2010. május 17.

6. Magyar Képregény Fesztivál


A magyar képregény ünnepe, az év legnagyobb képregényes eseménye immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Képregény Szövetség szervezésében. A Fesztiválon a képregénykiadók, képregényboltok és független képregényalkotók által állított standokon bemutatásra kerülnek a legújabb magyar és külföldi képregényes újdonságok, mangák és animék. A számtalan újdonság és a jó hangulat mellett egész napos változatos szakmai-, szórakoztató-, interaktív- és gyermekprogramokkal várja látogatóit a rendezvény délelőtt 10-től este 18-ig.
 A fesztivál rangját négy külföldi díszvendég és az Alfabéta-díj átadója emeli, amelyen a tavalyi év legjobb magyar képregényeinek alkotóit jutalmazza a rangos szakmai zsűri. A jeles külföldi vendégek miatt a szervezők a tavalyi 2000 látogatónál jóval többet várnak idén a Gödör Klubba.

Külföldi díszvendégek:


Igor Kordej horvát rajzoló, Amerikában X-Men, Cable, Tarzan, Star Wars, Soldier X, Star Trek, Black Widow és más sorozatok grafikusa, az Unknown Soldier címlaptervezője, Franciaországban a L’Histoire Secrète, a La Saga de Vam és más sorozatok rajzolója.

Darko Macan horvát író és rajzoló, azon ritka nem angolszász alkotók egyike, akit forgatókönyvíróként is alkalmazott a Marvel Comics és a Dark Horse Comics.

Aleksandar Zograf szerb alkotó, akinek már a második kötete jelenik meg magyarul. Zograf visszatérő vendég hazánkban, több képregényes rendezvényen is részt vett, valamint a Titanic Filmfesztivál plakátját is ő rajzolta 2007-ben.

Pran Kumar indiai illusztrátor és képregényalkotó, hazája legismertebb képregényszerzője, akit “az indiai Walt Disney” néven tisztelnek. Pran kelet-európai körútja részeként látogat el a fesztiválra.

Részletes programok a színpadon:

10:15: Fesztiválmegnyitó - ünnepélyes megnyitó, a programok ismertetése
10:30: Tombola, nyerj képregényt! A Képes Kiadó, a Nero Blanco Comix és Képregény.hu újdonságainak és kínálatának bemutatója
10:45: A képregény jövője, a jövő képregénye - Gajdos Barna (Dimag.hu) előadása a digitális, interaktív képregényről
11:15: Alfabéta-díjátadó - a 2009-es év legjobb magyar képregényeit jutalmazó díj ünnepélyes átadása, a díjazottak bemutatása, a zsűri értékelése
12:00: Tombola, nyerj képregényt! A Titkos Fiók, a Vad Virágok Könyvműhely és a Nyitott Könyvműhely újdonságainak bemutatója
12:30: India képregényes világa - A fesztivál külföldi díszvendége, Pran Kumar Sharma indiai képregényalkotó előadása, majd rövid beszélgetés
13:30: Tombola, nyerj képregényt! A Kingpin és a MangaFan újdonságainak, kínálatának bemutatója
13:45: Magyar Képregény Szövetség: Légy aktív tagja! Támogasd a magyar képregényt! - toborzó előadás a Szövetség megújulásáról, az induló képregényoktató kurzusról
14:30: A magyar képregény sikerei és esélyei külföldön – Kopeczky Csabával, Futaki Attilával, Gáspár Tamással és Tondora Judittal beszélget Bayer Antal, az MKSZ elnökségi tagja.
15.15: Tombola, nyerj képregényt! A Fumax, a Pesti Könyv és a Roham újdonságainak, kínálatának bemutatója
15.30: Nyitott Könyvműhely bemutatja Aleksandar Zograf második magyar kötetét, Az elhasznált világ-ot.
15.50: Ex-jugoszláv képregények - A fesztivál külföldi díszvendégei, a horvát Darko Macan és Igor Kordej, valamint a szerb Aleksandar Zograf a volt Jugoszlávia képregénykultúrájáról és nemzetközi karrierjük alakulásáról beszélgetnek Halmos Ádámmal, az MKSZ elnökével.
16.30: Tombola, nyerj képregényt! MKSZ-tag képregényalkotók újdonságainak bemutatója
17.00: A képregényműhelyben készült munkák értékelése

Egész nap várjuk a családokat színes gyermekprogramokkal a Csodaceruza standjánál
A Fesztivál mozitermében egész nap animéket és rajzfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők
Valamint több konzol és táncszőnyeg várja a látogatókat.

2010. május 22.
Gödör Klub
Budapest, V. ker. Erzsébet tér


(további részletek a képregény.info-n)

Nincsenek megjegyzések: