2010. július 31.

Megszűnik a Kultúrház


Nyilvánvaló naivitás volt azt gondolni, hogy ezúttal másképp lesz, és a kormányváltás nem hat ki a köztévé kulturális műsoraira (is). Egy olyan műsort szüntetnek most meg, amiben úgy érezhettük, a képregény szerves része a magyar kultúrának. Egy műsort, ahol sokszor vendégeskedtünk, és lassanként nem valamiféle csodabogárként, hanem egy magára találni igyekvő művészeti ág képviselőiként bántak velünk. Egy olyan műsort, ahol nem kellett minden alkalommal onnan kezdeni, hogy mi is az a képregény, és mit lehet kezdeni vele.
A tényekhez hozzátartozik, hogy ez a Kultúrház már egy ideje nem az a Kultúrház volt: a napi programból heti lett, a főműsoridőből "értelmiségi" főműsoridő, kisebb stáb, kevesebb riporter, rövidebb anyagok... aztán mostanra teljesen elfogyott.
A Kultúrház legnagyobb érdeme talán az érzés volt, amit adott: hogy a kultúra a mindennapok elválaszthatatlan része. Az általa teremtett közegben könnyebb volt hinni a hazai képregény jövőjében és Magyar Képregény Akadémiában, aminek az elmúlt éveit valamilyen módon végigkísérte a műsor. Valószínűleg ez a személyes motívum az oka, hogy az indokoltnál némileg drámaibb lett a poszt hangvétele.
A megszűnés hátteréről a comment:comon lehet olvasni.

2 megjegyzés:

wicklowbetyár írta...

Anyázni ér? (avagy ezek aztán komolyan veszik az egészpályás letámadást)
Nem hízelgésképpen, de éppen ma bukkantam rá az Unicum-album megjelenésekor készült kis beszélgetésre.

Hamlet írta...

én meg úgy megnézegetném már a dedikált Unicum albumonat. :)