2008. augusztus 14.

Képregénysátor a Szigeten!

A Magyar Képregény Akadémia, a Roham kiadó és
a Magyar Képregénykiadók Szövetsége közös programja
a Civil Szigeten, 2008. augusztus 15-17.


Mindhárom napon:

  • Nyitás 14 órakor, programok várható vége 19 órakor.
  • Képregényiskola az MKA alkotóival
  • Rajzverseny: a rajzokat nyitástól 17 óráig lehet leadni, eredményhirdetés 18 órakor. Az ajándékokat az MKSZ tagjai ajánlják fel.
  • A sátor dekorációja az MKA és a Roham kiadványaiból áll.
  • A műsor moderátorai: Bayer Antal és Korchma Zsombor.


Péntek, augusztus 15:

  • 14 óra: Mit jelent a Gemini? Bayer Antal bemutatja, hogy készült a Gemini-jelentés című képregény forgatókönyve, hogyan valósította meg Fazekas Attila a kész oldalakat. Első alkalommal tekinthetők meg a folytatás nyers, szöveg nélküli oldalai.
  • 15 óra: Pinkhell. Fehér Zoltán főszerkesztő bemutatja a Magyar Képregény Akadémiát és időszakos, képregényes rendezvényeken kapható kiadványát.
  • 16 óra: Legyél te is képregényhős: Alvin és a Mókusok. Már harmadik éve, hogy egy rövid beszélgetés keretében rajzolóink képregényfiguraként örökítenek meg ismert személyiségeket. Ezúttal a Sziget műsorának a fellépői közül készül el többeknek a portréja. A grafikusok: Fehér Zoltán és Lanczinger Mátyás.
  • 17 óra: Roham. Az ingyenes irodalmi és művészeti magazint, a kortárs magyar képregény egyik legfontosabb színterét Korchma Zsombor, a magazin főszerkesztője mutatja be.
  • 18 óra: Mitől lesz jó a sztori? Az előadó Ábrai Barnabás, a Roham kiadó Zap antológiájának a szerkesztője, számos képregény írója és rajzolója.


Szombat, augusztus 16.

  • 14 óra: Hősmagyar, a hazai superhero. Bayer Antal a Nero Blanco Comix 2. számában megjelent, a Pásztor Tamás-Horváth Henrik páros által rajzolt képregényből kiindulva közös gondolkodásra kéri a jelenlévőket arról, hogy mitől is lesz igazán "magyar" egy képregényfigura, milyen új karaktereket lehetne kitalálni.
  • 15 óra: Egy kis egzotikum: a Fülöp-Szigetek képregényei. A távol-keleti ország jellegzetes alkotóit és munkáikat bemutatja Fórizs Gergely, az MKA tagja.
  • 16 óra: A manga hatása a nyugati képregényekre. Előadó: Tóth H. József, a Vad Virágok Könyvműhely vezetője, többek között az Usagi Yojimbo, a Kázmér és Huba és a Borsmenta hazai kiadója.
  • 17 óra: Az alkalmazott képregény. Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok, képregényrajzolók és reklámgrafikusok, akiknek tavaly jelent meg Unicum-illusztrációk című közös kötetük a Képes Kiadónál, a pályán szerzett tapasztalataikról beszélnek.
  • 18 óra: A Roham kiadó kiadványai és tervei. Bemutatja Korchma Zsombor kiadóvezető.


Vasárnap, augusztus 17.

  • 14 óra: Legyél te is képregényhős: Farkas Gábor „Gábriel”. Fehér Zoltán és Felvidéki Miklós a népszerű jazz- és musicalénekest, a budapesti Moulin Rouge egykori konferanszát kapja ceruzavégre.
  • 15 óra: Így készült a Spirál. Futaki Attila a tavasszal itthon a Magvető kiadónál és Franciaországban az Editions Carabasnál megjelent első képregényalbumát mutatja be.
  • 16 óra: Art Comix. Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetője bemutatja a kiadó művészi igényű képregényeit és terveit.
A Civil Színpadon:
  • 17 óra: A mai magyar képregény. Kerekasztal-beszélgetés rajzolók, szerkesztők és kiadók részvételével: Fehér Zoltán, Futaki Attila, Halmos Ádám, Korchma Zsombor. A beszélgetést Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke vezeti.
  • 18 óra: A manga és az anime trendjei Európában. Solti Antal (Japanimánia) beszélgetőtársai Boros Csaba, a MangaFan kiadó vezetője és Sárközy Bence, az Athenaeum 2000 kiadó Mangattack sorozatainak a szerkesztője.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon izgalmas lett a program.

Csacso írta...

Tetszik a kép Grat!
Igaza, lila égaljhoz nehéz hozzászokni ;)
Remélem az sincs messze mikor online közvetítést
lehetet képregényes eseményről adni.
Jó „sátorozást” a civilek gyűrűjében!

Névtelen írta...

the aliens are here and they love christ!!! plus: 'Conversation with Jesus!! search 'aliens', 'jesus'


Rev 17:14] These shall make war with the Lamb, and the Lamb shall overcome them: for he is Lord of lords, and King of kings: and they that are with him are called, and chosen, and faithful.

Haránt Artúr írta...

múltkor volt egy kisebb vita Zorró szerteágazó stílusairól, én szeretném ezt elkerülni. szal: SZERINTEM ez a stílus Zorró speckója.

nemtom, hogy ebben talált-e rá a "saját stílusára" vagy ilyesmi, de amikor a Mátyás királyos képregényből láttunk egy oldalt meg karaktereket, meg a legutóbbi Vogelét láttam nekem az/ez a fajta stílus nagyon tetszik (nehéz összehozni az egyénit azzal hogy jól is nézzen ki). ez könnyen tűnhet belterjes mka hype-olásnak, de amúgy nem az.

ez már tényleg hype-olás: ajánlom mindenkinek a Fülöp-Szigetek képregényei előadást Foriginal Gangster cimborámtól. én sajna nemtom meghallgatni, de amit eddig mutatott meg beszélt róla nekem érdekesen hangzott. (warning! racist comment >>>) dúrva dolgok jönnek ki ha "ezek" a távolkeletiek képregény készítésbe fognak, mintha ezer éve ezt csinálnák csak most (jópár évtizede) jöttek rá hogy ez jól megy nekik.

Unknown írta...

Így utólag – és elnézést!

Csacso: Köszi, örülök, hogy tetszik! Igaziból csak azt próbáltam kiküszöbölni, hogy harmadszor is elsüssük a "Goranga!" Fritz vs. Zorro karikatúrát a Sziget kapcsán. Ha sejtem, hogy végül kikerül, korábban nekiállok valami komolyabbnak. (A lila-pink ég az van, igenis. Tessék megnézni egy echte naplemente-prototípust! :))

Artúr, jólesett a statikailag masszív stílmeghatározás és ül is valahol, de ne gondold, hogy a kaméleon nem lendíti át a szemeit minden alkalmazott alkalommal. Asszem olyan, hogy Zorro karakter, nem a vonalakban, formákban, színekben lesz fellelhető – megvesznék, ha az egyik magamnál ragadnék. :)
Éppeg lepedővásznat feszítek egy mesekönyvhöz... :P

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Bocs, Zorro voltam, csak éppen Petiként garázdálkodtam... :)