2006. június 14.

Obsession

Vajon hány nyelven képes meghalni Vogel? – teheti fel a kérdést, aki a nemrég megjelent – de a limitált példányszám okán piaci forgalomba nem kerülő – OBSESSION CD azon borítóival találkozik, melyeken a kis Vogel spanyolul, dánul, litvánul vagy esetleg skót nyelven közli a világgal halálhírét.
Szabó Tamás az ország egyik legjobb – ha nem a legjobb – szájharmonikása (1988-tól pedig a Palermo Boogie Gang zenekar oszlopos tagja) gondolt egyet és felkereste azokat az ismerőseit (zenészeket és grafikusokat), akik az anyagi problémáik és a támogatás hiánya ellenére megszállottan (obsession) alkotnak a maguk területén, és irreális módon hisznek a minőségi zene vagy vizuális kultúra jövőjében. A zenészekkel készített egy lemezt, ahol főleg blues dalokat dolgoztak föl, majd megkeresett engem is: elvállalom-e egy általa tervezett, egyedi lemeztasak kivitelezését? Természetesen mint „tőzsgyökeres megszállott", igent mondtam és elkezdődött a munka és a harc a nyomdászokkal, akik nehezen fogadták el, hogy Tamás nem a hagyományos módon képzeli el a megvalósítást, el akarja kerülni a tucatáru látszatát is, így a futószalagok zöreje helyett a kézimunka komótosabb, de személyesebb jellegére öszpontosít (pl. sok helyütt a szitanyomást választja)!
A nyomdai kivitelezés mellett helyet kaptak a képzőművészek, grafikusok is, akiknek nem kisebb feladatot kellett végrehajtaniuk, minthogy fejenként 50 darab, 9 x 9 centiméteres egyedi képet (szabadon választott technikával) kellett elkészíteniük. Köztük voltam én is, és így esett, hogy a pop-artos cirkalmakkal átértelmezett Pepita Oféliák és „szivárványos fiúk" mellett, Vogel botladozó alakja is helyet kapott, méghozzá a maga – előbb említett – internacionális módján.
Tamás a 300 képecskét egyenként ragasztgatta bele az előre bígelt tokokra.
Szabó Tamást egyébként a képregényes események látogatói is jól ismerhetik már, hiszen 2005 tavaszán mind az MKA-s Torony kiállítás (Retorta Galéria), mind pedig a Képregény Világnapja (Gödör Klub) megnyitóján is zenélt nekünk Fórizs Balázzsal. Esetleg a szemfülesebbek láthatták pár hónapja, amint a Megasztárban Póka Angélával nyomta a blúúúzt!
Az OBSESSION lemez kapcsán Nagy Gergely készített vele interjút, mely a HVG Online-on is olvasható!

5 megjegyzés:

Szabó Jenő írta...

ez a madárgyermek nekem nagyon bejött. vajon mikor ismerhetjük meg a történet folytatását?

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Örülök! Egészen pontosan a szeptemberben megjelenő dupla Pinkhellben fejeződik be a történet – de csak ez a sztori, ugyanis Vogel remélhetőleg nem hagy el minket a jövőben sem! :)

Névtelen írta...

No, ezek az agyszülemények. :D
Nincs más mondanivalóm, csak mint eddig ... a 2 alkotó műveit külön-külön is nagyon szeretem, de amit itt együtt összehoztak ... imádom Vogelt!
Apropó ... ez a bizonyos cd máris felkeltette az érdeklődésemet. Utána is járok...

Cserkuti írta...

Én kicsit sajnálom a zöldeket.
Az eredeti színei jobban bejöttek.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Igen, mivel itt produkálni kellett valami kézimunkát, a ff rajzot egy zöld kartonra nyomtattam, majd a fényeket fehér ceruzával tettem fel rá, így mindegyikre rá lehetett fogni, hogy egyedi. Sajnos szkennelés után teljesen besült a dolog, az eredetiek sokkal szebbek. Végül is az a lényeg... :)