2009. április 16.

Alfabéta-jelöltek 2009: Strip

A 2009. évi Alfabéta-díjak április 18-án, az 5. Magyar Képregényfesztiválon kerülnek kiosztásra. Az addig hátralévő időben szeretnénk kicsit jobban bemutatni az idei jelölteket, ezért készítettünk egy miniinterjú-sorozatot. A mai válaszadónk a Strip alkotója, Haragos Péter.


Mióta publikálsz képregényeket, hol találkozhattunk eddig a munkáiddal?
Haragos: – Kezdetekben készítettem szó szerint egy-két képregényt, "melyekre nem igazán tekintek az életművem részeként." Az elmúlt három évben formálódott meg az a stílus rajzban és szövegben, amire mondhatjuk, hogy rám és a madarakra jellemző.
Megjelentek stripjeim az MKA forradalmi kiadványában, a Pinkhellben, valamint a Papírmozi, az Eduárd fapados képregényújság, a Nero Blanco Comix oldalain. Interneten a Képregény.neten, a Képregény Infón, a fantasztikus blogomon (strip.blogter.hu) és még elszórva itt-ott a neten.


Milyen alkotók, milyen képregények gyakoroltak rád nagy hatást?
Haragos: – Kisbundás koromban az első képregények, amiket fogyasztottam: Hahota, Kockás, Mozaik, Pif.
Aztán később már az alkotók neveit megjegyezve jöttek: Zórád Ernő – Könyves király , Korcsmáros Pál – Rejtő sorozat, Albert Uderzo – Asterix, Jim Davis – Garfield képregények.
Akadtak olyan alkotók, akiknek a műveit már nem is tudtam a cselekményt követve végigfutni, mert gyakran elakadtam egy oldalnál, és az egyes kockákat úgy néztem, mintha különálló képek lennének. Ilyenek például: Kent Williams, Simon Bisley, Nicolas de Crécy, Ashley Wood. Nem hiszem, hogy a stripjeimre hatással lettek volna, de ha egyszer egy kisebb csoda folytán nagyobb terjedelmű képregényre szánnám el magam, biztosan a rájuk jellemző festőibb irányt választanám.
A kedvenc párkockás képregényeim és single-paneljeim, amelyek hatással lehettek a stripekre: Garfield, Peanuts, Kázmér és Huba, Van Mordillo, Gary Larson és a Gerhard Haderer rajzok. Biztosan még kihagytam párat.


Hogy érintett, hogy jelöltek az Alfabéta-díjra, mit jelentene számodra a győzelem?
Haragos: – Ez a műfajon belüli legnagyobb szakmai elismerés, tehát elég jól érintett. Szerencsére már tudom, milyen érzés a győzelem, mivel a 2008-as Alfabéta-díjat nekem ítélte a zsűri. Mit is mondhatnék még, szeretném jövőre is megfesteni a Képregényfesztivál plakátját.
Hogyan értékeled a saját alkotásodat, mennyire vagy elégedett vele?
Haragos: – A legelső stripeknél elég volt, ha csak humoros rajzokat készítek, aztán rátaláltam egy egészségesen cinikus és kritikus útra/stílusra, és azóta már a társadalmi parajelenségeket és mega-hülyeségeket veszem nyersanyagként. Úgy érzem, ezeket jól használom és olykor elég ütős kockák születnek.


Milyen képregényes munkákat tervezel a közeljövőben?
Haragos: – A háromkockás képregény kompromisszum eredménye, mivel nem láttam, és most sem látok esélyt arra, hogy hosszabb terjedelmű munkára időt szakítsak. Mostanában volt jó néhány hálás téma, amelyekről lemaradtam, ezért lehet, hogy fekete-fehérré változnak a madarak, és így gyakrabban megjelenhetnek.

7 megjegyzés:

Haránt Artúr írta...

kiváncsi lennék egy festőibb és hosszabb Haragos képregényre, biztos frankó lenne

és: Gary Larson rulz

Cserkuti írta...

Trondon és a Madarak lenne a címe.

Peter Tikos írta...

Ez a legviccesebb interjú, jót mulattam rajta. Köszi, Péter!

Szabó Jenő írta...

> Hahota, Kockás, Mozaik, Pif.

Jajjajjaj. Épp most találtam meg a Kockás gyűjteményem (1-30), a lányaim épp olvassák. De az egész a Pajtás újság utolsó oldalával kezdődött.

Haragos írta...

Köszi!

És kihagytam a Donald rágót meg a Blendi fogkrémet!

Szabó Jenő írta...

Akkor most hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy kifejezzem hálámat és megbecsülésem főmadarászunk irányába, mindazért, amiket tollas hüllőszármazékainak begyéből kibuborékol

És Péter, figyu, az nem zavar, hogy soha még senki alfabéta-jelölt ilyen gyorsan nem távolodott a főoldal tetejétől? Vissza tudlak vinni a legfelülre, ha meg tudunk egyezni.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Bocs, most már értem, hogy mit nem köszönt Péter a Pestblog.hu posztnál. :)
Engem Dávid kért meg, hogy mivel pénteken fel kell tenni az utolsó Alfabétást is, azaz Gergőt, és mivel mindig úgy csináltuk, hogy két jelölt között egy más jellegű posztot publikáltunk, most is tegyek fel egyet. Mondjuk ez logikus is. Sorry... :(

Viszont most már tudjátok, úgyhogy tessék elárulni: jövőre is Péter festi a fesztivál plakátját? :)