2008. május 21.

Így készült... (Az apák bűnei)

Íme egy újabb „Így készült..." poszt, ezúttal a Pinkhell 5. számában megjelent Az apák bűneiből. Arról már volt szó, hogy nincs recept a forgatókönyvírásra, írója válogatja, hogy „csupán" szöveges forgatót készít a rajzolónak és esetleg részletesebb leírásban taglalja a vizuális elképzeléseit, megjegyzéseit – vagy még ettől is eltekint és a rajzolóra bízza a dolgot –, de olyan is előfordul (bár ez a ritkább), hogy konkrét rajzokkal, kompozíciókkal látja el, készíti elő az oldalakat. Én az utóbbihoz tartozom, még azt sem bírtam megállni, hogy a fény-árnyék viszonyokat kihagyjam a forgatóból – nyilván ez azért van, mert magam is inkább rajzoló vagyok. Hogy Graphitnak ez könnybséget vagy éppen ellenkezőleg, túlzott kötöttséget jelentett-e, arról majd ő nyilatkozik... :)

Az alsó sor utolsó két paneljén szépen látszik, hogy a rajzoló sokszor felülírhatja az író elképzeléseit. Ebben az esetben átbeszéltük Graphittal a módosítást, amivel maximálisan egyetértettem, így a két fekvő panel helyett két álló panelbe komponálta a lovas és az asszony közelijét.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez nagyon jó.
Szerintem a forgatókönyv oldal majdhogynem kész képregénynek is simán megfelelne csak ki kéne húzni. azt én sem tudom, hogy Graphitnak ez könnyebbséget jelentett e, vagy esetleg megkötöttséget, de egy biztos egy ilyen segítséggel az én nézetem szerint biztos könnyebb megrajzolni egy oldalt (legalábbis nekem biztos az lenne).
Mindenesetre a forgató könyv skicc is tetszik és a megrajzolt, kiszínezett kész oldal is nagyon tetszik.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Köszönjük szépen! A nehézséget talán akkor érezheti a rajzoló egy ilyen alaposabb forgató esetében, ha jobban szereti ő maga elképzelni a leírtakat. Mivel Graphit nem nagyon tiltakozott, így feltételezem, hogy klappolt neki a „szájbarágás". :))

Szabó Jenő írta...

van valami vonzó abban a lehetőségben, hogy a végleges képregény se legyen teljesen megrajzolva, csak oda legyen írva, hogy hold, fák, viharfelhők. :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Remek ötlet, ráadásul ez a reform az olvasót is felrázza tespedtségéből és végre aktív társalkotóvá teszi! :)
Ha ezt Zórád időben felfedezi, talán még a húslevest is meg tudja „rajzolni". :P

Névtelen írta...

Ez valami rémálom lenne!

Mintha bemennél a közértbe és akármire ránéznél, egyből jönne, hogy mit lehetne belőle csinálni. Aztán csak egy csomag salgótarjáni ropit dobnál a pultra.