2008. szeptember 22.

Fassbinder-filmhét

Amíg a „digitalizálótábla virtuózai" alszanak, hadd osszam meg az előző poszthoz szervesen kapcsolódó sztorimat. Tegnap az Uránia Filmszínház előtt haladtam el, ahol is meglepetéssel konstatáltam egy négy-öt méter magas molinót. Meglepődtem, mert éppen pár napja szereztem be a Jean Genet regényes álmaiból Fassbinder vásznára álmodott Querelle angol szinkronú verzióját (a zseniális magyar nyelvű csak VHS-en „odeonizálható") , mikor hirtelen megpillantottam Brad Davis emeletnyi mását a megállóban. Azt hittem, „elélvezek" és most már tudom, hogy mit kérek karácsonyra. :)
Aztán jobban elmerülve a felületben, felfedeztem, hogy október 11 és 18 közt Fassbinder filmhét lesz az Urániában, El Kazovszkij emlékére. Lesz ismét Berlin, Alexanderplatz, Petra von Kant keserű könnyei újra hullanak a vászonra... Mindenkinek ajánlani tudom.
Csak részint képregényes – amennyire Kazo képregényt festett és Fassbinder végletes stilizációkban gondolkodott –, de talán nem zavar titeket, ha az angol verzióból beidézek pár jelenetet (az egyik kedvenc filmem):





Végül az Andy Warhol-féle plakát:
Elnézést az indifferens posztért, nem véletlenül indítok majd erre egy saját blogot! :)
Ha már olyan témába tapintottam, ami itt senkit nem érdekel, talán teljesen mindegy, hogy hozzáteszek-e még egy videót. Elkezdtem feldolgozni ugyanis az életmű-albumhoz mellékelt lemez anyagát. Lehet, hogy valaki mégis megnézi...

És elköszönök – elnézést (kis Jarmanos gyerekkori „szupernyolccal", meg szentimentális Annie Lennox pillogással):

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!én csak azért írok,mert volna egy kérdésem,hátha tudod a választ.nem olvastam a blogodat,nem tudom mit csinálsz,de hátha tudsz segíteni.szóval lóg itt nekem a falon egy ilyen querelle nyomat,70x100 cm-es,és gondoltam rá,hogy esetleg túladnék rajta.ezt anno 7-8 éve lomiztam egy piacon igazából csak a keret miatt,mert jó kis fekete fa keretben van,de ahogy itt nézegetem,egész sokért kínálgatják ezt külföldön.esetleg nem tudod,hol lehet megszabadulni tőle?nem biztos hogy így lesz,csak indulásképpen.köszi a választ!

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Hát, még megsaccolni se tudom az árát, azt sem tudtam, hogy ez sokba kerülhet, mert anno nézegettem egy filmplakátos oldalt és ott sima poszter áron lehetett rendelni. Egy ismerősöm konyhájában A1-es méretben kint volt, esetleg megkérdezem őt, hátha jobban tudja.

Unknown írta...

a sok az ilyen 80-100 $...nemtudom mennybe kerül egy plakát,de én nem adnék ennyit az tuti:)...
köszi a választ előre is:)
respekt