2009. december 15.

Galaktika Steampunk Comix pályázat: Eredmények

Habár lassan egy hete lezajlott a zsűrizés, jobbnak láttam megvárni a beszámolóval a hivatalos tájékoztatás megjelenését, amit a Galaktika oldalán immár mindenki elolvashat.Az 50 beérkezett pályaműből elég sok volt a vizuálisan erős anyag, de legtöbbjüknél nem derült ki, hogy a figuratervek, a hangulatteremtő képek és a történetvázlat össze tudnak-e majd állni egy jól működő képregénnyé. Ahol a kiírásnak megfelelően mégis szerepelt kész(közeli) képregényoldal, ott rendszerint az volt a pályázat leggyengébb pontja. Amennyiben a zsűri teljesen leszűkítette volna a mezőnyt a majdani 200 oldalas kiadványt kitöltő művekre, könnyen megtörténhetett volna, hogy júniusban azzal szembesülünk, a képregények nem, vagy nem megfelelő minőségben készültek el. Ez a tény, illetve az, hogy egyes anyagoknál felvetődött a "nem teljesen önálló" alkotás érzete, fontossá tette egy lépcsőfok közbeiktatását: az első körben továbbjutott alkotóknak január végéig be kell nyújtaniuk három véglegesnek szánt képregényoldalt, ami alapján a zsűri már egyértelműen látni fogja, mire bólint rá, mint majdan megjelenő anyagra. Azért is forszíroztam ezt a megoldást, mert nem éreztem volna korrektnek egy több tíz oldalas képregényt legyártó szerzővel szemben, ha utólag közlik vele, hogy a munkája nem alkalmas a megjelenésre.Pláne azok után, hogy a pályázatot már eddig is érte kritika az eredményhirdetés elhúzódása, vagy legutóbb egyes pályamunkák rejtélyes eltűnése miatt. Stílszerűen a poszt illusztrációjaként is egy ilyen "elveszett anyagot" választottam: Czakó József alkotásait.

16 megjegyzés:

Haránt Artúr írta...

ezt már volt szerencsém látni desig21-en, ahol már köbö 1 éve "könyörögtem" Rennek, hogy képregényben is próbálja ki magát. nemtom ki hogy van vele, de nekem ez a stílus nagyon tetszik és szívesen "olvasnám" több oldalon keresztül is

remélem nem csak a saját ízlésem mondatja velem, de az az érzésem hogy nem utoljára olvastuk/hallottuk a nevét

raveon írta...

Szerintem is klasszak ezek a rajzok!

Gyula Nemeth írta...

Én ritkán mondom ezt, de kurvajók ezek.

vassrichard írta...

Egyetértek Gyulával. :)

tmt írta...

Hát ez elég király munka. Kérdés, hogy fenntartható e sok-sok oldalon keresztül ez a szint (határidőre persze)?

Névtelen írta...

És hol van Hungária Kapitány, amit ezen a blogon mutogatott valaki? Nekem ő akedvencem, mert MAGYAR!

Cserkuti írta...

A továbbjutottak között.
(legalábbis, ha Hamlet teljesíti péntekig a kötelező penzumot)

Haránt Artúr írta...

néha már nem tudom eldönteni hogy az ilyesmiket viccből vagy komolyból írják :)

Cserkuti írta...

Áá, kitöröltétek Névtelen második kommentjét, pedig ez volt az első zsidózás az MKAblogon, ami egyértelműen jelezte, hogy immár mi is komoly oldalnak számítunk. :)

Peter Tikos írta...

Mentettem screenshotot :)

Hamlet írta...

Én örülök a jobbos+szélsőjobbos olvasóknak is! :)
Majd akkor néznek nagyot, ha kiderül, hogy Hungária kapitány meleg! :)

Hamlet írta...

Ki zsidózott amúgy és mikor?

wicklowbetyár írta...

Nagyon jó rajzok. Ámbár ha angolul van, akkor Odyssey - csak hogy kekeckedjek irigységből.

Remélem, Hungária kapitánynak vannak transzvesztita regős cimborái :)

Haránt Artúr írta...

sztem Ren nem olvassa ezt a blogot ezért én bátorkodom megjegyezni: ez többmintvalsz tudatos elírás :)

a desig21-es cuccainál sokszor láttam hasonlókat

Hamlet írta...

Továbbjutott a Főnökötök! :)
http://www.galaktika.hu/2009/12/galaktika-steampunk-comix-palyazat_22.html

(mondjuk ciki lett volna, ha nem jut be... :))

automaton_aliza írta...

Nem csodálom, hogy nem derült ki sok minden a pályázatokból, mivel a pályázati kiírás az update-ek után sem elég precíz. Ez esetben az alkotók irányában se legyenek nagy elvárások, de mindegy a Galaktikáról van szó, tudom, a számat ragasszam be. Ez az anyag nagyon jó. Le a kalappal. Ilyenkor örülök, hogy nem pályáztam, és nem égettem be magamat. :D Ja annyi kritika, és ezt a Galaktika honlapjának szánom, olyan képet nem illik betenni illusztrációnak, aminek nem adjuk meg a forrását, vagy ha forrását nem, akkor az alkotójának a nevét. Utalok itt a "Steam Machine" gép képre a megadott linken. Attól még, hogy valakiknek bevált brandjük van, és saját kiadójuk, nem tehetnek meg mindent. :)