2008. február 23.

Broki(back) Mountain

Előfordul, hogy sűrűn kommentelgető olvasóink beszólásai néhanapján ihlető forrásként hatnak. Ez alkalommal Feki kollega minősítését illusztráltam, amit a „Torony - a kezdetek" című február 21-i posztunk kapcsán követett el. (Előzmények a kommentekben...)

14 megjegyzés:

ezerve írta...

Nagyon tetszik ez a stílusod. Ilyesmi módon megcsinálhatnád valamikor, amiket korábban küldtem. Phaszák lennének.

Névtelen írta...

"Ez a stílusod"?
Szerintem EZ a stílusa. Lehet, hogy csak én vagyok baromi tájékozatlan, de ez végre nem valaki más munkájára emlékeztet, hanem egyszerűen csak így önmagában remek.
Ezek a stripek végre "Zorrósak"...

Cserkuti írta...

Na de honnan tudod ezt ilyen biztosan? Négy év alatt, amióta ismerem, ez a rajz, illetve a két korábbi strip készült csak ebben a stílusban. Akkor most született meg a "Zorro stílus"? És te már tudod is, hogy EZ AZ? Amúgy sztem is EZ AZ!, de csak azért, mert nekem nagyon tetszik.
Nyilatkozhatna maga Zorro is az ügyben, hogy lapozgatott-e mostanság valamit, akár csak a vizuális emlékezete polcain kutatva! :))

Névtelen írta...

Hé, névtelen én vagyok. Ellopta a nickem.

ezerve írta...

Köszönöm a felvilágosítást. Még szerencse, hogy meglehet a saját véleményem :)
Engem a korábbi dolgai sem emlékeztettek más munkáira.
Persze, "lehet, hogy csak én vagyok baromi tájékozatlan" :) Téged mikre emlékeztettek? Csak bátran, hátha tanulok valami újat.
A stílus NEKEM új, és meg kell, hogy mondjam, nagyon tetszik. Ha volt már, ha nem. :) Ha EZ AZ, ha nem, akár ha csak kísérletezget vele. Azért remélem, még ízlelgeti, és sok hasonlót kapunk a későbbiekben.

Csacso írta...

Nekem is tetszik, grat!
Stílus ügyileg rögtön a Halak ugrott be, a használt szín paletta is közel azonos lehet ;)

És… a régóta várt:
Tikos urat is látni vélem a tömegben :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Jajjajj... Az ember gyanútlanul lelép az ősökhöz egy kis csirkepaprikásra és máris egymás „nyakának ugrotok"... :))

Örülök, hogy tetszik ez a stíl, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy még ez is csak útkeresés - még mindig túl erős az előképek hatása (értem itt a francia „újvadak" hatását), viszont egyelőre azt élvezem, hogy sokkal kötetlenebbül és gyorsabban lehet haladni ezzel a technikával (ez a rajz mindenestül megvolt egy óra alatt), úgyhogy gyakorlatnak talán megteszi. Majd alakul ez még, mint púpos gyerek...

A karakterek fejlesztésére, sokszínűségére majd csak ezután fekszem rá jobban, ebben akár nagy segítség lehet a Jenő által írt MKA-stripsorozat is - ha a tagság nem is hasonlítható maradéktalanul egy pesti kiskocsma figuráihoz (RIP Korcsmáros Pál), el lehet kapni az arcokat. :)
Apropó: Jenő már újabb három strippel örvendeztetett meg, úgyhogy lassan Tikos (POTYBOY? :) is sorra kerül! :D

És persze „Anonymusnak" is igaza van: azért az eddigi munkáimon túl erős volt az a bizonyos előkép, mondhatjuk úgy is, hogy mindig valaki más bőrébe bújtam. Persze ez engem most sem zavar, mert ez alkati kérdés, a stílus hangsúlyossága nálam általában alárendelődik a tartalomnak. („A stílus halott." - ahogy ezt a posztmodernben igyekeztek súlykolni.) Ahogy azt érzem, hogy erőlködnöm kell valamelyikkel, abbahagyom, annak nincs értelme.
De tény, hogy a jövőben kevesebb Uderzo és Gáspár fog készülni, így a Szivárvány közt is csak akkor folytatom, ha találok hozzá valami más stílust - le a plágiummal! :P
(Viszont olyan sose lesz, hogy egy stílusban nyomom évekig. Nem azért, mert megunom, hanem mert borzasztóan élvezem váltogatni, ha a téma, a hangulat éppen mást kíván.)

No, ennyi önvallomás mára elég is... :)

ui: Tamás, pont erre gondoltam én is, abszolút olyan sztorikat kerestem ehhez a stílushoz, mint amiket küldtél, úgyhogy közel a megvalósítás! ;)

Névtelen írta...

Ez aranyos lett, már megérte froclizni zorrót. Sokáig éljen Manu Larcenet! Ha jól látom, az ő világát sikerült most beolvasztani. (Azért egy pszichológust fel kéne keresni a félévenkénti stílusváltás miatt - nem túl jó jel.)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Köszi, hála az építő jellegű froclizásnak. :)

Hja, leginkább Larcenet-szerű, de legalább a kisképzős rajzaim (amiknek tudtommal nem voltak „előképei" :)) világa azonos gyökeret mutat vele, a múltkor szedtem elő pár akkori képregényemet - csak azok letisztultabbak voltak, akkor még nem tónusoztam. Azért is ebbe az irányba indultam, mert anno nem vettem komolyan őket - ergo: zsigeribbnek érzem őket.
De ez csak a kezdet, a karakterek is változni fognak - legalább is ebben a stílusomban. :)

Az más kérdés, hogy én azt tartom szomorúnak, ha valaki beleragad a saját stílusába, képtelen megújulni és fontosabbá válik számára a beazonosíthatóság a tartalomnál - aki nem tud játszani...

Sokáig éljen Moebius pszichológusa! :))

Névtelen írta...

Azért nem teljesen ugyanaz a helyzet, mint Meobiusnál. Mi ugyanis azt látjuk, hogy zorro átalakul Uderzóvá, zorro átalakul Gáspárrá, zorróból Larcenet lesz.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Igaz, de én ezt még a stílusváltásra írtam - ami szerintem nem árthat, viszont azt sem mondom, hogy kötelező, nyilván alkati kérdés, hogy kinek mi fekszik jobban.
Gondolom, azzal egyetértesz, hogy idő és gyakorlat kell ahhoz, hogy valakinek kialakuljon egy karakteres, önmaga számára is könnyen, gördülékenyen alkalmazható stílusa. Az akadémián belül vannak, akik az elmúlt 15 évben ezen (is) dolgoztak, én ezalatt festettem - pár éve kezdett csak foglalkoztatni ez a műfaj. Az, hogy egyelőre talán túlzottan is jelen van egy-egy alkotó hatása, engem nem zavar, ezalatt is tanulok - minél több világban mozogsz otthonosan, annál „gazdagabb" vagy, annál több oldalt tudsz majd integrálni egy sajátosabb stílusba. De addig sem szeretnék erőltetni egy olyan megoldást, ami bár újszerűbbnek hathat, viszont a fő erénye csak ebben áll - nekem ez túl spekulatív, megcsinált. Előbb-utóbb csak elérkezek oda, hogy a „hozzávalókból" valami új minőség születik. (De addig is, nem tartom cikinek közzétenni ennek a „tanulmányútnak" az állomásait...)

Másrészt nincs teljesen új a nap alatt - Uderzo is egy iskola képviselője, mint ahogy Gáspár világából is ki lehet következtetni, hogy kik hatottak rá jelentősen. Felvidéki Miki pl. igen korán rátalált egy sajátos nyelvre, ellenben nem tévednek nagyot azok sem, akik Mignolához hasonlítják. De én ezt nem érzem hibának - a lényeg, hogy a dolog kifejező legyen, működjön és ezáltal artikulálja a tartalmi szempontokat.

Névtelen írta...

Nem teljesen tartozik ide, de most tudtam meg, hogy az egyik szájharmónikás tényleg meleg.

Névtelen írta...

Szájharmonika.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Szájhar Mónika Show-ba vele! :I