2009. november 26.

Utcahossz

Habár évek óta virít a linkjeink között a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) logója, sokat mégsem foglalkoztunk dizájnnal, tervezőgrafikával itt, a blogon. Most több okunk is van, hogy szakítsunk ezzel a rossz hagyománnyal.Eleve szívemből szólt a társaság Zavar? Tervezd át! kezdeményezése, hiszen gyakran érezhetjük, hogy a vizuális környezet, ami idehaza körülvesz, akár egy gőzölgő mocsár, mindannyiunkat egyre mélyebbre húz. Ám lelkesedésemet Csordás Zoltán és Fodor Gergely tervezőgrafikusoknak a felhívásra adott válasza már egyenesen kamaszos magasságokig fokozta. A képre kattintva végigördülhetünk a párhuzamosan megjelenő jelenlegi és a lehetséges (?) jövőbeli Kossuth Lajos utcán. A különbség radikális, a megvalósíthatósága (anyagi értelemben) mégsem utópia. Persze mi, akik itt élünk, és ismerjük a város működését, tudjuk, hogy mégis az, csak jó lenne hinni benne, hogy néha sikerülhet. És talán ennél, a puszta reménynél többet is tehetünk, ha vasárnap a Hungarocomix alatt leküzdjük azt a nagyjából húsz métert, ami a Gödör és a MATT kiállításának helyet adó Design Terminál között húzódik, és részvételünkkel jelezzük, hogy mögéállunk egy ilyen klassz kezdeményezésnek.

9 megjegyzés:

Csacso írta...

Érdekes az alkotás, ha ez a végleges, úgy túl nagy falatnak ígérkezett. Látok benne jó megoldást is –nem ez a „gondom”. De: metrót jelző tábla szerintem lényeges; korlát a gyalogos számára biztonságérzetet ad; fekete alapon logók… sejtem nem vette a fáradságot üvegre helyezni valamilyen technikával; erkélyfolyosót megszüntet, eredeti kapudísz alját „egyszerűsíti”; nappal van és a hatásvadászat miatt mindenhól erős háttérvilágítás. A kezdeményezés amúgy jó ötlet ;)

Peter Tikos írta...

Csacso, pár járókelőt is elintéztek, láttad? :)))
Mondanom sem kell, nekem nagyon tetszik az elképzelés, a kezdeményezés. Vasárnap éppen nem leszek itthon, de kívülről, a kirakaton keresztül már megcsodáltam a Design Terminált - amint ismét arra járok, biztosan szakítok rá időt, hogy betérjek.

Haragos írta...

Megnézem, hátha akad néhány ötlet ami nem fért a posztba.

Azért egy utcakép tervezése összetettebb annál, hogy felpakoljuk a bérlemények fölé a cégek logóját. Mindezt nagyon óvatosan, nehogy ártsunk vele, kockázatos kreatív ötletet mellôzve, a színeket messzirôl elkerülve.
Éljen a rend és az unalom!

Egy tervnek sokkal látványosabbnak elrugaszkodottabbnak kell lennie, hogy az elkerûlhetetlen kompromisszumok megkötése után a kivitelezett mû még mindig tartalmazzon némi "extarkt anyagot".

A kezdeményezés szuper, a tervek anyókásak.

Peter Tikos írta...

Jó, mondjuk azt én is sajnálom, hogy a Derby divatot egy tollvonással megsemmisítették :)

Cserkuti írta...

Az alkotóktól vett egy-két idézettel válaszolnék a hozzászólásokra:

"Az eredeti ötlet ugyanis az volt, hogy fogjon össze a grafikus szakma, és csináljon egy olyan kiállítást, amin mindenki megmutatja plakát formájában, hogy ő milyennek szeretné látni Budapest utcáit. És nem építészeti-, hanem grafikai szempontból. Nyilván neked nem kell magyaráznom, milyen állapotban van a város, a tisztaságról és a vizuális egységről beszélek, ami egy várost élhetővé tenne, és ami Budapestből sajnos teljes mértékben hiányzik.
Úgyhogy Zoli és én megőriztük az eredeti ötletet, és megváltoztattuk a Kossuth Lajos utcát beborító üzletek borzalmas portáljait.
Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy szerintünk ilyennek kellene lennie egy utcaképnek. Pusztan csak szeretnénk megcélozni az önkormányzatok döntéshozóit, és azt kommunikálni, hogy nagyon nagy a baj, és ideje lenne tennünk valami, együtt."

"A portálok viszont nem véletlenül egységesre hangoltak és visszafogottak: a grafikusok célja ugyanis nem az építés volt, hanem a visszajelzés az emberek, a tulajdonosok és nem utolsósorban az önkormányzat felé.
„A problémafelvetés volt a munka lényege” – Csordi azonban azt is elárulta, maga is meglepődött a végeredményen, amely valahogy idegennek hat a megszokott káoszhoz képest: „mintha egy másik várost néznénk”. Az viszont kétségtelen, hogy ebben a városban van elegancia: a reakciók jó része Bécsben vagy Stockholmban találta meg a virtuális Kossuth Lajos utca új helyét – pedig az lehetne akár Budapesten is. Csak egy kis odafigyelés kellene."

"Sokan felre ertik ezt a kezdemenyezest. A mottonk nem az volt a kesziteskor, hogy "majd mi megmutatjuk, hogy kell ezt csinalni". errol szo sincs. Az egyetlen gondolat e mogott annyi, hogy a mostani allapot tarthatatlan. Minden, egy kicsit is magara ado varosnak a vilagon sajat arculata, osszkepe van. Budapest lehetne az egyik legszebb varos a regioban. A projekt mindossze annyit akart sugallni, hogy minimalis valtoztatassal is oriasi valtozast lehetne elerni ezen a teren. Lehet vitatkozni arrol, hogy miert alakult ez igy, valoszinuleg a korrupcio, az igenytelenseg es a dilettantizmus sajnos egyutt alakitottak a varoskepet.
Ezt a tervet ketten keszitettuk. Nyilvan valo, hogy ha minden uzletet mas grafikus tervezne, akkor kevesbe lenne egyhangu az osszkep. De ugy gondolom, hogy az egyhangusag es a csumpi-bazari-mocskos-rendezetlen kozott meg van egy par arnyalat."

Cserkuti írta...

Ez meg egy komment, amivel teljesen egyet tudok érteni:

"Az a baj, hogy minden üzlet portája ordítani akar, mert azt hiszi, akkor jobban meghallják a vásárlók. De ha mindenki ordít, abból csak hangzavar lesz, de több vevő nem. Ezt kéne már belátni az üzletvezetőknek."

Gyula Nemeth írta...

A Matt kiállítással együtt megtekinthető az idei Arany Rajzszög díj anyaga is ugyanott, a Dizájn Terminálban.

Névtelen írta...

Kopipésztet még még még !

Cserkuti írta...

"Bekaphattya."
"Bekaphattya."
"Bekaphattya."