2009. október 22.

Dargay Attila (1927-2009)


Dargay Attila 1927-ben született Mezőnyéken. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után egy ideig a Nemzeti Színházban dolgozott díszletfestőként, majd 1951-ben került a rajzfilmgyártásba. 1957-től rendez rajzfilmeket, megszámlálhatatlanul sok alak fűzödik a nevéhez.

Hivatalosan 1988-ban vonult vissza, de még a 90-es években is rendezett. Utolsó rendezése 1994-ben A préri pacsirtája volt, de ezután még elvállalta 1996-ban A hetedik testvér forgatókönyvének megírását. Azóta visszavonultan élt, mint mondta, ő a hagyományos technika híve, a 3D-s világ már nem foglalkoztatja. Számos díjjal tüntették ki, Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, 2006-ban életműdíjat kapott.

82 éves volt.

4 megjegyzés:

Haránt Artúr írta...

hoppá az iskoláját, nem akartam rányomni erre a posztra, főleg olyan hülyeséget

ő volt szinte az egyik első rajzoló akinek a nevét megjegyeztem. kiskoromban láttam egy nagyon érdekes interjút vele, részletekre emlékszem csak: arról beszélt, azért kezdett el rajzolni mert a rajzolás volt az egyik legolcsóbb játék (papír plusz ceruza). amire még emlékszem tőle (asszem ugyanebben a beszélgetésben mondta), hogy a karaktereit úgy alakítja ki mint amilyen személyisége van az 5 ujjnak "tömzsi erős-hüvelyk, magas tudálékos mutogatós-mutató..."

mondani sem kell kevesen tudták/tudják úgy élettel feltölteni a figuráikat mint ő tudta

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Artúr, ne szabadkozz, hiszen majdnem egyszerre posztoltunk – nem tudhattad, hogy három perccel korábban is kikerült egy hír. ;)
Viszont köszönöm szépen, hogy visszadátumoztad a remekművedet. :)

Sajnos nem láttam az általad említett interjút, jó lenne, ha valahol rá lehetne bukkanni. Tetszik ez az ujjas módszer is.

A legkorábbi emlékem a „A három nyúl" volt, Zelk Zoltán verses meséje, amit ő illusztrált és még most is emlékszem minden rajzára, a verset meg majdnem kívülről tudom. :)
Azt viszont nem tudtam, hogy '72-ben egy rövid rajzfilmet is készített a nyuszikból – a Filmkultúra honlapján van egy remek interjú Henrik Irén operatőrrel Dargayról, itt van is egy kocka belőle:

http://www.filmkultura.hu/regi/2006/articles/profiles/dargay.hu.html

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

„A három nyúl" itt meghallgatható Szabó Gyula előadásában, valami borzalmas rajzokkal:

http://www.youtube.com/watch?v=iiEiO6G5xno

Pénteken és szombaton pedig biztos, hogy újra megnézem a Vukot az M1-en.

zfritz írta...

Én, mint az MKA egyik hivatalos animációs szakosztályosa, 2007-ben találkoztam a Mesterrel. A KAFF megnyitó ünnepségén a fogadáson Ő is részt vett, a rendezvényt neki is a szentelték a főtéren vetített filmekkel. Sajnos a tolókocsiban ülve nem sokat reagált a külvilágra, csak szemlélődött, mi az a nyüzsgés körülötte. Gondoltam csinálok egy közös fotót, de úgy gondoltam, nem így szeretném megőrizni emlékeimben a nagy Dargayt. Nyugodjék békében a csupaszbőrűek közt a legjobb rókaszakértő !