2009. április 19.

Képregényverseny

Bayer Tóni felbíztatott, hogy készítsek az 5. Magyar Képregény Fesztiválra egy forgatókönyvet, ami az idei "nem is igazán verseny" témája lehet. Nem vagyok lusta, de végül inkább csak egy szinopszissal készültem. Így utólag úgy gondolom, jó volt ez így, mert igazán kreatívan divergens megoldások születtek. Főleg, hogy mivel lusta vagyok, és nyitásra nem értem oda a példa szinopszisokkal, a versenyzők (nem versenyzők?) nagyobbik része kénytelen volt kitalálni a saját sztoriját. Mintha csak így lett volna tervezve.

Emitt a szinopszis:

Álomutazó:

Barátunk nagynehezen ébredezik. (Göndör hajú, enyhén borostás, kerek képű fiatalember)

Ahogy magához tér, kiderül, hogy egy olyan helyen aludt, ahol egyáltalán nem szokás, vagy nem illik. Láthatóan maga is meg van lepődve a dolgon, de aztán meglát valamit, amitől nem csak meglepődik, de talán meg is ijed. Ekkor azonban odajön valaki, aki egy egyszerű gesztussal, vagy legalábbis rövid úton megnyugtatja barátunkat. Ő ezután visszafekszik, és alszik tovább. Hirtelen jött nyugalma teljesen érthetetlen, váratlan, vagy csak alaptalan.


A példa szinopszisok:

(fő céljuk a példa volt, szándékosan van köztük pár mérsékelten szellemes ötlet)

  • Barátunk zuhan, mint egy ejtőernyős. Egyszerre csak megjelenik mellette Mary Poppins két esernyővel. Az átadja neki egyiket, kinyitja a sajátját, és ellibeg. (elgyorsul felfele) Barátunk is kinyitja az ernyőjét, ami azonnal kifordul, és persze zuhan vele tovább. Ennek ellenére örömmel magához öleli, lecsukja a szemét, és lassan elszenderedik.

  • Barátunk egy barlang folyosóján tér magához. Elrohan mellette Indiana Jones, aki mögött dől be a barlang. Barátunk érthetően ijedten néz. Jones egy pillanatra visszafordul, és mielőtt távozna, odadobja neki az ostorát. Barátunk elkapja, megnyugszik és elalszik.

  • Barátunk egy szép bolygón ébred a szabadban. Odafenn az égen azonban a Halálcsillag terpeszkedik. Körbenéz, mellette egy Jedi áll. A Jedi odafordul hozzá, és a jól ismert mozdulattal, ami a Jedik elmetrükkjét kiséri, azt mondja: "Te nem ezt a halált keresed." Vagy nem is tudjuk mit mond. Barátunk ettől elmosolyodik, és visszafekszik aludni.

  • Barátunk egy toronyház építkezésén ébred, messze a magasban, a csupasz vasgerendákon, ahol a munkások épp a tízóraijukat eszik. Láthatóan rettegni kezd a magasságtól és a széltől. Az egyik munkás ad neki egy munkavédelmi sisakot. Ő fejére húzza, ettől azonnal megnyugszik, és visszafekszik aludni.

  • Barátunk egy barlangban ébred, ahol körülötte idegen (alien) tojások hevernek kisebb kupacokban. Közvetlenül mellette egy kinyílt tojás. Barátunk először ijedten a szájához kap, aztán pedig domborodó hasához. Egyszer csak megjelenik Ripley, és átad neki egy doboz fogamzásgátlót és egy pohár vizet. Barátunk boldogan veszi be az adagját, miközben Ripley lőni kezdi a környéket. Barátunk elálmosodik és elalszik.

  • Barátunk a szabadban ébred a Föld nevű bolygón. Az égen egy (vogon) űrhajó éppen a föld bontásába kezd. Barátunk mellett egy kétfejű fiatalember barátságosan mosolyog, és átnyújt egy törölközőt. Ettől barátunk természetesen megnyugszik: a vállára teríti és alszik tovább.

Az eredeti koncepciónak kimondatlan célja lett volna, hogy a történeteket egymás után fel lehessen fűzni. Ez ugyan nem igazán teljesül, de talán annál jobb.

A megoldások száma és minősége messze meghaladta a várakozásaimat. Kemenes Iván és Fórizs Gergely munkáján egészen meghatódtam illetve szétröhögtem magam, de Vincze Nóra, Fritz Zoltán és Szép István munkája is kifejezetten remek. Volt továbbá még másik 10 helyes megoldás, akik közül nem is tudtunk már mindenkit ajándékkal jutalmazni, pedig megérdemelték volna. A felajánlott ajándékok száma mondjuk így is 11-re rúgott, ami szintén kellemes meglepetés volt a számomra. Köszönjük!

Itt végül az MKAsok megoldásait lehet megtekinteni.

Forig kétoldalasa:

Fritz két egyoldalasa (szerencsére még azelőtt lettek lefényképezve, hogy rájuk öntötte volna a tintát :) )

7 megjegyzés:

Csacso írta...

Köszi!
Ez jó, tetszik, mondhatni remek ötlet! ;)
A két bemutatott mű is tetszik-kafa!
Első két példa szinopszisban vannak betű hiányok (ellére; érhetően)

Többi MKA –tag nem tudta befejezni, vagy csak a munkáját hozta magával a gödörbe, hogy jó légkörben alkothasson? :)

Szabó Jenő írta...

kösz, illetve kösz, javítottam.

Szabó Jenő írta...

Ja, és igen, ők ketten vettek részt a versenyen az MKA-ból.

Haránt Artúr írta...

klasszak, az első Fritz tetszik a legjobban. legközelebb lehet én is megprószkálom ezt a fesztrajzolást

a.tam. írta...

Tök jó ötlet. Tetszenek a példa szinopszisok, és a két MKAs mű is klassz lett!

zfritz írta...

Eredetileg én csak ballasztnak ültem be a színpadra, de amint jöttek az ifjú padavan comic speekerek elhagytam a világot jelentő deszkákat. A szinopszis használható, a második perc után már rengeteg ötletem támadott, a harmadikba is belekezdtem, de elszólított a kötelesség.
A díjátadón meglepve halottam, hogy belekeveredtek a pályaművek közé a comicsok, én nem is akartam eredetileg indulni, mindenesetre köszönöm a könyvutalmányt.
remélem lesz folytatás

Haragos írta...

Csodálatosak, Grat!