2009. április 6.

Alfabéta-jelöltek 2009: A Naravan IV Ostroma - Epilógus

A 2009. évi Alfabéta-díjak április 18-án, az 5. Magyar Képregényfesztiválon kerülnek kiosztásra. Az addig hátralévő időben szeretnénk kicsit jobban bemutatni az idei jelölteket, ezért készítettünk egy miniinterjú-sorozatot. A mai válaszadónk a Naravan IV Ostroma Epilógusának alkotója, Kovács Péter. Mivel ez Péternek immáron a második idei jelölése, ezért most más, személyre szabott kérdéseket kapott.


Miért érezted úgy, hogy jól esne egy epilógus a Naravan IV Ostromához?
Péter: ― Mivel a képregényeimmel kapcsolatos észrevételekkel szinte csak a neten találkozom, az alábbi megjegyzések arra ösztönöztek, hogy némi magyarázattal lássam el a Naravant:
“És a Naravan IV ostroma az tényleg ennyi, egy oldal? Mert olyan, mintha félbe lenne hagyva.”
“A Naravan IV ostroma: Bevallom, nem tudom mi történik pontosan az utolsó képkockán. Egy idegen van a sisak alatt? És tényleg, mintha félbe maradt volna.”
“Naravan: Ehhez hülye vagyok”
“A Navarin IV Ostroma: Hogy őszintén megmondjam, túl sok cselekménye nem nagyon volt. Nem is nagyon értem.”

stb.

Természetesen nem hagyhattam ki az Ötödik napon főszereplőjét, Csöpit sem:
“Az ötödik napon: Nem tudom, én ezt sem igazán értem. Történt valami számottevő? Vagy ez csak az alien fanoknak szól? Vagy az alkotó egyszerűen belátta, hogy nem kell mindenféle marhaságot az emberekre tukmálni, csak elmesélni egy egyszerű, hétköznapi történetet, ami az akció éhségünket hivatott kioltani?”



Láthatóan vonz a sci-fi. Milyen tudományos fantasztikus művek gyakoroltak rád nagy hatást? (itt elsősorban nem képregényes művekre lennénk kiváncsiak)
Péter:Írók közül, néhány kivételtől eltekintve, felsorolhatnám a múlt század nagy alkotóit. Párat kiemelnék a teljesség igénye nélkül: Stanislaw Lem, Sztrugackij testvérek, Frank Herbert (Dűne sorozat), Frederik Pohl (Hícsi saga, az utolsó kötettől eltekintve), Philip K. Dicktől szinte minden. A kortárs írók közül már sajnos kisebb a választék, talán China Miéville és Iain M. Banks művei a leginspirálóbbak.
Filmek tekintetében abszolút első helyen áll Ridley Scott Alienje, részben a Giger alkotta látványvilágnak köszönhetően. Sajnos hajlamos vagyok a műfajon belül válogatás nélkül szinte mindent megnézni; ennek előnye az, hogy néha a legváratlanabb helyeken bukkan fel valami értékelhető. Bár szigorúan véve nem sci-fi, de Hayao Miyazaki nevét mindenképpen megemlíteném.



Hogy értékelnéd azt a 2008-t, aminek eredményeként immáron a második kategóriában jelölnek Alfabéta díjra?
Péter:Eredményes, tekintve hogy egyéb publikált képregényem nem is volt tavaly. Ami viszont szomorú, hogy kevés szabadidőmnek köszönhetően egyéb publikált képregényem nem is volt tavaly. A fentieken (Kántor, Naravan) kívül készült ugyan még egy, a Mátyás király képregénypályázathoz kapcsolódó 8 oldalas munka, de ennek megjelenése még kétséges. De persze nagyon örülök a jelölésnek. Világbéke! :-)

13 megjegyzés:

Lakatos írta...

Most már komolyan a f*sz kivan ezekkel a félmeztelen nagyonkemény képekkel.

Szabó Jenő írta...

Fontos megjegyeznem, hogy Péter még akkor küldte, amikor Henrikék cikke nem jelent meg. Nem csak vicces volt, hanem eredeti is.

Persze ettől még érdemes lehet finoman tiltakozni.

at írta...

Klassz, azért most megnyugodtam, hogy a korábbi képpel ellentétben ez végre bizonyítja, hogy Péter is izmos. Többiekről miért nincsenek ilyen képek? István, neked nem ajánlották fel?

Névtelen írta...

A fasz kivan, hogy az ember nem fényképezkedhet kedvére.
H

aszpeti írta...

Sajnos mi valóban nem vagyunk sem viccesek, sem eredetiek, úgyhogy csúnyán átvertünk mindenkit. Ezért elnézést. Sőt, kettőnk közül szépnek is max. csak a Henrik mondható, de neki is inkább csak a haja.

Szabó Jenő írta...

aszpeti, nem tudom, hogy ezt most miért mondod, az eredetiség nem monopólium... na mindegy, legalább izmos vagy. :P

Hogy valaki a témához is hozzászóljon, örültem, amikor láttam, hogy mely sci-fi szerzőket emelte ki Péter, különös tekintettel Banks-re, aki egyelőre még ritkábban szerepel ilyen felsorolásokban.

További jó munkát kívánok, és bizton tudom, hogy a KML feladatát hamarosan átveszi a Sóhivatal.

aszpeti írta...

Egyenesen a szívembe... :) :)

Gáspár Tamás írta...

"különös tekintettel Banks-re, aki egyelőre még ritkábban szerepel ilyen felsorolásokban"

Nohát, pedig nekem Banks a kedvencem.

Csacso írta...

Nekem, művészetileg hátrányos helyzetűnek, jól jönne alkalmanként a KML. Igaz, nem Péter alkotásai kapcsán! Ügyelve a névtelenség nyújtotta biztonságra megtudhatnám végre, hogy mi is a csattanó/poén a pernyék többségében. Ez olyan régi „vágyálmom”.

Szabó Jenő írta...

Az első Pernyénél értem a gondod. :) A főbűn-t vagy a 4 stripet viszont szívesen elmagyarázom. Melyikekkel látsz gondot?

Szabó Jenő írta...

Mármint névtelenül :)

Csacso írta...

OFF
Csakis névtelenül ;)
- A 3. Pink számban: Idézni…
Utolsó oldal minden kockája újabb kérdést vetett fel számomra.
- volt még egy biztosan, de nincsen itthon minden pink…

Bocs az OFF ért

Névtelen írta...

Meg nem erősített források szerint az Arravan IV képregény kiadója/szerkesztője sem értette elsőre a dolgot, de megjegyezte, hogy a lerajzolt bázis Hatsepsut királyné sziklatemplomára emlékeztette, ezért örökre szívébe zárta a művet. Örüljünk neki, mert így megszülethetett a legzseniálisabb kimagyarázó képregény.