2007. január 6.

Lvx Mvndi


Pár napja szörnyű felismerés hasított belém: hónapokra megfeledkeztem egyik legnagyobb kedvencemről, John Blanche-ról! Igaz, annakidején nagy trauma volt számomra, hogy csak úgy ukmukfukk, egyik napról a másikra megszűnt a Warhammer Monthly, és sértődötten elfordultam ettől a remek világtól (meg hát az ánglius kiadó sem éppen a rugalmasságáról, kompromisszumkészségéről volt híresek, ha az ember be akart szerezni egy-egy kiadványt), de ettől még a punk fantasy nagymesterének, a Warhammer művészeti vezetőjének érmei elvitathatatlanok.
Szóval eszembe jutott, és egyből az is, hogy korábban nem volt honlapja: innen-onnan lehetett összevadászgatni képeit a netről (a Warhammer albumokat persze gyűjtöttem: Blanche The Inquisitor Sketchbook-ja máig féltve őrzött kedvencem). Most beírtam a keresőbe az öreg motoros nevét, és lám: azóta saját honlappal büszkélkedik.
Aki eddig nem ismerte, annak elsőre talán gyermetegnek tűnhetnek a munkái, de érdemes elmélyedni bennük. Ernst Fusch és Hieronymus Bosch nevét is szokták vele kapcsolatban emlegetni, ám hozzájuk képest rendkívül kiber, rendkívül gót és rendkívül punk.

(A belinkelt képért köszönet Ricewindnek - bárki légyen is az)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pontosítsunk azért.
A Punk Fantasy világ (ahogyan nevezted,) amire te gondolsz az a Warhameer 40 000 (40k), nem a sima Warhammer.
A Warhammer alapból egy Fantasy világ a 40k pedig ennek egy Futurisztikus jövőképe ugyebár.
Amúgy nem tudom miért de engem jobban leköt a 40 000 mint a sima Warhammer.

Névtelen írta...

Te, Péter! Azt tudtad, hogy a BOOM! STUDIOS kiad valami új WH 40k sorozatot? Gondoltam szólok, ha netalántán elkerülte a figyelmed.

Gáspár Tamás írta...

Na, akkor pontosítsunk még egy kicsit.
A Warhammer 40K hivatalos stilisztikai besorolása cyber-goth - avagy magyarosan cybergót -, és nem keverendo" se cyber-, se másmilyen punkkal. :)

Névtelen írta...

Részemről ezért említettem, hogy ahogyan nevezte, mivel gyanús volt hogy nem az sa neve de fogalmam se volt hogy mi az. :P :)

Peter Tikos írta...

Na, akkor pontosítsunk! :))) A punk fantasyt kifejezést nem a WH világokra, hanem Blanche rajstílusára szokás használni, és eszerint tettem ezt én is. Ilyenformán semmi köze a cyberpunkhoz, főképp, mert a fantasy képeit is ezzel a titulussal illették anno. Amúgy szerintem is izgalmasabb a 40K, mint a Warhammer Fantasy, de azért ez utóbbi sem kutya.
Raveon: olvastam Boom! Studios képregényéről, de úgy tudom, az csak Dan Abnett egy története, nem egy antológia, vagy ilyesmi. De azért köszi!

Névtelen írta...

Pontosítsunk: mi az a warhammar? a star warst, no azt, láttátok-e? vajon.