2008. február 10.

Párbeszéd

Azért vannak még kishazánkban, akik „remekül" megértik egymást. Megakadt a szemem az indexes beszámoló címén és elképzeltem a pillanatot... Szép, napfényes délután Budapesten.

42 megjegyzés:

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Tikostól külön elnézést kérek az elmaradt MKA-strip miatt - félig készen van, holnap (azaz ma) publikálom! Lesz nemulass! :))
(Viszont a Martens bakancs a kedvencem...)

Haragos írta...

Ilyen szép bakancsot csak az tud rajzolni, akinek otthon is van egy pár. : )

A. Tamás írta...

:)) Dr Martens: Háromszor hajlított, hogy a hátsó fogakat is elérd vele!

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Lebuktam... :I

Ezzel a bámulatos szlogennel már anno, a kisképzős/moszkvateres időkben is előszeretettel „hízelegtek" nekünk a kopaszok - ki tudna ellenállni egy ilyen alapos szolgáltatásnak? Oral B Dual Action! :P (Fogas szmájlit most nem találtam...)

A. Tamás írta...

noigen, az ilyen és efféle ajánlatokért érdemes egészen fiatalon punknak lenni, s az Aurora koncert után kézakézben nagyokat szökellni az acélbetétes bakancsban, magad mögött hagyva a láncokat pörgető kopaszokat. Pedig a Hátsó Szándék is megmondta, "Oi! Oi! Skin! Oi! Oi! Punk! - Mindenki az utcán együtt van"
Ámen :)

Gergő írta...

szép rajz, csak amit ábrázol, az nem stimmel. az anarchia nem a fasizmus ellentéte. hol vannak ezek az állítólagos anarchista nyikhajok, amikor kormányellenes tüntetés van? miért csak akkor jelennek meg, mikor nácik vonulnak fel? sajnálom, ha kiábrándítalak benneteket, de se a punk, se az anarchia nem erről szól. a punk egyik politikai oldalhoz sem tartozó, különálló eszme, aminek a rendszerellenesség az alapja, az anarchia pedig minden rendszer és vezetői hatalom tagadása (kábé ennyi a közük egymáshoz, semmi több). azzal, hogy ezek a dedósok kimentek ellentüntetni, nagyjából annyit értek el, hogy az emberek fejében az anarchia szó valami jólhangzó, kedves kis dolog lett, ami végülis már majdnem békét jelent, merthogy tiltakozik a náci elnyomás ellen. ez pedig a jelen politikai időkben egyértelműen a kormány malmára hajtja a vizet - és emiatt még messziről sincs köze az anarchiához.

Szabó Jenő írta...

Aranka, szerintem a rajz nem valamiféle általános szembeállítást akart ábrázolni, hanem egy szép napfényes budapesti délutánra reflektált. Ez a háttérről is lejön.

És ha jobban megnézed, jobban szól a vizuális hasonlóságról, mint bármiféle eszmei vonalról. Azt is mondhatnám, szándékoltan felületes.

Nyilván azért látsz bele többet, mert közelebbről érint a dolog.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Kedves Aranka!
Van abban igazság, amit írsz, viszont ez a rajzocska ilyen értelemben nem kíván sem politizálni, sem mélyebben belefolyni a témába. Összesen arról van szó, hogy belebotlottam a cikkbe és beugrottak bizonyos stilisztikai azonosságok, amiket viszont nüansznyi különbségekkel megjelenítve (fehér fűző-vörös fűző, Totenkopf-Exploited-koponya stb.), szerintem "vicces" végeredményt kaphatunk. Politika felé nem is szerettem volna elvinni a blogot, nem arról szól ugyanis. Ez egy játék a piktogramok és az azonosítást "rövidre záró", karakteres attribútumok szintjén.

Hogy mi a punk-mozgalom vagy az anarchia, azt elég pontosan ismerem – nem szeretnék sem egy olyan társadalomban élni, ahol anarchia van (mellesleg ez a modell nehezen is képzelhető el működőképesnek), sem olyanban, ahol a náci eszmék hóditanak teret maguknak. Véleményem szerint, a rajz inkább arra a "belterjességre" utal, ami jellemző módon két szubkultúra belső játszmáit karikírozza – de nem foglal állást.
A rendszerváltás előtt a punkok és a szkinheadek jobbára egyetértésben "harcoltak" a kommunista rezsim ellen – erről nekem a CPG gitárosa, Güzü mesélt sokat –, persze néha egymást is eltángálták. A rendszerváltást követően azonban nálunk is érvényesült az felállás, ami, hasonlóan a nyugati demokráciákhoz, a két tábor egyértelmű szembenállását hozta. Énekeltem úgy Zolirottenként Debrecenben, hogy előttem egy méterre kopaszok küldtek be punkgyerekeket a hangfalba vagy rúgták le a veséjüket. Érdeklődtem aztán a tarajosoktól, hogy ha tudják, hogy érkeznek a kopaszok, miért maradnak mégis? A válasz: "De hát ez egy hagyomány, ez a hétvégi program." Magyarul: ez egy "táncrend", egy rendszeresített koreográfia a két tábor tagjai közt - ez ugrott be az indexes hír kapcsán.

Mellesleg attól nem tartok, hogy az Arany Ászokos üvegeket lóbáló, színes tarajú "anarchista nyikhajok" majd a kormány malmára hajtanák a vizet - az átlagpolgár még Magyarországon is inkább konzervatív, rendpárti kispolgár. Aki remélem, a náci eszméket is szélsőségként éli meg.

Végül: számomra a punk inkább a művészetre gyakorolt hatása miatt meghatározó, a politikai céljaival soha nem tudtam azonosulni – de szerintem ez a szubkultúra inkább szól a "mozdulatról", a stílusról, a tagadás művészetéről, mintsem egy lehetséges jövőképről... Hmmm... No Future! ;)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

No, Jenő megelőzött - és ő még csak kisregényre sem ragadtatta magát. :)
Pontosan erről van szó.

Csacso írta...

Bár voltak fürgébbek, de azért még beszuszakolom ide…

Szerintem is félreértésről van szó.
Hiszen erre a leírás is utal: „elképzeltem a pillanatot...”! Ezen alkotás mögött, semmilyen politikai üzenet nincs –tényleg kár odaképzelni.

Az anekdotázások is inkább szolnak a zenei irányzatnak, mint azok bárminemű mögöttes ideológiájának. Pl.: én, a (korai) Auróra koncertjeimet munkásőr bakancsokkal „párosítanám” össze.

Haránt Artúr írta...

egyet értek Jenővel, most egy ilyen kép csak egy mai jelenséget karikíroz ki, totálisan felesleges szemantikai vitákat folytatni e kép kapcsán, hogy mi a punk és mi a skinhead, de ha már a jelentéseknél tartunk, egy reménytelen kiigazítás ami évek óta tart: a skinhead az nem feltétlen neonáci, a neonáci skin szekció neve: BONEHEAD (amiatt mert ők borotválják le a legrövidebbre a hajukat)

meg arról is lehetne beszélni, hogy punk az pont az uniformizálódás és midnen "tévében látott kultúra" ellen lázadt, ennek ellenére ma tökre egyformák a punkok :) (McLaren A.D...), de persze nagy részük azt sem tudja ki az a Richard Hell de azért azóta is koppintják a kinézetét, kissé paradox módon, hisz pont a "stílusmásolás" ellen jött létra a mozgalomnak sem nevezhető antiszubkultúra, a punk

de komolytalanra fordítva a szót: az uniformista "punkok" és a neonáci skinek ott gyepálják egymást ahol akarják :), egyik se ismeri a gyökereit, vicces az ellentétük.

Névtelen írta...

Jó lett.

Névtelen írta...

"a skinhead az nem feltétlen neonáci"

Egyfelől ez igaz: régi cimboráim, a PASO is harcolnak azért, hogy Magyarországon megismertessék az emberekkel ezt a "humánus skinhead" dolgot, hiszen a ska zene pepita szimbóluma is az ellentétek békés egymás mellett élését fejezi ki. Meg emlékszem, anno a Guns n' Rosesből Slash (aki félig fekete, negyedrészben pedig zsidó) is említette egy nyilatkozatában, hogy ő régebben skinhead volt, az ő szavaival: "mielőtt ez a náci szarság lett volna belőle".
Másfelől viszont olyan ez kicsit, mint az Árpád-sávos zászló esete. A rockzenében pedig úgyis csak Bill Haley volt eredeti :)

Zsoldos Péter írta...

Bocsi hogy bele szól a "bácsi" de amikor én voltam gyerek akkor még az eredeti ska zene volt amit a skinhaedek lenyulintottak. Jamaicából, bevándorolt Raszták hurcolták be Angliába meg Amerikába, lett is belőle Oi, meg a New Wawe. Íg értelmezendő a Slash féle nyilatkozat.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Artúr, azért a punk - ha a mai formájában már nem is lehet túlságosan hatékonynak tekinteni - mégiscsak egy mozgalom volt. Tény, hogy mint minden más szubkultúra esetében, hiába szerveződött egy rétege alulról, "civil" kezdeményezésként, szinte már az első perctől jelen volt a divatos oldala - mind a szervezői háttér (a minden hájjal McLaren és Westwood "kisasszony" személyében), mind pedig a külsőségeit majmoló, sznobizmusra hajlamos egyedek csoportjaként.
Bár nehéz és nem is célravezető kettéválasztani a tartalmat és a formát - főleg egy ennyire karakteres vizualitással bíró mozgalomnál.

Van egy pár vaskos albumom a témában, persze tele nagyszerű fotókkal és rajzokkal (képregényekkel is), de ezek főleg az oldschool vonalat mutatják be, mert hogy számomra az a korszak bírt igazán hiteles tartalommal és a "csináld magad!" időszak fanzin-dömpingje, a lelkesedés, a lendület talán ott a leginkább tettenérhető. Amikor az utca fiataljai, a munkásosztály és az értelmiség (pl. művészeti főiskolások) egyöntetűen lépett és alkotott (ahogy Warhol mondta: „A jövőben mindenki híres lehet tizenöt percre.” :), egy rövid időre látszólag leomlottak a falak... Mivel ez szemben megy egy működő társadalom hieratikus rendjével, sokáig nem is tarthatott. De ez így jó - sikítófrászt kapok az 50 éves punknagypapák bohóckodásától... :I

Mellesleg hol lett volna Rotten narancsos frizurája, ha Bowie már korábban nem visel egy hasonló "fészket" a fején? :))

Bonehead: a legviccesebb, hogy szép kis mozgalommá fejlődött a Gay Skinek csapata is, egy interjúban büszkén mesélik, hogy az ő bordáikat törik el legtöbbször, hiszen a balos és jobbos skinek, de még a punkok is egyetértésben vadásznak rájuk. :P Mi ez, ha nem a mazochizmus csúcsa? :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Péter: abszolút helyes a ska-ra vonatkozó pontosításod! ;)
Ha már mégis belemegyünk...

Peter Tikos írta...

Én voltam az a véletlenül névtelen a ska marhasággal, de nem érzem a pontosításra szoruló ellentétet.
Egyébként el tudja valaki képzelni Slasht haj nélkül? :)))

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nem pontosítás a pontos, hanem a kiegészítés, sorry... ;)
Fritz csirkék nélkül, Gáspár liptonos doboz nélkül, Zorro pipa nélkül... Óh, borzalom anyja, ne hagyj el! :P

Zsoldos Péter írta...

Mit nem érc? Slash nem volt Skin Heil hanem Rasta Hajl-volt :)

Haránt Artúr írta...

nade a mozgalom az (nekem legalábbis) valamiféle egységet jelent, ami a punknál max az volt hogy nincs semmi egységesség, csak a "make-your-self" attitüd, pont az volt a jó benne (ahgy a közhely szól): 2 akkordból megcsinálhattad a saját zenédet (amúgy a zene is egységesedett sajnos, az MC5-ot koppinják szinte a mai napig a "takataka" punk zenészek :))

meg azért sem szeretem mozgalomnak nevezni, mert kábé akkor lett félreértve (a fiatalok által is), amikor nevet aggattak rá, és Malcolm McLaren szó szerint sablonosította és importálta Angliába

az "igazi" punk zenekarok a Velvet Underground, az MC5 , Iggyék, lehetne sorolni még nem is veslték ezt a nevet csak a később a "proto-punk" nevet, ezek teljesen különböző stílusú/kinézetű zenekarok voltak, és ezek közé tartozott Richard Hell is aki kitalált egy olyan öltözködési stílust amit egy nagyon ügyes angol producer jópénzért eladott a lusta fiataloknak és a Sex Pistols-szal elkezdődött a 2. generációs punk mozgalom, ami már tényleg az volt, de az eredeti gyökereihez a polgárpukkasztáson kívül nemsok köze volt :) (de amúgy nem krhoztatom Malclom McLarent meg a Pistolst sem, leginkább a páikszerűen biztosítűt vásárló fiatalokat :))

Petyának: a raszták azok a rasztafari vallást gyakorló emberek, és korán sem midnen jamaiakai gyakorolja (és hajviselet sem kötődik hozzá ahogy azt is féleérti ksokan :)), a ska nem tőlük lett lenyúlva, jamaikában ez egy vallástól független zenei stílus volt, amit a skinheadek egyik őse a rude boyok, a jamaikai zűrös "félbűnöző" arcok játszottak Anglia munkásnegyedeiben ami megtetszett az ottani fiataloknak is, az oi zene meg állítólag ettől függetlenl az angilai kocsmazenéből mászott be a zenébe és az sem feltétlen rasszista zene.

amúgy a mai boneheadek inkább valamiféle ősembereknek játszott agyatlan hc-punkot játszanak, gyökértelen buta szubkult :), ők véreznének el leghamarabb egy skinhead kvízben...

Haránt Artúr írta...

ja amúgy: a "csináld magad!" időszak fanzin-dömpingje az rohadtul érdekelne, birom az akkori fanzine-okat, főleg a totál kézzel írottakat

majd egyszer télleg csinálni kéne egy "good stuffs" adatDVD cserét csinálni az egyik gyűlésen :)

Peter Tikos írta...

"ők véreznének el leghamarabb egy skinhead kvízben"

:)))))))))

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Azt hiszem, Artúrnál már elfér a pontosítás jelző - köszi! ;)
Fanzinszemlét pedig tarthatunk...

Elragadott a nosztalgia, éppen most kanyarintom a következő MKA-stripet, és kénytelen voltam betenni a háttérben a Filth and the Fury-t. :))

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

A rajzot kiegészítette: Zsoldos Péter. :))

Zsoldos Péter írta...

Ska nem más mint a RastaKrisnaHare zene:P

A Zorró meg nerajz'jon ilyen megosztó rocklexikonos vitákat gerjesztő témákat:))

Haránt Artúr írta...

ponotsabban RastaKrisna-neoMartensikus-Iszlamobuddhistoid zene :)

A. Tamás írta...

"2 akkordból megcsinálhattad a saját zenédet"

http://vegyeskazetta.blog.hu/2008/02/05/a_legjobb_ketakkordos_szamok

csakisérdekesség.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Jó kis cikk ez - egyébként is rendszeres olvasója vagyok a Vegyeskazettának. ;)

Névtelen írta...

Jó ez a Tikos strip. Fehér, vagy piros fűzője van?

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

???

Peter Tikos írta...

???

Névtelen írta...

Oh, nem kell komolyan venni, csupán az első hsz-re reagáltam. Ha zorro igazán lusta lenne, mondhatná, hogy a bakancsokban akárki állhat.

De amúgyis hülyeség, mert Tikos Péter újabban a bináris kódok szintjén létezik. Ábrázolhatatlan. :)

Az érdekesség kedvéért kipróbáltam (majdnem teljesen) tükrözve a képet, így bejön a képbe egy adalékos poén. (De szerintem erre Zorro is gondolt, de nem értem, miért lett ZZ a dologból.)
http://panelblog.freeblog.hu/files/nagyranott_gyerekek.jpg

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Jaaa, hogy így értetted... :)
Esküszöm, nem esett le, de most még viccesnek is találom. ;)

A ZZ természetesen egy, sokáig a zenei Top-on praktizáló "Muppet-páros" nevét rejti. :I
Nem. A valóság az, hogy ha egyszer úgy igazán begurulok, kétszer is képes vagyok szignózni az ecsetfilcemmel. Kérj csak meg egy lustább akadémistát, hogy mutassa meg a mellkasát! :P

Névtelen írta...

Akadémisták csőcsre is kaphatnak autogrammot? :))))

Névtelen írta...

Akkor ezek szerint szabadalmaztathatom az SS-es buborékot. :)
A mell(kas) nézegetéstől elállnék amíg nem vesztek föl csinos akadémista leányzókat.

Névtelen írta...

Punkzenetörténet ügyben visszaemlékezésem az Oposszum blogon (remélem, látszani fog a link).

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Zoli, egyetlen hölgytagunk, Csilla nevében is kikérem "magának", hogy ilyen célzásokat tegyél! :)

Nero, kellemes kis olvasmány, köszi! ;)

Peter Tikos írta...

Én azért megnéznék egy ilyen Johnny Rottenbe oltott Nero Blanco karikatúrát :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Ami késik... :))

Névtelen írta...

Úgyis kéne valami az NBC 2. számának a címlapjára, amibe Artúr rajzol egy 8 oldalas Nero Blancót Jenoe forgatókönyve alapján.
Jelentkező?

Peter Tikos írta...

Ja, én nem arra a Nero Blancora gondoltam ám... :)))

Névtelen írta...

Perverz Tata.