2008. október 16.

Kendra

"1964. október 20-án születtem Budapesten. Hivatalosan nem részesültem grafikai képzésben, de jártam rajzolni egy magántanárhoz, remélve, hogy ez segít felvételizni művészeti iskolába. Nem segített. Alapos ismereteket szereztem a hagyományos technikák használatában, de a több lépcsős felvételin éreztem is, hogy nem vagyok oda való, ezt el kell ismernem. A beszélgetés első kérdése pedig így hangzott: "Mi a véleménye a vietnami háborúról? Csak röviden, kérem!" Elítéltem és kijöttem. 14 éves voltam...

Ezek után kizárólag a magam örömére rajzolgattam, és belenyugodtam, hogy én nem vagyok művész. Imádtam a képregényeket, az első darabomat az iskolában cseréltem. Később vásároltam, amit csak lehetett: Pif, Kockás, Mozaik. Mindenféle újságokat, amiben képsorok fordultak elő (például Jucika barkácsolós kalandjai). A Fülest pedig nagymamám vásárolta, és szépen kivágva, összegyűjtve elküldözgette belőle a képregényeket.Kirakatrendezőként kezdtem dolgozni, majd műszaki rajzoló lettem, és pár év után tervezőgrafikus. Transzparensek, emblémák, zászlók, miegyéb. Ez idő alatt szünetelt a képregényrajongásom, másra kellett a pénz. Meg nem is érdekelt az, amihez akkoriban hozzá lehetett jutni. Pár gyöngyszemet azért megvettem anno, például a Képregényes rocktörténet című kiadványt.


8 éve külföldön élek, és nem dolgozom. Egy idegbénulás miatt nem tudom irányítani a ceruzát. Szerencsére az egeret bal kézzel tanultam meg használni, mivel betegségem kezdetén ismerkedtem meg a számítógéppel. Így most már csak számítógéppel "rajzolok". Képeimet Poserrel készítem, PSP-t, PS-t, és ezer más apró kiegészítőt használva hozzájuk. Itt újra kitört rajtam a rajongás, a sok csodás francia és belga kiadvány között. Ennek hátasára kezdtem el nemrég magam is képregényekkel próbálkozni."

(A Balett és Piroska című képregények a fenti képekre kattintva teljes terjedelmükben olvashatók.)

5 megjegyzés:

nitro1 írta...

Nekem tetszenek a képregényei. :)

Haránt Artúr írta...

érdekes ez a 3D-s stílus képregényeken. nekem főleg azok a képkockák tetszenek amiknél nem érződik, hogy üres 3D-s modellek vannak a képeken, jót tesz nekik a beszöszölés. lehet jó lenne a fényeket és az árnyékokat is "lebutítani". asszem van direkt ilyen rajzfilm render aminél az árnyékok iylen szép kikeményítettek (nm vagyon vagyok otthon 3D-ben amúgy), attól lehet még rajzszerűbb lenne. persze ezt nem kritikának kell venni, csak sztem jó irány ez a bekoszolás-élettel feltöltés

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nekem is van/volt egy ellenérzésem a tisztán grafikus szoftverekkel készített cuccok irányába, de Kendra képregényei határozottan izgalmasak. Ugyan végig zavar kicsit a „modellizáltság", de amit nem lehet elvitatni tőle, az az, hogy igazán finom és értő érzéke van a dramaturgiához. Jók a képkivágások, az egymás után következő panelek tartalma, kompozíciója következetes – jó olvasni.
Egyszóval: élmény volt az eddigi munkáit is olvasni – remélem, a továbbiakat is... ;)

pityesz írta...

„…élmény volt az eddigi munkáit is olvasni – remélem, a továbbiakat is... ;)”

Zorróval csak egyet tudok érteni, tényleg nagyon jó olvasni ezeket a képregényeket, és főleg a látványvilága, valami fantasztikusan szép.

Kendra csak ismételni tudom önmagamat, nagyon tetszenek a képregényeid és ne hagyd abba a képregény rajzolást.

Névtelen írta...

Igazan kedvesek vagytok, koszonom szepen a velemenyeket. :)

Kendra