmét nem láttam volna belezsúfolni valami plusz elemet...
Hogy a Vigyorex felirat elhibázott? Hiszen az egészben az a bukfenc (anélkül lenne igazán üres) – és bár kisebb vita alakult ki arról, hogy meg lehet-e engedni egy ilyen "poént" egy halálhír kapcsán... ha nem tudjuk a halált iróniával szemlélni...
Szerintem Heath Ledger is mosolyog(hat) rajta ott fent – főleg, mert ez nem az emberről, hanem a szerepeiről szól.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Tamás, a lasszó az Indiana Jones-os szerepére utal! :))

Névtelen írta...

nekem önmagában sem tetszik a színhasználat (nem a visszafogottsággal van a gondom, sőt, hanem ezek a zöldek a kéz szürkéjével, ill. a fehér "élfényekkel" nem működnek jól együtt - szerintem), meg a foltozós-szöszölős kivitelezés, kissé langy (és most nem utalgatok..), függetlenül a tartalmától. vagyis simán érezhetnék egy ilyen képet akár kellemesnek is, adott esetben, hiába készült egy halálhír apropóján - vegyünk példaként egy Tim Burton-féle dark világot, stb. ami kimondottan kellemes tud lenni. tehát lehet úgy is "rossz kedvem", egy ilyen kép (film stb) befogadásánál, hogy attól jól érezzem magam.
de egyszerűen csak más az ízlésem, erről van szó, sosem jöttek be az ilyen stílusú képek, mint ez a RIP-es. illetve kettébontva a dolgot, stílusra/kivitelezésre és arra, ahogyan a téma fel van dolgozva, egyik tekintetben sem tud igazán megfogni. na, de cippzár mostmár, nem mondok többet. (különösen, mivel a RIP a színész felé részemről is elég komoly)

Zsoldos Péter írta...

Tetszik, ahogy Jenő meg szofisztikálta a magyarázatot.:) Gratula!
És már vissza is szippantanám az előző hozzászólásomat. Nem mintha meggondoltam volna magam, csak attól tartok valakinek beremeg a térde és a várható ízekreszedést megelőzendő, nem postol akár csak egyetlen jó kis sztrippet, amit nagyon sajnálnék. Ráadásul kezdi elvinni a figyelmet arról miért is készült az illusztráció.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nem tudom, hogy a szemcsés, kicsit litográfiára hajazó felületnél mit értesz azon, hogy "langy", de elfogadom. :) És bár a zöld az okker (lehet, hogy a fekete szemcsék "zöldesítették"), a kéz szürkéje halvány pink, illetve nem szerepel fehér szín a képen – erre valóban csak azt lehet mondani, hogy izlések és... ;)

Névtelen írta...

ízlések és monitorok

Haránt Artúr írta...

kedves n.d.!

a melankólikus témájú képek mérlegén persze, hogy erőtlen egy gyász illsuztráció

ez sztem nem melankólikus témájú kép, még akkor sem ha hasonló témájú helyről merítkezik mint a poe-s burton-ös komorédes képi világ

persze értem mit mondasz, csak próbálok segíteni, hogy milyen lenne a gyász illusztráció mérlegére rárakni picit a képet, úgy lehet jobban tetszene. sokat jövök gasztronómiai példákkal: a fagyi és a fagyi látszólag egyforma, de azon belül is vannak ízek, szal abban valószínűleg nincs vita közöttünk, hogy milyen a stílus (fagyi a burton-ös stílus, meg ez is), csak lehet azon belül van több íz is, amit ha keverünk akkor tényleg "rosszul eshet"

sztem ez vaníliának lett nézve, de közben citrom ízű :)

bíke.

Névtelen írta...

(langy = finomkodó = foltozó-szöszölő-odalehelő = negédesgiccses-szöszmösz = "szemcsés, litográfiára hajazó" stb. ez a szemcsésség egy kulcsszó pölö.
kolor: pink v. fehér, a lényeg szempontjából tul.képp mindegy, de valóban nem láttam jól)

_ahoj

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Számomra szimpatikus, hogy nem a téma ironizáló, "poénos" voltán (mivel nem tartom túlzásnak), hanem technikai és kivitelezésbeli kérdéseken pattant ki egy pörgősebb diskurzus. ;)
Én a super8-as filmeket vagy pl. a Patyomkin páncélost is azért kedvelem (term. a filmes érdemei mellett), mert egy ilyen különös, szemcsés atmoszférával bírnak, főleg az utóbbinál szimpatikus, hogy – ahogy ezen a rajzon is utalásszinten megjelenik – a technikai adottságokból fakadóan, sokszor úgy érezzük, mintha távcsövön keresztül kukkolnánk. Miközben persze csak a kép széle sötétedik, sül be egy kicsit – persze ha jól emlékszem. :)
Valahogy itt is az intim jellege miatt választottam ezt, mintha egy elemlámpával érnénk tetten a tragédiát. De ez már messzire visz, a szemcséséggel kicsit archív-filmesebbre akartam venni a figurát, ez a lényeg...
A koloritnál is igazad van, végül is a rajzon megjelennek az élfények, ergo, ha nem is teszem fel a színnél, a hatás majdnem ugyanaz. Bár nekem éppen ez a "perverz" ezeknél az "IPM-es" grafikáknál: van egy naturálisabb, grafikusabb textúra feketével és rendszerint csak 2-3 színt nyomtak rá, azt is telibe, árnyalatok és keverés nélkül – ez is utal a litográfiára persze...

Szabó Jenő írta...

Zorro,

Feleségem kiváncsi, hogy vajon szándékosan rajzoltad-e rövidre az életvonalát.

Én pedig szeretném jelezni, hogy Indiana Jonesnak jellemzően nem lasszója, hanem ostora volt.

(nem túl meglepő fordulat, hogy a Brokeback mountain tegnap a második helyre ugrott egy népszerű on-line dvdbolt listáján.)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Jenő,

Gratulálok a feleségednek, éles szeme van – de el kell, hogy keserítsem, teljesen véletlenül ilyen rövid. Erre cibálják elő a tudatalattit... :)

Ó, tudom én azt, hogy a Jones egy ostoros, csupán spóroltam a válaszokkal, viszont Cobrettinek meg kell felelni, különben a "kockafejek" közt találom magam a „langy" hűvösön. :P

Névtelen írta...

http://www.towleroad.com/2008/01/heath-ledgers-l.html

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

"Névtelennek" köszönjük az infót.