2008. április 24.

Frame Up fotók

A Frame Up című képregénykiállítás, mely a tallini Rajzfilmfesztivált követően, a kArton Galéria jóvoltából, most itthon, a Holdudvarban is bemutatkozik, egészen május 6-ig tekinthető meg a felújított galériában. Köszönjük a remek, hangulatos fotókat a kArton Galériának! A megnyitóról készült képeket pedig itt tekinthetitek meg.

A frame up kifejezésnek sok jelentése van az angolban: koholt/hamis vád, előre kitervelt gonosztett, megrendezett ügy/komédia.
Mi más a képregény, ha nem egy megrendezett komédia? Az pedig, hogy nincs magyar képregény, egyszerűen hamis vád. Ahogy ezt a legtöbb nemzetközi képregényes összefoglaló kiadvány sugallja. Pedig azontúl, hogy az ötvenes évektől kezdve generációk nevelkedtek magyar képregényrajzolók művein, régi mestereink munkái megjelentek több ifjúsági magazinban a keleti blokk országaiban, sőt Skandináviában is felbukkantak néha.
2005 táján új lendületet kapott a képregénykultúra Magyarországon: több fiatal tehetséges grafikus kezdett képregénnyel foglalkozni, alkotócsoportok, kiadók alakultak, nekik köszönhetően egyre több kiadványban és rendezvényen lehet megismerni a magyar képregény múltját és jelenét.
A tárlaton a kortárs művészek a képregény egyik legfontosabb alkotóelemével a kerettel ez alkalommal kiemelten foglalkoznak. Hiszen a képregényben keretbe kerül a cselekmény és a szövegek is. A művészek egyénien megalkotott képkeretei kontextust teremtenek a meglévő képregényoldalaik számára.

Az eredeti Frame up kiállítás válogatott anyaga Zórád Ernő, Moldova György Verhetetlen 11 című regénye alapján készült eredeti képregényével egészül ki.

Kiállítók:

Ábrai Barnabás, Bardon Barnabás, Cserkuti Dávid, Fazekas Attila, Fehér Zoltán, Felvidéki Miklós, Filó Vera, Fritz Zoltán, Gáspár Tamás, Gugi Sándor, Korcsmáros Pál, Lanczinger Mátyás, Marabu, Odegnál Róbert, Sebők Imre, Stark Attila, Vass Mihály, Zórád Ernő

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért az utolsó előtti képen lévő srác visszanyerte már a látását, ugye? :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Állítólag addig tartózkodik ebben a pózban, amíg a kiállítás be nem zár. Néha visznek neki valami maradékot a konyháról, de igen nehéz megetetni. :)