2009. november 19.

Képlopók nyomában

Egy kedves ismerős hívta fel a figyelmem a deviantArton az Outlaw Press kiadó katalógusában szereplő egyik kiadványra, melynek címlapján az én egyik képem szerepel. Gyanúja nem volt alaptalan: a beszédes nevű cég szinte minden kötetét és magazinját lopott illusztrációk díszítik. J.P. Targete vagy Jon Hodgson mellett minket, magyarokat sem kíméltek, így a Boros-Szikszai páros és Szendrei Tibor munkái is mentek a közösbe, az enyémmel együtt.

A galériámból elorozott kép (fent a jobb szélen látható) mellesleg kisméretű, a lap borítóján valószínűleg "gyönyörűen" mutat. Egy, még a megboldogult Stormregion számára készített régi konceptről van szó, melyet csak a deviantArton tettem nyilvánossá. Szendrei kartárs egy Cherubion kiadó számára festett borítóképpel és egy másik festményéről kiollózott kerettel képviselteti magát (középen), melybe másvalaki - gondolom, szintén lopott - képét applikálták. A hab a tortán, hogy Targete mellett BoSziéktól is a World of Warcraft kártyajátékhoz készített illusztrációt sikerült a törvényenkívülieknek zsákmányolniuk, melyről immár az Upper Deck ügyvédei is tudomást szereztek.
Mindezt azért írom, mert az Outlaw Press kínálatában bőségesen akadnak gazdagon illusztrált kiadványok, így javaslom a hazai kollégáknak, nézzenek szét a weblapjukon, illetve az olyan webshopokban, ahol ezeket a kiadványokat árusítják. Ki tudja, talán más magyar illusztrátorok is találkoznak a munkáikkal. Ilyen mértékű törvénysértésről ebben a témában még nem hallottam: sorra bukkannak fel az újabb és újabb művészek, akiket szintén megkárosítottak.
A lopkodós kiadó az éjjel leszedte honlapjáról az elérhetőségét, de a szemfüles Hodgson még időben elmentette, és nálam megvan. Ha bárki hasonló cipőben jár, vegye fel a kapcsolatot velem, vagy regisztráljon és írjon ebbe a fórumba.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyenkor mi lesz? Ha beperlik a céget, mit lehet tenni? Kártérítést kérni?

Ich

Peter Tikos írta...

Egyelőre semmi konkrétumot nem tudok. Írtam a kiadónak, még nem kaptam választ.

Peter Tikos írta...

Az Outlaw Press kisöpörte a padlást. Majdnem a teljes weblapjukat törölték, beleértve azokat, amelyek a lopott cuccokat tartalmazták. Gyönyörű.

Cserkuti írta...

Gondolom, most épp a könyveiket zúzzák be, és csekkeket írnak a meglopott szerzőknek.
Kár, hogy nem tudjuk, hol is zajlik mindez, odamehetnénk megnézni. :P

Engem koránt sem ilyen illusztris társaságban, és ilyen nemzetközi szinten nyúlnak: a nyóckerben, a Corvin Moziban reklámozzák a könyvkínálatot egy az oldalamról leszedett, és szép igényesen körbevagdosott képpel. Ha már ott jártam, vásároltam is tőlük egy csinos plakátot Dr. Gáspár színeivel és az én vonalaimmal. :P

Haragos írta...

Én hiszek abban, hogy egy idôben két vagy több ember pontosan ugyanolyan illusztrációt készíthet.
Erre a legjobb bizonyíték a piramisok, a gabonakörök és a reinkarnáció!

Az oldalról pedig csak azért tûnhetett el minden, mert ugyan abban a tér-idô kontinuumban nem lehetett ugyanaz az illusztráció!

Ezt még az ovisok is tudják!

Peter Tikos írta...

Dávid, neked Dr. Gáspár már nem is elég illusztris? :)

Haragos írta...

"Konvergenciát érzek az erôben"

Peter Tikos írta...

Nos, a levelemre nem jött válasz, a könyvet törölték a kínálatból - mivel ügyvédet fogadni semmi értelmét nem látom, számomra ezzel véget ért a sztori.
Közben az rpg.hu-ra is kikerült ez a kis szösszenet, ahol az elGabor nevű kommentelő még egy kis háttérinfóval szolgált:
"Ez egy egyszemélyes vállalkozás, amit egy alapvetően jellemtelen ügyvéd (igen, igen) vezet; korábban arról vált ismertté, hogy engedély és a szerző tudta nélkül kinyomtatta és publikálta Olivier Legrand kiváló Mazes&Minotaurs szerepjátékát. Főnökről tehát szó sincs, Mr. Shipman szimplán egy jellemtelen alak. Mivel most nagyhalakkal is összeakasztotta a bajszát, könnyen lehet, hogy ezúttal nem ússza meg a náspángot."