2010. augusztus 7.

Tomer Hanuka: Placebo Man


"That's how it is. You yearn for someone, maniacally, mortally, to the verge of hell and death. You look for them everywhere, pursue them, to no avail, and your life wastes away in nostalgia."
/Antal Szerb: Journey by Moonlight/

"Ez így van. Az ember mániákusan, veszendően, a pokol és a halál határán vágyódik valaki után, keresi, kergeti, hiába, és élete elsorvad a nosztalgiában."
/Szerb Antal: Utas és Holdvilág/

Ezzel a mottóval indít a kötet, ami összefoglalja Tomer Hanuka képregényeit, amelyek nagy része a rövid életű Bipolar nevű képregény sorozatban jelentek meg korábban. A mottó már megadja az első felütését annak a hangulatnak, ami a további lapozások után vár ránk: Realista módon nyomasztó az egész. Ami azt jelenti, hogy nem pókhálók és nyirkos szellemkastélyok teszik ránk ezt a hatást, hanem valódi, hétköznapi drámák nehezítik meg az olvasás közbeni és utáni perceinket. Öregedés, elszalasztott lehetőségek, elpazarolt idő, feladás, és a többi sz*r, amiről általában nem szeretünk tudomást venni, és a csapda: a tőlük való meneküléssel, és a bennünk tátongó űr instant módon való betöltésével eltöltött idő alatt teljesednek ki általában. De ne riasszon el senkit: Nem fárasztó, bőcsész módon "feszegeti az élet nagy kérdéseit". Elég érzékenyen van tálalva a történetek nagy része, semmi személyes komplexus-visszaismétlés nem érződik belőle, általános "emberi" témákból merít.


A kötet kilenc rövid "kép-novellát" tartalmaz, amelyek közül pár nem igazán dobott le a székről (még az utolsót nem olvastam mikor ezt a posztot írtam). A Telekinetic történetnél érzem, hogy még tízszer el kell olvasnom és megtetszik az is (vagy nem). Ami tetszett, az viszonyt nagyon: Time Strips, Elephant Graveyard, Aquaflesh. Az Elephant Graveyard egy fikciós életrajzi részlet Johnny Weissmuller utolsó napjairól, amelyről egy rövidfilm is készült a képregény alapján. Annyit azért az összesre egységesen el lehet mondani, hogy a képi világ, a rajzi lazaság, a kihúzás, összességében a vizuális része: fincsi. Annak érdekes lehet, aki figyelemmel követi Tomer munkásságát, mert ebben egy kicsit más rajzolói személyiségét veszi elő. Persze az illusztrációinál megszokott stílus felismerhető ezeknél is.

Kiadó: Alternative Comics
Nyelv: Angol
Terjedelem: 133 oldal
Szín: Fekete-fehér

Bónusz: Pár oldalba be lehet itt lesni.

1 megjegyzés:

LM írta...

kíváncsi lettem. köszi a posztot!