2010. június 3.

Anifest hírek: Simon vagyok, Orsolya & The Bellies etc.

Tán még nem kései a hír, miszerint a nemrég lezajlott cseh Anifesten (ahol volt szerencsém részt venni pár nap erejéig), student film kategóriában tarolt a MOME animáció szak: két hazai, 2009-es animációs diplomafilm is elismerésben részesült. Molnár Tünde Simon vagyok c. filmje (amelyben Fritz kolléga is animált) "best student film" lett, Szederkényi Bella Orsolya c. filmje pedig a zsűritől "special mention"-t kapott. Örüljünk együtt. Megemlítendő, hogy ez a két film egyébként már nyert egy pár fesztiváldíjat Európa-szerte, legközelebb pedig a legnagyobb európai animációs fesztiválon, Annecy-ban fognak szerepelni, szintén diákfilm versenyszekcióban.

Simon trailer:


Orsolya intro:


Kis extra, avagy kapjon némi említést a külföldi szcéna is: az Anifesten láttam a The Bellies (franciául: Les Ventres) c. filmet is, többek közt. Nagyon tetszett a képi, filmes/animációs megvalósítása, szerintem nagyon kompaktra sikerült. Kézi rajz hatás 3D-re húzva, erős grafikák és kompozíciók, a sztorija nyomasztó ugyan picit, meg a zene talán éppen egy nagyon picivel kortársabb, mint kéne, de ne szőrszálhasogassunk. Jó film. Innen leszedhető az egész.

Itt meg a trailere:


De ne csak nyomasszunk, aki nem ismeri, annak itt a The man in the Blue Gordini, ami egy iszonyat vicces kis film, de mondanivalónak sincs éppen híján.

Weblap, line-test, plusz a (sajnos karcsúra sikerült) trailer:


Láttam egy nagyon cuki orosz papírkivágásos mesét is, sajnos erről csak egy árva screenshotot sikerült találnom. Pedig nagyon tuti humora van és az animációja is tökjó. Goat's house by Marina Karpova.

13 megjegyzés:

LM írta...

hé, valaki adminol közben, miközben írom a postot?:) az előbb még belógtak a videók.. akkor már megkérdem, hogy lehet megoldani, hogy ne lógjon be a szélesvásznú beágyazott videó a linksávba? szívesen alkalmaznám a saját blogomon is

köszi

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

:)) Én adminoltam.

Úgy kell, hogy az „Írás" nézetről átváltasz a „HTML-kód szerkesztése" nézetre, ahol megtalálod a videó leírását. Itt megkeresed ezt: width="640" és átírod mondjuk 460-ra. De vigyázz, az adott videó leírása végén még egyszer szerepel a méret, ott is át kell írni. Ennyi. ;)

(Mondjuk lehet, hogy nálunk nem is 460, hanem 450 pixelszélességű a posztsáv, mert picit még mindig túllóg.

LM írta...

köszi!

Kovács Péter írta...

Megtekinthetők ezek a filmecskék valahol teljes terjedelmükben?

LM írta...

igen, általában a fesztiválokon:)

ha lenne a teljes filmekhez link (már ha tudnék róla), bekerült volna a postba - a csigáshoz került is.

a 2 magyar alkotás viszont havonta 1x biztos elő szokott fordulni valami Momés vetítésen, Pesten.
legközelebb:
"2010. június 9., 19:00
Grund Hostel Bár – Budapest
Szűk 60 perces animációs vetítés többek között Szederkényi Bella és Molnár Tünde sok-sok díjat bezsebelő diplomafilmjeiből."

Haránt Artúr írta...

hu az az I am Simon piszok jól néz ki, főleg az alulnézetes épületek meg a buszmegállós arcok

LM írta...

erről jut eszembe, hogy te mindig szeretnéd megnézni az animációinkat, de sosincs rá lehetőséged. kéne csinálni egy pécsi vetítést...

Haránt Artúr írta...

akkor majd szólok ha Pécsre megyek és időzíthetünk (278 km innen, Pöst is közelebb van :))

amúgy eddig csak a macskás beatboxosod iránt érdeklődtem (főleg a lustáknak való neten kattintós változat iránt), de az igaz, hogy mos került fel a listámra az I am Simon is

Csacso írta...

LM:
Köszi, az informatív helyzetjelentést! Volt, amit még nem ismertem.
Esetleg nagyobb írásra is ragadtatod magad ezen esemény kapcsán?

Örülök a magyar sikereknek (Fritz Zoli is szépen dolgozott ;))!
Szerencsére láttam már párszor az alkotásokat ;)
TV is leadhatná őket –főleg ha tud is róla az érdeklődő :)
Június 9. vetítés tartalmazza a te diplomamunkádat is?

LM írta...

ja bocs, Artúr, valamiért azt gondoltam, Pécs közelében laksz valahol... sorry.

Csacso: nem hiszem, hogy írok ennél többet, talán valamit még pöttyintek a blogomra. össz-vissz 2,5 napot voltam ott, az egész fesztivál pedig egy hetes, tehát a legnagyobb jóakarattal sem tudnék teljes körű beszámolót rittyantani.
a június 9-ei engem tartalmazásról nem tudok, nekem nem szóltak, hogy benne lennék, de persze bármi lehet. hiszen anno az Anilogue-on meg szóltak, hogy benne vagyok, de mégsem úgy volt:))

Csacso írta...

Duna Televízió 2010.02.22 (17:39) Orsolya, Magyar nyertes a brüsszeli nemzetközi rajzfilmfesztiválon –apropóján.
http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=611678

Lénárd írta...

Tegnap elmentünk a Grund vetítésre. Nagyon jó dolgokat láttunk. A Simon sztorija nem, a rajza annál inkább tetszett, elnéztem volna egész estésen is. Az Orsolya is jó, kerek. Az ATC - mint minden LM munka - nagyon tetszett. Voltak még kisebb - gondolom évközi munkák, ezek is nagyon jók, interjúkra, előadásrészletekre, riportokra tettek animációt. Például Popper Péter egy tehén volt (a hallgatósága is), meg volt egy egeres is, az is nagyon jópofa volt.

LM írta...

köszi, a többi momésok nevében is