2009. május 28.

Kell egy hős!

Mátyás, a király
képregény és irodalom találkozása a
Mátyás, a király képregény-antológiában

A Filmhu 2008-ban kísérletet tett arra, hogy megvizsgálja, jelent-e valamit itt és most a magyar történelem, anekdotakincs és hagyományvilág egyik ritkaságszámba menő, élő figurája, Mátyás király, ezért kortárs írók bevonásával, a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. partnerségével, a Reneszánsz Év keretében pályázatot hirdetett meg képregényrajzolók számára.

Hét alap Mátyás-mesét negyvenkilenc rajzoló gondolt újra a legkülönfélébb stílusokban. Ezzel párhuzamosan a Litera irodalmi portál írókat és pályakezdőket vont be az új Mátyás-értelmezésbe. A 80. Ünnepi Könyvhéten jelenik meg 1 kötetben 16 alkotó 24 munkája, a Mátyás, a király képregény-antológiában.

Ha érdekel, hogyan kel életre hazai képregény rajzolók kezei között Mátyás, a király és hol tart ma Magyarországon a képregény, lapozz beljebb!

Könyvbemutató:
2009.06.06. 17.00-18.00, GÖDÖR Klub

„A kötet valamennyi képregénye és novellája más-más alakban mutatja be a nagy királyt, de szándéka szerint mégis úgy, hogy ne a mátyási nimbuszt koptassa, hanem – ha tud – hozzátegyen valamit. Latinovits Zoltán érezhette annyira otthon magát Szindbád szerepében, vagy Szuhay Balázs a Zsebtévé Hiszékeny Úrjáéban, amennyire Mátyás királynak jól áll ez a legújabb álruhája, a sokféle alakban megjelenő képregényhősi mivolt."
(M. Tóth Géza, animációs filmrendező)

„Ez a válogatás bátorítás lehet a rajzolóknak és felhívás keringőre az íróknak. Már körvonalazódik, hogy kiktől kaphatjuk meg az új magyar képregényt. Ismerjük meg őket, barátkozzunk a gondolattal."
(Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke)

154 oldal, 2700 Ft, Cérnafűzött kötés.

A kötet a Filmhu „Mátyás, a király" képregénypályázatának és a Litera „Mátyás király Gömörbe’" című novellapályázatának 10 novellájából készült. A vállalkozás a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht.-vel partnerségben, a Reneszánsz Év keretében jött létre.

A Mátyás, a király képregény-antológiában szereplő díjnyertes képregények, illetve illusztrált és képregénnyé adaptált novellák alkotói:
Bardon Barnabás, Filkor Gábor, Fórizs Gergely, Haránt Artúr, Harsányi Hajnalka, Horváth Henrik, Jámbor Lajos, Juhász Márk, Kalászi Benjámin, Kovács Péter, Lakatos István, Lanczinger Mátyás, Matheika Gábor, Ritter Ottó, Vincze Nóra, Zabos Csaba

Az illusztrált és adaptált novellák szerzői:
Balázs Attila, Dragomán György, Esterházy Péter, Gődény Balázs, Jászberényi Sándor, Józsa Márta, Podmaniczky Szilárd, DrMáriás és Spiegl Máté.

Mátyás, a király képregénypályázat – www.matyaskepregeny.hu
Filmhu – www.magyar.film.hufilmhu@forum.film.hu

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Feki nem is nevezett?

Csacso írta...

Örülök, hogy (végre) megjelenik!
Elég fura a hátlap és a feltehetőleg belső kezdőlap(?).
Zorro hatásosan-vadász képecskéje mi célt szolgál, ha nem borító lett belőle?
Keménytábla, méret?
Reményeim szerint 6. -án megvenném. Alkotók közül kikre lehet számítani a könyvbemutatón? Vagy könyvvásár a tuti dedikálási lehetőség?

Névtelen:
Mint ahogyan sokan, mások sem neveztek, indultak.
Tudható-látható, hogy Fekinek évek óta nincs kapacitása nagyobb grafikai munkára…

Mráz István [Space] írta...

A kötetnek nagyon örülök, és biztosan beszerzem... A borítója valóban elég érdekes és nem túl meggyőző... szóval szerintem kicsit elbátortalanítja a vásárlókat... nem lehetett volna neki egy külön grafikus által készített fedlapja?

Layout kapitány írta...

Hát igen, borítótervnek harmatgyenge. Egy vidéki diszkó flyerénél talán picivel tetszetősebbnek mondhatnók, de határeset.. Na, nincs rajta tervezve szinte semmi, ennyi. Mintha megkérték volna a szomszéd Mari nénit, hogy valamit ügyeskedjen már össze, 2 Mónikasó közt. Egy délután alatt kb. jobbat hoz össze egy elsős kisképzős grafikus tanonc. De akár egy óvodás is, aki legalább lelkesen maszatolja össze a papírt. Akinek kicsit is van az ilyesmihez szeme, szépérzéke, ezt a borítót látva sikítva menekül. Na mindegy, reméljük a beltartalom nyújt némi vigaszt, ha már a csomagolás ilyen remekbe szabottul el lett baltázva.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Csacso: A fenti a borító és ha jól tudom, nem lesz keményfedeles, de gondolom vastagabb lesz, mint a belív.
A tervező-grafikusa és a kötet szerkesztője Hegedűs Márton volt, én pedig tördeltem a kiadványt.

A Rozsomákba oltott Mátyást anno csak poénból rajzoltam, de örülök, hogy Marci végül elhelyezte a hátsó borítón is.

Az antológia mérete: 191 x 260 mm.

Én igyekszem ott lenni a bemutatón, remélem, a szerzők is tiszteletüket teszik.

Lakatos írta...

Én megyek, jóbarátommal, a sörrel.

Csacso írta...

Köszönet a kimerítő válaszért! Most már Marci csuklik ;)
A társaság meg egyre „vonzóbb” :)

zfritz írta...

Jé ebben Tamási Antival rajzolt képregényünk is bennevan :-)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Csacso: szívesen. :)

Fritzem, az nincs benne, mert nem értetek el helyezést, lévén nem fejeztétek be. A hátsó borítón szerepel egy részlet belőle, mint ahogy az én Sniktes Matyim is.

Haránt Artúr írta...

a hátlap első mondatában említett közhelyt én nem ismertem. azt meg nemtom kinek a nevében írták, hogy celebek és sztárok lennének a hőseink és példaképeink

ez a celeb kritizálás néha nagyon logikátlan és elhamarkodott kijelentéseket szül. nemtom mér kell mindig külön megjegyezni, hogy a celebek azok semmi értéket nem képviselnek

hehe, erről az jutott eszembe, hogy annyi értékük mégis van, hogy képesek abból élni hogy mindenki arról beszél, hogy mennyire nem értenek semmihez. ami ugye önmagába visszafordul, és pont emiatt nem igaz, mert: pont ehhez értenek celebék, hogy beszélsz róluk kedves celebkritikus :)

anyway: ezt sztem le lehetett volna hagyni. ami utána van írva az klassz Mátyás királyhoz és hazai képregényhez kapcsolódó ismertető/ajánló/kedvcsináló

zfritz írta...

ahhmmm pedig átküldtük Marcinak annak idején, mintha úgy emlékeztem volna, azzal az indokkal, habár nem értünk el helyezést, mégis betenné a kiadványba.
De mindegy is, ez legyen a világon a legnagyobb baj. :)

raveon írta...

Az első és a hátsó borító is jó szar,de az jól néz ki ahogy a Mátyás betűkbe bele van rakva a képregénydömping.

"nemtom mér kell mindig külön megjegyezni, hogy a celebek azok semmi értéket nem képviselnek"

Ócsó megoldás. Ezért nem szívesen olvasok magyar kritikákat meg hátlap szövegeket magyar kiadványoknál. Ahelyett, hogy a szöveg írója megfogalmazná, miért jó az amiről dumál, felhoz mást ami ehhez képest szerinte szarabb - függetlenül attól, hogy igaza van-e vagy sem.

Lakatos írta...

"Ahelyett, hogy a szöveg írója megfogalmazná, miért jó az amiről dumál, felhoz mást ami ehhez képest szerinte szarabb"

Óvassá képregényt, mer jobb, mint az egy hete a napon felejtett pacal.
- neves esztéta

Csacso írta...

Tegnap, a könyvhét ucsó napján megvettem. A képregények, első átfutásra is –nagyon jó cuccok. Mondhatom mindenki hozta második „anyagánál” is a versenyben nyújtott minőséget. Hatalmas Grat az alkotóknak! Ilyen bel tartalomra továbbra is vevő vagyok!