2010. július 20.

Comic Con beszámoló


Rögtön botránnyal nyitott Ábrai Geek Barna és Futaki Attila San Diegó-i Comic-Conról szóló beszámolósorozata az Indexen. Igaz, nem a cikkben, inkább a kommentekben lángolt fel a magyaros virtus. Várjuk a folytatást.

33 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha "egygrafikus" MKA-tag, és most olvassa ezt, akkor üzenem neki, hogy eltakarodhatsz a taknyos picsába, de alamuszi kis geci!

Nyílt titok, hogy Farkas Lajos besegített Futakinak, és ha ennyire régi motoros vagy a szakmában, biztos meg vannak a belsős infóid

De annak mi értelme van, hogy nagy nyilvánosság előtt az első adandó alkalommal egyből betámadod a nálad ezek szerint jóval sikeresebb képregényrajzoló kollégádat?

Villants valamit, lehetőleg saját névvel, és ha tényleg olyan kurva jó vagy, veled is lesz Index-interjú, és körbemegy a mobilszámod a hazai újságoknál.
De miért, ismétlem, miért kell rögtön piszkálódni, furkálódni, ahelyett, hogy örülnél, hoyg magyar(ok) rajzol(nak) a Diseney-nek?

Farkas Lajost gondolom nem érte váratlanul, hogy a Villámtolvaj sikerében egyedül Futaki fog fürdeni. :-P

Hamlet (Szűcs Gyula)

Peter Tikos írta...

Hamlet, honnan tudod, hogy képregényrajzoló az illető?
A hozzászólásai szánalmasak, de légyszi te ne vedd fel ezt a stílust, legalábbis ne ezen a blogon :)

Miklós Felvidéki írta...

Mért írsz az MKAnak harcias nyílt üzenetet? Megalapozott gyanúd szerint a soraink között lapul a becsvágyó kis gonosz aki szúrós kommentekkel akar kersztbetenni az ég felé törő Futaki Attila tündöklésének.

Ez azonban véleményem szerint egy tévhit. Biztos vagyok benne hogy akinek kis esze is van örül annak,amit Attila elért. Az MKAban pedíg nincsenek ostoba emberek, asszem.

Megint csak nem értem minek véded így Futakit hiszen ezt a harcot neki kell megvívnia. nem tudom ki ez a Lajos, és nem is hiszem hogy ő rajzolta volna a képregényt, hiszen Futaki stílusa nyomonkövethető a saját munkáin. Na meg ha valaki képregényrajzolónak áll valszeg nem rajzoltatóként fog működni.

Szóval dugd el a fegyvereid kauboj!

UI: Néha nekem is segített apukám egy két rajzban, nincs ebben semmi gáz.

Névtelen írta...

"Amúgy meg a Képzômûvészeti Fôiskolán több mint harmic éve szerzett diplomám alapján merem kritizálni a fiatalembert..."

És azért Futaki 10-15 képregényes haverján kívül nem sokan tudták, mit csinál Farkas Lajos a Villámtolvajban, szóval elég szűk körben kell keresni az "árulót". ;)

Peter Tikos írta...

Szerintem rengetegen tudnak, tudtak Lajos asszisztenskedéséről. Viszont egyetlen MKA-sról sem tudok, aki 30 éve szerezte volna a diplomáját. Ez a kirohanásod tehát továbbra sem illik ide - az indexes cikk kommentjei közé annál inkább, hiszen "egygrafikus" is ott tolja.

Cserkuti írta...

Negatív, vádaskodó, irígykedő, egy szóval: fikázó megjegyzések nindig is születtek a kommentelhető indexes cikkek alatt. Ez nem meglepő, szinte tartozék.
Az viszont sokkal furább, hogy egy névvel vállalt egykori MKA-tag ilyen kijelentéseket tesz: "Azért nehogy bárki is azt higgye, hogy önző opportunizmus nélkül el lehet jutni idáig!"
Oszt ez most honnan gyütt, mester?! Próbálta már?

Komaváry írta...

"Na meg ha valaki képregényrajzolónak áll valszeg nem rajzoltatóként fog működni."

Ezt meséld el a japánoknak. :)

Most legalább már érthető Futaki félmondata a Kultúrházból, hogy továbbadja az asszisztenseinek a munkát. (Az mondjuk futakis, hogy ezek a segédek névtelenül maradnak. )

Szerintem csak annyi történt, hogy egy tanár(?), aki nem a képregényes világból érkezett, nem érti, hogy mit csinál Farkas Lajos Futaki Attilánál.

Névtelen írta...

"Viszont egyetlen MKA-sról sem tudok, aki 30 éve szerezte volna a diplomáját."

Jó, hát a nagy hígulgatás közepette ezt már csak te tudhatod, mi, outsiderek nem. :)

"egygrafikus" pedig biztosan nem egy outsider tanár bácsi, aki most öregesen megmondta a frankót a fiatalságnak, sokkal inkább egy sértett önérzetű "haverom haverja", de ezt szerintem te is érzed.

LM írta...

nemtom, hogy áll a "meccs":), de ezt a bizonyos Farkas Lajost megkérdezték már, mit szól az egészhez? annyiszor van emlegetve, hogy sztem azóta sem bírta abbahagyni a csuklást én meg már kíváncsi lennék a meglátására.

az valóban fura, visszatetsző és kellemetlen stb.:), hogy Hamlet valamiért kapásból pont ránk bírt gondolni, hogy csakis közöttünk lehet az a bizonyos nevét nem vállaló elégedetlenkedő hozzászóló és bár az indexes kommentjei a hozzászólóhoz igen visszafogottak, kulturáltak, itt rendesen kiereszti a gőzt, bele az arcunkba. lécci, ne itt, ne így. be cool, mate

köszi

Névtelen írta...

Az MKA-tagoktól akkor kollektíve elnézést kérek, amiért első kirohanásomban MKA-tagsággal "vádoltam" a névtelen fikázót, "egygrafikus"-t.

Az "MKSZ-közeli" valóban szerencsésebb szóhasználat lett volna, lévén azért olyan nagyon sokan nem tudták, max. egy 15 fős kemény mag, hogy Farkas Lajos mit is csinál a Villámtolvajban. Amit amikor elvállalt, gondolom azzal is tisztában volt, hogy "Futaki glóriája" őt valószínűleg sehogysem fogja beragyogni (már csak azért sem, mert hivatalosan csak 1 rajzolója van a cuccnak, dolgozzon akárhány asszisztenssel)

Bayer Antal írta...

Előbb MKA, most meg MKSZ... A nem MKA-tag MKSZ-tagok között szerintem egy sem tudja, ki fia borja Farkas Lajos, és hogy Futaki Attilának hány asszisztense van.

Szerintem azért mégiscsak az lett volna a legildomosabb, kedves jó általában Névtelen Hamlet, ha előbb privát üzenetben keresed meg "egygrafikus" kommentelőt, megkéred tisztelettel, hogy ugyan már, legyen kedves nevével vállalva megírni, hogy honnan tudja, amit tud, és hogy nem csak az ő képzeletében létezik bármiféle elnyomás, jogbitorlás, bármimás - és csak ezután esel neki a tőled egyáltalán nem szokatlan vehemenciával "a" képregényeseknek.

Eleve, ha pusztán a formális logikából indulsz ki: a dologról nyilván tudhat Futaki Attila és Farkas Lajos (sőt, minden részletre kiterjedően feltehetően csak ők ketten). Tudhatnak továbbá mindazok, akiknek egyikük vagy másikuk elmondta részében vagy egészében. Hogy ezek kik, nem tudhatod, nem tudhatjuk, és ha egy vagy két emberről sejted is, hogy ebbe a körbe tartozik, akkor sem helyes mindenféle rosszakat feltételezni róluk és csúnya szavakat használni nemindexes blogokban.

Azt feltételezni, hogy Attila elmondta egy MKA-tagnak, az meg pletykás vénasszonyként azon nyomban továbbadta az összes többinek nem kicsit összeesküvés-elmélet szagú...

Névtelen írta...

"Hogy ezek kik, nem tudhatod"

De, tudhatom. ;)
Ahogy hozzám hasonlóan még egy páran szintén nem az az Index-poszt alatti kommentekben látták először Farkas Lajos nevét.
Hogy aztán ki kinek mit adott tovább, arra valóban nincs rálátásom.

"Azt feltételezni, hogy Attila elmondta egy MKA-tagnak az meg pletykás vénasszonyként azon nyomban továbbadta az összes többinek"

Ki feltételezett ilyet? Én biztosan nem.
Az viszont tény, hogy számos MKA-tag tudott Farkas Lajos tevékenységéről - jó eséllyel ők lepődtek meg a legjobban, hogy más is (pl. akit rögtön felhívtam telefonon, hogy akkor ez most mi)

A "névtelenségen" meg mit lovagolsz örökké? Mindig aláírom, amit ide írok, mert a google fiókomat nem jegyzi meg automatikusan a rendszer.

HAMLET

Haránt Artúr írta...

én sem tartozom a "keménymaghoz", de kevés infó foszlányból tudtam én is erről valamennyit

http://kepregenyakademia.blogspot.com/2010/05/kepes-beszamolo-6-magyar.html

utolsó előtti kép alatti szöveg. gondolom ezt nem csak 15 ember olvasta

elég ratyi dolog, hogy egy ilyen klassz dolog kapcsán ilyen hülyeség a téma :)

én megnéztem Attila blogján lévő új oldalakat: nagyon szuperek, sztem érdemes lenne linkelni őket a posztban

Peter Tikos írta...

Hamlet, tényleg fogd vissza magad légyszives. Tucatnyi embert tudnék neked mondani, aki tudta, hogy Farkas Lajos asszisztenskedik Attilának - több olyat, akinek a legkisebb köze sincs sem az MKA-hoz, sem az MKSz-hez. Attila maga sem titkolta ezt soha (fentebb te magad is azt írod, hogy nyílt titok volt), hiszen én magam is tökéletesen tisztában vagyok vele, holott az elmúlt egy évben összesen ha háromszor találkoztunk személyesen. Olyan társaságban is beszélt a közös munkáról, ahol nem is ismert mindenkit személyesen (lásd a Facebookon általad is kommentelt összeröffenés). Ennyi erővel felmehetnél akár a boros-szikszai.comra is random módon anyázni.

Névtelen írta...

Azért ahhoz nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy rájöjj, egygrafikus valószínűleg nem Tikos vicces fesztiválbeszámolós képaláírásából tudta meg, hogy Farkas Lajos Futakinak dolgozik...

Hamlet

Bayer Antal írta...

Jó Hamlet: nem tudhatod. Néhányról tudhatsz - persze. De azt feltételezni, hogy Attilának (vagy bárkinek) kizárólag képregényes körökben otthonosan mozgó haverjai vannak, szerintem túl kevés lépésből ad mattot a logikának és nem indokol egy olyan durva kirohanást, amivel indítottad ezt a kommentsort.

Ama bizonyos képaláírást én is láttam, de az "együtt dolgozik Attilával" félmondatból nekem még nem következik semmi konkrét.

Az én Google-fiókomat sem jegyzi meg automatikusan a rendszer, de egyetlen kattintássak újra szép minden, és ennyit - úgy tűnik - mindenki másnak megér. És csak úgy mellesleg: speciel ebben a blokkban háromszor sem írtad alá, bár a hangnemből valóban sejthettük, hogy nem három különböző névtelen ritterhez van szerencsénk. :)))

Névtelen írta...

Péter,
azért egy ennyire belterjes közösségben, mint a hazai képregényrajzolóké, ahol mindenki ismer mindenkit, elég furán veszi ki magát ez a naiv rácsodálkozás, hogy
"fogalmunk sincs, honnan tudta meg egy állítólag veterán rajzoló, hogy Farkas Lajos Attilának asszisztenskedik, mi azt se tudjuk ki ez a fickó"

Te is tudod, én is tudom, hogy egy csomóan tudták, hogyan készül a Villámtolvaj. Ki-ki jót röhög, hogy Attila már annyira menő, hogy asszisztensei vannak, esetleg szurkol, hogy az asszisztensnek is leesen vmi meló a Disneynél.

"egygrafikus" viszont egy sunyi pöcsköszörű volt.
Mert bennfenteskedve és gúnyosan bedobta 10.000+ ember elé a hangsúlyozom, csak a "képregényes kemény magban" (illetve mint kiderült, ott sem) köztudott infót. Mert ez most elég negatívan állítja be Futakit, aki azért elismerően nyilatkozott a neki besegítők munkájáról. Amihez amúgy szerintem senkinek semmi köze, hiszen a Disney vele szerződött le, az meg, hogy ő milyen szívességekért cserébe kivel rajzoltat idő hiányában X dolgot, az rájuk tartozik. Ennyi a történet.

Ilyenkor amúgy hol a legendás "Mi, képregényesek tartsunk össze, mutassunk pókerarcot kifelé, akármilyen gondok is vannak belül!"-hozzáállás? :)
Vagy ha Futakit próbálják lejáratni bennfenteskedők, akkor azzal minden oké?
Vagy hogy van ez?

(nyugi, ha Tikost vádolnák a nyilvánosság előtt azzal, hogy mittudomén, a magus illusztrációiba a vonalak felét nem is ő húzgálta, hanem a felesége, akkor is ugyanígy kiállnék amellett, hogy oké, de ez leginkább rájuk tartozik)

Hamlet

Névtelen írta...

bocs, ez lemaradt, tehát:

"akkor is ugyanígy kiállnék amellett, hogy oké, de ez leginkább rájuk tartozik. Egy Tikos-rajz az Tikos-rajz, tehát a végeredmény kurvajó minőség, az meg kit érdekel, hogy pontosan hogyan is készült?"

Haránt Artúr írta...

sztem az ismert volt, hogy Attila akkoriban máson nem igazán dolgozhatott, így könnyű volt kitalálni miben dolgoznak együtt, arról nem is beszélve, hogy egy olyan előadáson készültek a fotók ahol pont az volt a téma. de persze ahogy Tóni mondta ebből semmi konkrét nem következik

de mindegy is mert, félreértesz Hamlet: én nem a gyanúsítottak listáját akartam pontosítani, engem ez nem izgat annyira, mint téged :)

azok halmaza akik Peti képaláírását olvasták, legalább olyan alap a gyanút tekintve, mint a te homályos "10-15 mksz közeli képregényes" halmazod :)

szal én nem amiatt hoztam fel az én halmazom ami miatt te. csak az "ennyi erővel" kiegészítés miatt. písz

Bayer Antal írta...

H: Mindebből nem következik, hogy miért nem azzal a bizonyos illetővel pörölsz, és miért mindenki mással. Már az első megnyilvánulásakor helyre tehetted volna.
Ha nem akartál belső infókat kiadni, elmagyarázhattad volna úgy általánosságban, hogy készülnek a képregények a nagy cégeknél.

Komaváry írta...

Hamlet, hülyeség, amit itt összehordasz.

Szerinted a grafikusok, képzőt végzettek és képregényrajzolók köréből melyik a legkisebb?

A fenti két rajzoló ismerettségi körében melyikből van a több?

Névtelen írta...

Komaváry:
fogalmam sincs melyik kör a kisebb.
egygrafikus így is-úgy is egy benfennteskedő, gerinctelen, irigy féreg nálam.
ha baja van Futakival, verekedjenek egyet a Vasas klubban, ne a nyilvánosság előtt szurkálódjon névtelenül!

Hamlet

Peter Tikos írta...

Hamlet, még mindig valami homályos képregényes kemény magról meg belterjes közösségről írsz. Fentebb említettem, de megismétlem: magam is tanúja voltam, mikor Attila olyan emberek előtt beszélt Lajos asszisztenskedéséről, akiket nem is ismert, és ezek között volt olyan, aki kis túlzással azt sem tudja, mi az a képregény.
Ettől függetlenül szerintem sem volt fair "egygrafikus". Messzemenő következtetéseket azonban továbbra sem vonnék le a nevéből: ahogy azt már írtam neked, szerintem akár egy bennfentes index-alkalmazott is lehetett, akinek célja a kommentek és a kattintások generálása.
A "legendás pókerarcnál" elveszítettem a fonalat.

Bayer Antal írta...

Tényleg, Brazil írta is a Facebookon ennek a hírnek a kapcsán, hogy szerinte egy program generálja az indexen a kommenteket. Lehet, hogy Hamletéit is, csak kicsit más kódolással?

Névtelen írta...

"legendás pókerarc"
Jaj, hogyne tudnád, többek között te is tök profi vagy benne. :)

A nyilvánosság felé a hazai képregényipar mindig egy egységes, oszthatatlan, hurráoptimista csapat, akiknek ugyan most a válság idején vannak átmeneti nehézségei, de ez csak ideiglenes állapot, elvégre csupa jól fogyó, színvonalas kiadvány jelenik meg sokadik éve, előre továbbra is a lenini úton!

És nem szabad ugye lehúzni a k.neten a The Ultimatest; minek ír olyasvalaki az Igazságligáról aki bevallottan nem célközönség; eleve csakis szépet és jót szabadna írni kizárólag; aki meg nem MKSZ-tag, az ne ugasson bele, stb. stb. ;)

Na ezt a nagy összetartást hiányolom most, hogy egy valami miatt sértődött rajzoló bedobott csámcsognivaló gumicsontnak a képregényes kemény magon túli világba valamit, ami nem teljesen úgy van.
Ez a hamis "Futaki az ismeretlen magyar rajzolókat ordas módon kihasználva jutott ki Amerikába"-kép tényleg nem zavar senkit, sőt, még az a hülye aki szóvá teszi, hogy ez nem teljesen így van?

Bayer Antal írta...

"ezt a nagy összetartást hiányolom" - hol, honnan?

Az index-cikk többi kommentjéből szerintem azért így is összeáll a kép annak, akit valóban érdekel a dolog.

Vagy úgy gondolod, hogy "a képregényeseknek" a kommentek közé be kéne küldeniük egy hivatalos állásfoglalást?

Névtelen írta...

"Vagy úgy gondolod, hogy "a képregényeseknek" a kommentek közé be kéne küldeniük egy hivatalos állásfoglalást?"

Ha nem is "hivatalos" formában, de valami hasonló, "Ne dumálj bele a nagyok dolgába a partvonalról, egygrafikus."-t igen, elvártam volna valamelyikőtöktől.

Pláne, hogy pl. Chavez vagy én egygrafikus távkiértékelésének és csúsztatásának a töredékéért rendszeresen megkapjuk az MKSZ-től ugyanezt a szöveget. ;)

Hamlet

Bayer Antal írta...

Jó. Meg fog történni, legalábbis részemről.
Chavezzel kizárólag a KN-en ("belső körben") szoktam vívni, és a Geekz-es munkásságát kifejezetten kedvelem. Nem ugyanaz a kategória.

Peter Tikos írta...

Mivel teljes mélységében csak Attila és Lajos látják a dolgot, arról nem is beszélve, hogy komoly munkáról, pénzekről is szó van - mégis kinek lenne joga (ne adj' Isten, kötelessége) infókat megosztani az indexen kommentelőkkel? Ezt te sem gondolod komolyan, Hamlet. Majd ha úgy érzi, hogy szükséges, Attila elmondja, amit szeretne.
Arról persze lehet írni, hogy hogyan is működik a dolog, milyen módon szokták megosztani a melókat, mi ez az asszisztens dolog.
A nagy MKSz-es, meg magyarképregényes oszthatatlanságról csak annyit, hogy a hozzászólásod feléből (Ultimates és társaik) egy szót sem értek.

Hamlet írta...

"Majd ha úgy érzi, hogy szükséges, Attila elmondja, amit szeretne."

Teljesen egyet értünk, láthatod, ugyanezt írtam én is az indexes kommentek közé.


Ultimates, Igazság ligája és társaik: ugye, hogy rendszeresen kéne fórumoznod? :-P
Ezeknél a kritikáknál mindig előjött, hogy ha negatívat akar írni a szerző a képregényről, akkor lehet jobb, ha inkább nem ír semmit. Hiszen nem tesz jót a képregény hazai megítélésének (meg lehet, hogy az eladásoknak sem), ha a témához annyira nem értő, de érdeklődő olvasóban az a riasztó kép erősödik meg, hogy ez vagy az egy nagyon gyenge magyarul is kapható képregény, ne vedd meg, még ajándékba se.

Ez egy egyébként valahol egy teljesen érthető álláspont (attól függetlenül, hogy nem értek vele egyet).

Miklós Felvidéki írta...

Tökjó hogy így 30 kommentet megért ez a teljesen érdektelen béna beszólása valami retadáltnak akiről azt se tudjuk ki. Ha valaha megjelenik képregényem tuti álnéven bekommentelek pár féjk anyázást, hogy beinduljon a szóbeszéd:)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

De elég, ha csak kénsavval akarod kitörölni a művészet emlékét is a világtörténelemből. :))))))

Névtelen írta...

Legyen inkább csiszolópapír kénsav helyett, hogy akkor már igazán kemény munka legyen. :)

Ugyanmá! Hirtelen felindulásból bárki írhat marhaságot. Ki tudja mennyit alszik Hamlet egy nap...vagy én.
Amugy épp tengernyi időm van olvasni és így vicces volt ez a kommenthalmaz, ergó a célját elérte. Menjen csak az a fránya idő.

A gyíkoknak meg sok sikert a comic-con turnéhoz, jövőre megyek és lefigyelem a lábnyomaikat a tengerpart homokjában.

1 Ráérős Brazil