2008. február 21.

Torony - a kezdetek...

Video-retro rovatunkban ezúttal visszanyúlunk a kezdetekig, azaz az MKA legelső, tematikus képregénykiállításához, a Toronyhoz. (Bővebb információ a poszt végén.)
Az alábbi három videó az eleddig még sehol nem publikált, Gál Szilvi és barátai által rögzített felvételből származik, így az akadémiások számára is újdonságként hathat! Jó szórakozást hozzá! (Hamarosan felkerülnek a Gödör Klubban rendezett kiállításunk, szintén a fiók mélyéről előbányászott videói is...)

Torony I.


Torony II.


Torony III.


Torony - tematikus képregénykiállítás

A Magyar Képregény Akadémia és a Dragon Rouge Kiadó első kiállítása a Retorta Galériában (Bp., 2005. május 23. - június 2.).

A kiállítást megnyitotta: Réz András esztéta

Vendégművész: El Kazovszkij Kossuth-díjas festőművész

Joann Star és Lewis Trondheim Donjon (Torony) című francia képregényalbumát - magyarországi megjelenése alkalmából - bemutatta: Gál Szilvia (Dragon Kiadó).

Szájharmonikán közreműködött: Szabó Tamás és Fórizs Balázs

17 megjegyzés:

Haránt Artúr írta...

nagyon birom Réz Andrást. midnig örülök ha elcsípem egy riportját, igazi "sensible mind", érzékeny midnen olyan (háttér)infóra és sablonra ami lehet egy átlagembernek fel sem tűnik, nagyon összetett a gondolkodásmódja, szal ezer respect neki, de most az egyszer azt éreztem a mondandója közben párszor, hogy "mivan???" :), de mondom: kivétel erősíti a szabályt valszeg, és azt sem modnom hogy rossz kiállíás megnyitó volt, sőt az kis laza fényt is ad neki hogy vélhetőleg nem túl sokat készült rá :)

és: lehet maradi vagyok, meg párszor megkapom a fejemre hogy koromhoz képest túl konzervatív vagyok, de: a szájharmónikások mi a fenének pingálták össze egymás búráját??? :)

anyway: jó kis kiállítás lehetett.

Névtelen írta...

A megnyitó leggyengébb pontja volt ez a két hülyegyerek. Művészi értékkel nem nagyon bírt a produkciójuk. A fejpingálásról nekem az jutott eszembe, hogy ez a két srác vagy indián, vagy meleg.

A. Tamás írta...

"Fallen Art" :(

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

"...ez a két srác vagy indián, vagy meleg." Vagy mindkettő. :)

Viccet félretéve, Szabó Tamás mondhatom, hogy nem csak az ország első számú szájharmonikása, de nemzetközileg is elismert. (Ezt csak azért említem, hogy amit egyébként csinál, az valóban magas fokú művészet.) Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a jelen produkció ne hagyna kívánni valót maga után, viszont a kétes végeredmény leginkább abból adódott, hogy Tamás túlzottan is megpróbált valami rendhagyó, "vizuál-potenciált" is belevinni az akcióba - nekem azt mondta anno, hogy már unja a rengeteg megnyitót, ahol eljátszik pár számot, oszt csókolom... Nem igazán érezte, hogy ha viszont kilép a "klisékből", a képregényes témát hogyan is építheti bele a produkcióba. Szerintem ez a - finoman fogalmazva is tétovaság - valóban érződik rajta.
Viszont a Gödörben már kész koncept elé állítottam őket, talán az jobban is sikerült - hamarosan fent lesz az is.

Csacso írta...

Mindenek előtt, köszönet a felvételért és megosztásáért!

Lehet, a meleg indiánok számot adták elő? :) Semmilyen „skalpolásról” nem szóltak az utólagos hírek. Biztos jó indiánokat játszottak a színpadi fellépés után :)

Ha már a harmonikás uraknál járunk:
2005-06-04 Gödör -beli fellépésük fülemnek kedvesebb volt –viszont a dohányzós „betét” kimondottan zavar(t). Tudom én, hogy hazánkban, a grafikai területen tevékenykedők túlnyomórésze füstkibocsátó –ettől még (elő)jöhetnének a pomogácsok füstteleníteni :P

Zorro: a Gödör anyaghoz esetleg előszeded azon képeket, amik a ruhatervező–csirkeszitázó műhelyben készültek? (Jó volna ismét látni és persze én nem találom :) )

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Szívesen. És sajnos abban teljesen igazad volt, hogy a YouTube minőségileg elég gyatra, igaz, rengeteg emberhez eljut cserébe. Rossz volt látni, ahogy a VOB-okat beolvastam tökéletesen minőségi aviba, majd butítottam mpg-be és végül a vágás után egy még inkább tömörítettem... :((

A dohányzás az akadémián belül (ezt a külsősök nem tudhatják) igencsak sarkalatos pont, ugyanis a társaság 90 %-a nem dohányzik és rühelli a füstöt - amit meg tudok érteni. Tehát nálunk éppen ellenkező a helyzet, mint úgy általában a festők-grafikus köreiben: mi vagyunk kisebbségben. :)
Attól függetlenül egyébként, hogy éppen mit tiltanak és mit nem, a művészemberek többsége valahogy zsigerből mindig is hajlamosabb volt az önpusztításra és lesz is - hiába közhely. (Ennek persze megvannak az okai, de ezt most nem részletezném. :)
És bár én elég rendesen pöfékelek, tökéletesen megértem a másik oldalt, így a közgyűléseket akár órákig is képes vagyok levezényelni pipázás nélkül - hogy aztán a maroknyi kis csapattal rohamtempóban kimeneküljünk rágyújtani. :P

Utánanézek a gödrös-szitázós-divatos képeknek, valahol megvannak egy lemezen. Ha lesz végre normális weboldalunk, arra minden létező anyagot fel fogunk pakolni! (Anno csak egy év alatt összegyűlt kis jpg képekből vagy 5 giga a régi weboldalon - úgyhogy nem egyzserű...)

A. Tamás írta...

azért érdekes kísérlet volt.
csak szabótamás zenéjét ismerve, főleg mivel blues őrült és gitáros vagyok, sajnálom, hogy nem mégis valami slow bluest játszott(ak)- egyik harmonika adta volna az alapot, és rá valami impro. no mindegy
és tényleg köszi a videókért. én mondjuk amióta ráakadtam, rendszeresen nézem a youtube profilod, és ott böngészek. rendszert kerülök. :)

Haránt Artúr írta...

"már unja a rengeteg megnyitót, ahol eljátszik pár számot, oszt csókolom"

hát azért örülhetünk hogy pölö Muddy Waters a Mannish Boyt úgy nyomta el utoljára is ahogy először. úgyértem sztem ez nem az a múfaj amihez hozzá kell olyat adni amitől jobb lenne, sokat hozok gasztronómiai példákat, most pölö: füstölt lazacot nem kell fűszerezni mert eleve jó az íze, feleslges túlságosan mellérakni karakteres dolgokat.

no meg ha már midnenképp fel akarják dobni valamivel azé sztem nem kellene megállni a "menjünk ki, oszt pingáljuk össze egymás búráját" öltetnél :)

mondjuk nem pofázhatok, mert én meg egyszer egy fősulis kimittudon úgy léptem fel egy haverommal, hogy pofánköptük egymsást vízzel (10 máspdperces előadás volt, semmi perfomansz, csak hülyeség :), habár ott vastaps volt és üvöltés :))

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Akkor vagy notre dame-i vízköpők voltatok vagy buzik. :)))

Közben elszállt, amit Tamásnak akartam írni, de röviden:
Szabó Tamás valóban a bluesban király, én '89-ben láttam őt először a HungaroCarrot Feszten, persze akkor még mint a Palermo Boogie Gang szájharmonikását, aztán '93 körül futottunk össze egy bulin, azóta jóban vagyunk. Jó pár borítóját készítettem már el, legutóbb az OBSESSION-ét, aminek képregényes vonatkozásai is voltak. Sajna nem tudom belinkelni direktben, de ha lefele haladtok, megtaláljátok:
http://kepregenyakademia.blogspot.com/2006_06_01_archive.html

Artúrnak még: attól, hogy valaki klasszikusokat is játszik, még kísérletezhet új dolgokkal (van egy olyan lemeze is, ahol barokk zenét dolgozott át harmonikára), ráadásul Tamás alkatából ez adódik is. Persze ez a megnyitó valóban koncepciótlan volt, de nem a zene miatt, hanem mert nem állt össze, erőtlen volt...

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

http://kepregenyakademia.blogspot.com/2006_06_01_archive.html

Na, talán most...

Haránt Artúr írta...

a pofánköpés miatt mér lettünk volna bu%ik? nem ismerem az összes homo-sztereotípiát, erről még nem hallottam

ez egy átlagos hetero "előadás" volt. amúgy csak azért írtam, hogy megjegyezzem: az értelmetlenség néha tud működni, de akkro horzsolnia kell a szemet és a fület :). az az arconfestősdi kicsit szaggatott volt ezért nem hasított, meg a hangok ecsetvonásokkal való utánzásával kicsit mintha "értelmet" akartak volna belevinni, ha úgy kezdik hogy egy marok festékkel megküldik egymást aztán berohannak telitorokkal megfújt szájharmónikával a közönségba az elhet működött volna :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Feki: "A fejpingálásról nekem az jutott eszembe, hogy ez a két srác vagy indián, vagy meleg." ;)

Haránt Artúr írta...

hát annál sem értettem miért lennének melegek emiatt, de már értem az abszurd képzettársítást tőled

nomeg a Buzi-e vagy nóta után hülyeség is kérdezni bármit is :) ...értetlenkedsz?! buzievagy?!

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Feki biztosan Keith Haring-re asszociált:
http://www.haring.com/art_haring/images/body_bill.jpg
:)))

"...pöttyös a ruhád? buzievagy?"

Peter Tikos írta...

A Kockafej egyes bejegyzéseit olvasgatva is az az érzésem, hogy Feki újabban kicsit subbásra veszi a figurát. Ez valami új arculat része? Usankában beszólni az oroszoknak, meg minden? :)
Vagy Feki mindig is ilyen megmondóember volt?
Feki, mindig is ilyen megmondóember voltál? :)

Névtelen írta...

Azért van valami bája annak, hogy nem arra borult ki a társaság, hogy lehülyéztem ezt a két mókust. Ritkán lehet már ilyen homofób megnyilvánulásokkal találkozni. 2008 van, gyerekek, elmúltak azok az idők, amikor bűntetlenül lehetett buzikat verni.

Névtelen írta...

Meleg cowboyok után meleg indiánok? :)

Remélem az új honlapon is lesz ilyen "masszív" kommentezős lehetőség. Szerintem pont ettől (is) jó.

Uff