2008. október 22.

Retró sci-fi

Gyerekkorom azon olvasmányai közé tartoztak Nemere István sci-fi regényei, amelyek kétségkívül hozzájárultak ahhoz, hogy később a fantasy és sci-fi illusztrációk felé fordultam. Ezek közül is kiváltképp szerettem a három űrkadét, Lars, Don és Ariel kalandjait, nem utolsósorban azért, mert Haui József tolmácsolásában még képregény is készült A kupolaváros titkából. Most újra kiadásra kerül a sorozat, megfejelve egy hatodik történettel, melyet az író ez alkalomból követett el. Kissé fura, ám jóleső érzés számomra elkészíteni a régi kedvencek borítóját. Számszerint hármat, ugyanis 2-2 regény jelenik meg egy kötetben. Ezek közül a második borítóját szeretném most bemutatni, amelybe A kozmosz lovagjai és Az idő vándorai lesznek "csomagolva". Azoknak pedig, akik kíváncsiak arra, hogyan alakult ki ez a szándékaim szerint egy kis retró érzést sugárzó kép, mentettem az állásokat. A munka során adott tanácsokért ezúttal is köszönet Cserkuti Dávidnak.

11 megjegyzés:

Szabó Jenő írta...

Rég voltam már Nemere rajongó, de ezeknek a könyveknek az újrakiadását várom, mert mindig csak kölcsönbe voltak nálam. Majd felolvasom őket estimesének.

Remélem a tipó is olyan jó lesz mint a kép. A másik két könyv borítóját is Te csinálod?

Peter Tikos írta...

Köszi! És igen, én készítem a másik kettőt is. Az első készült elsőként, valamiért ez a második jobban tetszik, a harmadikat viszont még nem kezdtem el.

Gáspár Tamás írta...

Ezt a regényciklust én is lelkesen olvastam anno - nem mellékesen Jenkovszki Iván remek illusztrációi miatt.
Ez az új borító is hatásosra sikerült, tipikusan olyasmi, ami leveteti magát a polcról a könyvesboltban, gratulálok.
Engem csupán egyetlen dolog zavar kissé, mégpedig, hogy a kisebb űrjárgány amiről hősünk átszállt, most szinte teljesen egybeolvad a figurával. A blogodra kirakott fázisokon látszik, hogy ezt eredetileg nem így tervezted, gondolom a majdan rákerülő címnek kellett ezzel a nem túl szerencsés megoldással helyet szorítani. Kár...

Csacso írta...

Ez bejön, tetszik! Gratula hozzá!
A feltehetőleg ruhaszigetelési (külső „köpeny” alatti) labdacsok hatására magamban cccp űrhajósnak könyveltem el a dolgos munkavégzőt ;)
Űrhajós él-fényei nagyon tetszetősek lettek, olyannyira, hogy a biztosítókábelt elsőre észre se vettem ;)
Ha név nélkül említed, hogy retró sci-fi… Botond-Bolics Györgyre asszociáltam volna.

Haránt Artúr írta...

olyan mitnha az ürhajósnak nem tetszene az aláírásod és ki akarná vágni a lézerpityuval :-))

amúgy nagyon vagány lett!

Zsoldos Péter írta...

Nekem is a hátizsák űrhajó eggyesülése zavaró talán, ha elforgatnád jobb lenne, mert a másik gondom vele, hogy minden irány jobbra lefelé tart. Ez nekem negatív érzetet okoz. Ha valami jobbra fel megtöri a ritmust az visszabillentheti a kompozíciót.
Amúgy minden egyéb szempontból helyén van a cucc és grat. hozzá.

Névtelen írta...

A hátsó űrhajó tényleg elég zavaró helyre került, először a hátkészülék toldmányának néztem. Ráadásul ha így repeszt, seperc alatt lerántja a hegesztős emberkét :) Az összhatás jó lett, de az előző vázlatokhoz képest inkább úgy tűnik, mintha nem lukat vágna, hanem visszahegesztené a lemezt a félbevágott minta miatt.

pityesz írta...

Örülök neki, hogy nem csak nekem voltak meghatározó élmények annak idején, Nemere István fantasztikus regényei.
A borító nekem, úgy ahogy van, nagyon tetszik, nagyon szép, profi munka, csak gratulálni tudok hozzá.

Cserkuti írta...

Nem volt annyi (megfogadott) tanácsom, ami miatt meg kellett volna említeni, de azért köszi. :)
Én viszont tudom, ami ezek szerint azóta sem lett érthető, hogy nemcsak a kis űrhajó, hanem a nagy és vele együtt a szerelő űrhajós is száguld az űrben.
Ezeket a sztorikat gyerekként én is szerettem, mind Jenkovszky (y-nal!) Iván (aki inkább maradt volna illusztrátor, mint festőművész), mind pedig Haui József rajzaival (Titok a kráter mélyén).

Haragos írta...

Grat!

algi írta...

"ami ezek szerint azóta sem lett érthető, hogy nemcsak a kis űrhajó, hanem a nagy és vele együtt a szerelő űrhajós is száguld az űrben."

Nem csoda, hogy nem érthető, mert nincs ilyen, mert mihez képest száguld?

Ha ég a hajtóműve az űrhajónak, akkor gyorsul, ami még durvább.