2008. november 6.

Múlt heti kérdések


Egy hazai hetilap címlapján, és az azt reklámozó plakátokon figyeltem fel erre a két illusztrációra, melyek az elnökválasztás finisében készült képregények borítói. Több kérdés is felmerült bennem, de azóta már tudom, hogy végül a baloldali jelölt nyert, és hogy a rajzok elkövetője nem Gáspár doktor, hanem Jeff Scott Campbell és Edgar Delgado volt. A művészek és az IDW pedig biztosan örülnek, hogy munkájuk ennyire népszerű lett Magyarországon.

26 megjegyzés:

Haránt Artúr írta...

végre egy olyan Obamás journal amiben nem említik meg külön hogy fekete :)

félreértés ne essék, nekem nincs bajom a színével (sőt) csak innen nézve az amerikai (ahol mélyen bennük van az évszázados frusztráció a rabszolgaság miatt), meg sok hazai sajtót ezt mindenütt úgy jegyzik meg mint valami különlegességet.

lehet csak nekem tűnik így távolról ez röhejesnek, de én mint középkeleteurópai paraszt aki nem érez semmi személyeset a tengerentúli rabszolgaság és a 60as évekig (amúgy meg mai napig még midnig csak enyhébben) tartó szegregcáió miatt, úgy látom hogy a bőr melanin tartalma az egyik leglényegtelenebb tényező a világ legfelelősségteljesebb állásának a betöltésére.

nem politizálok, pont ellenkezőleg: ezek miatt a frankó képek miatt -ahogy egymás mellett feszítenek- (meg Peti rövid szövege miatt) volt először olyan hatása számomra egy ilyen "cikknek" hogy nincs sem pozitív, sem negatív, sem semleges rasszista tartalma :)

Haragos írta...

Természetesen nem említik, hogy fekete, arra van az illusztráció.
: )

Tudom, vannak dolgok amelyekkel nem viccelünk. Ez most az?

Haránt Artúr írta...

szerintem nem :), így a "logikus", hogy ha látjuk, minek egyáltalán megemlíteni? (nekem ez tetszett ebben a postban), de amúgy még akkor is fura megemlíteni mindig ha nem látjuk (szerintem). persze azért érdekes mert pár évtizede amerika kitaszítottjai voltak a feketék, és hogy "akkor senki nem gondolta volna", satöbbi, de szinte mindig megjegyezni?

egyszer Degas életrajzát olvastam és azt írták az elején: "apja bankár volt, anyja kreol." bele sem gondolva milyen röhejes egy foglalkozást megemlítő felsorolást rasszhoz tartozással befejezni :D. én nem értek a stilisztikához, de sztem ezek ordas mellééírások.

mitnha azt mondanám: Pege Aladár foglalkozása nagybőgős és cigány volt.

engem ez a fajta reflex-rassziszmus sokszor megnevettet, Obamánál sorozatosan elkövették ezt malőrt. mondjuk ennél a postnál pont nem :)

Névtelen írta...

Nem is igazi fekete, hanem félvér. Én sem akarok politizálni, mert kicsit sem érdekel, de arra kíváncsi lennék, hogy egy David Palmert vajon megválasztottak volna?
Mert szerintem nem.

Haránt Artúr írta...

hát ha a választók alkalmasnak gondolják akkor igen (egy tökéletes világban ahol se nem pozitív se nem negatív tényező az epidermis minősége)

jatélleg, a "félvér" a legjobb. mondjuk ezt nem sok helyen olvastam, lovaknál szokás használni ezt a kifejezést asszem

Névtelen írta...

http://mek.oszk.hu/02200/02279/02279.htm

Haránt Artúr írta...

nem véletlen volt adolf h. egyik kedvenc írója (mondjuk az erdeti cím itt nem látszik). ettől függetlenül Karl May rulz, senki sem tökéletes

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

„Fordította: H. Arthur"
Bocs, ezt le kellett csapnom. :P

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Egyébként, ha már a linkelt May műnél tartunk: lehetett volna a „mesztic" elnök. Hogy az erősen bulvárszagú „fekete csődörről" ne is beszéljünk – megelőlegezve Obamának egy clintoni mélyrepülést. :P
Na jó, abbafejeztem... :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Ja, egyébként meg köztünk vannak:
http://static.szanalmas.hu/postpix/57770_1.jpg
:))

Haránt Artúr írta...

najó visszavonok mindent amit előbb írtam, most hallottam hogy az Obama család kutyát akar a kislányok miatt és aszonta Barack apuka, hogy "keverék lesz a kutya mint ő". az az ország sose, de sose fog ebből kigyógyulni :)

Zorro: ha már a neveknél tartunk, gondolom mindenki ismeri Magyarország leghíresebb (vagy tán egyetlen) """félvér""" színészét (aki szerintem az egyik legjobb színész és szinkronhang idehaza). segítek: Kálid a vezetékneve :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Nem mondod, Artúr? :)
Sajnos nem csak az az ország nem gyógyul ki ebből... :I

Peter Tikos írta...

Artúr, a Barack a keresztneve, szóval Obama apuka lesz az :)
Amúgy meg ha a fekák niggerezhetik egymást meg önmagukat, akkor ő miért ne keverékezhetné? Megnéztem ezeket a Presidential Material képregényeket, aminek a borítóit belinkeltem, és kevert fajúnak (mixed-race) titulálják, megemlítve, hogy az ő gyerekkorában még milyen ritkák voltak az ilyenek:
http://href.hu/x/7dqb
Biztos írtam már máskor is, nekem mindig Stephen King Setét Tornya ugrik be ilyenkor, mikor találkozik egy afroamerikai csaj a 60-as és egy fehér srác a 80-as évekből. A gyerek feketének szólítja a lányt, mire az kikéri magának, hogy gúnyolódik vele, és nem négernek nevezi. Erre megtudja, hogy a 80-as években már durva ez a megszólítás, de nem nagyon érti, mert neki meg a fekete tűnik cinikusnak.
A mesztic, mulatt, stb. elnevezések a maguk idejében szintén lehettek bántóak is, hiszen olyan jelentésekkel bírnak, mint például „barna”, és a rabszolgatartók nem feltétlenül voltak pol.korrektek a ezekkel az általában törvénytelen gyerekekkel. Íme egy kis „útmutató”: http://href.hu/x/7dqe
Szerintem a kulcsszó a tisztelet és a kontextus. Kicsit olyan ez, mint bizonyos jelképek. Az árpádsáv senkit sem zavar a címerben, ahogy egyetlen romát sem hallottam még megsértődni a cigányzene vagy cigánypecsenye szó hallatán.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Hehe, ebbe nem is akartam belemenni, de valóban a kontextus határozza meg a dolgot. Pl. a melegek simán buziznak, sőt, a hetero barátaim is buziznak bizonyos szituációkban és konkrétan nekem címezve, sőt, én is – de annak totálisan más felhangja van. Mindig az adott szitu adja.
Ugyanez a gangon egy nagyi szájából, ha úgy hangzik el, hogy: „A buzik már megint mulatoztak az éjjel..." – na, az már buzizás. Illetve a köcsög a másik szomszédtól vagy az „ez az a pedofil" a földszinti lakótól nyilván pejoratív. De Kósa Lajos szájából egy nyilvános ülésen a homokos is az, bármennyire is hiszi, hogy az normális. :)
Nehéz ügy, mert én pl. nagyon is neheztelek erre a PC finomkodásra. Amikor senki nem meri nevén nevezni a gyereket. Az árpád sávval sem az a baj, hogy valakik lobogtatják, hanem hogy kik és milyen kontextusban kezdték el használni, transzplantálni. Egy szimbólum aktualizálható – bármilyen tekintetben.
Obama félvér, félig fehér, félig fekete. Ez tény. De ahogy írod, röhejes, hogy valakinek a pigmentállománya alapján emberi mivoltára következtetnek. Hja, csakhogy ez egy ilyen világ, ébresztő! :) Még mindig!
A választásokkal egy időben Kaliforniában pl. újra beszüntették az egynemű párok házasodáshoz való jogát. Miután 18 ezer meleg pár fogadott örök hűséget egymásnak. :I
Most következik a jogi csűrcsavar – miért is könnyítenénk meg az emberek életét? :)

Haránt Artúr írta...

basszus, most klikkeltem csak rá Peti linkjére a "baloldali" szónál :-)))

sikerült egy linkbe összetömríteni, hogy mára elsősorban multimédiás eszközökkel érik el hogy Xre vagy Yra szavazzanak (oldaltól függetlenül)

Cserkuti írta...

A pc-nek mondott "afro-amerikai" a legkirekesztőbb terminus, amit kitalálhattak.

Peter Tikos írta...

Tegnap este véletlenül a Heti Hetes c. borzalomra tévedt a távkapcsolóm. Természetesen leginkább a hat évvel ezelőtti választásokkal és Orbán Viktorral voltak elfoglalva ezek a nagy nevettetők, és hát az amerikai elnökválasztás... Farkasházy T. valami Obama pólóban feszített, és a többi humornagyágyúhoz fordulva felhívta rá a figyelmet, hogy pár éve még az utópia kategóriába tartozott, mikor valaki azt mondta: "majd ha Amerikának néger elnöke lesz" - és lám, most mégis megtörtént ez a hatalmas dolog. Erre Hajós A. korrigálta, hogy nem néger, hanem afroamerikai, és éppen ez a hatalmas ebben a történetben.
Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy még a legnagyobb gondolkodók véleménye is megoszlik ebben a témában :)))

Haránt Artúr írta...

és akkor még ott is fontosnak tartották megemlíteni ezt a szörnyű nagy titkot, hogy Obama melyik rasszba tartozik. sokan nem tudhatják, ha ennyiszer mondják mindenütt :)

amúgy belegondoltam és télleg, az "afroamerikai" sem a legszebb "meghatározás". akár az is lehetne, hogy "laposorrúamerikai", na az meghatározás mindennek a legalja lenne. ráadásul szegény Janet Jackson mindkettőből kiesik :)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

„...legnagyobb gondolkodók..." WTF?? :))
(Nem mintha Hajós zenei munkásságát nem értékelném vagy Gálvölgyi, nem csak paródiákra kihegyezett színművészi tehetségét – csak ez a terminus kissé felvidított.)

Igazából ezek a „megnevezések" a „mi" találmányaink. Bizonyos kontextusban tényező, más, természetesebb, mondhatni előítélet- és skatulyamentes felfogásban abszurd. Az, hogy most az USA elnöke egy „félvér csődör – a lá May –" :) csak azért érdekes, mert az emberek többsége egy olyan világban képes csak élni, ahol kedvükre és a korszakos „divat" szerint címkézhetnek. A másik embert.
A túlzott PC-ről éppen tegnap értekeztek az Echo Tv-n, hogy ez mennyire veszélyes és mindenképpen világégéshez vezet majd. Majd B. Zsolt újfent megjegyezte, hogy neki sok zsidó és homokos barátja van, ezért... :))) /Ehhez nem szükséges kommentár./

Szerintem ez a PC fel sem merülne, ha az emberek nem éreznék égető szükségét annak, hogy valamilyen módon címkézzék, stigmatizálják a számukra ellenszenves világnézetű, bőrszínű, szexuális beállítottságú embertársaikat – pusztán mert csak... De mint ahogy mindent, a PC-t is lehet idegesítő túlzásba vinni.
Néha elémlibben a kép, hogy Demszky Gábor a barátjával nyit meg egy nemzeti ünnepet a fővárosban. Miközben Berlin és Párizs meleg polgármestere nap mint nap ezt teszi, és érdekes módon a választók nem hogy tojással, de voksokkal erősítik meg őket folyamatosan pozíciókban. Másik világ... :I

Peter Tikos írta...

"ez a terminus kissé felvidított"
De ugye tudod, hogy vicc volt? :)))
Ezt a Demszkys részt nem értem. Demszky meleg?

Haránt Artúr írta...

a "van zsidó barátom is" az egyik legtipikusabb szöveg azoktól akik képtelenek bevallani -még saját maguknak sem-, hogy antiszemiták. bayer zsocitól ez mondjuk egyáltalán nem fura :)

Peter Tikos írta...

Párizs és Berlin polgármesterét a melegségük alapján "kategorizálni" nem ugyanaz, mint Obamát a bőrszíne alapján? És azt hiszem, még mindenki jól emlékszik pár évvel ezelőttről a párizsi utcakődobálókra. Sokszor ki is emelték afrikai, illetve muzulmán származásukat a másvilági francia híradások.
Amúgy meg Demszkyt is folyamatosan megerősítik tisztségében, tojások ide vagy oda :P
Bocsánat, nem akarok cinikus lenni, de szerintem hasonló problémák mindenhol vannak. Csak nem mindegy, hogy az adott országok politikai elitje miként reagálja le (söpri szőnyeg alá, használja a saját céljaira, stb) ezeket a problémákat.

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Lehet, hogy félreérthető voltam. Azt akartam hangsúlyozni, hogy a polgárok ott a teljesítményük alapján választják meg a polgármesterüket, és teszik ezt annak ellenére, hogy tudnak arról, hogy melegek. Nálunk ez elképzelhetetlen lenne. Ahogy Sólyom László teljesen természetes és normális módon megjelenhet a feleségével karöltve egy rendezvény védnökeként vagy egy intézményt átadásakor, úgy próbálná csak megtenni ezt a akkor, ha élete párja történetesen egy férfi lenne. Tuti bukás, mert a többség a melegséget nálunk egyértelműen erkölcsi, morális kategóriába sorolja, így az adott személy emberi-erkölcsi megítéléséhez kapcsolja. Azt ne mondd, Péter, hogy ebben nincsenek hatalmas szakadékok a két ország közt, mert sajnos vannak. (Eddig egyedül Párizsban éreztem magam teljesen természetesen, gátlásoktól mentesen – bár a beidegződésektől nehéz volt elszakadni –, hiszen ha éppen olyanom volt, átölelhettem, megsimogathattam a barátomat a nyílt utcán, úgy, hogy a kutyát nem érdekelte. (Lehet, hogy konzervatív vagyok, de a csók nálam már intim kategória, így ha hetero lennék, se másznék a buszon a barátnőm torkába. :))
Nagyon jó érzés volt egy hétre úgy élni, sétálni, utazni, mint bármelyikőtöknek. Akinek ez természetes, az észre sem veszi.

Amikor a PC bosszant, az pedig éppen az, hogy az utcakővel dobálózó bevándorlókat nem lehet bevándorlónak hívni. Ha melegek dobálják az utcakövet, akkor igenis azt kell leírni, nyilatkozni, hogy melegek dobálnak. Ezt nem is értem...

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Ja igen, és Demszky megválasztását én sem értem. Amikor a kollégáiról írtam, azt mondtam, hogy a TELJESÍTMÉNYÜK alapján! :)))

Peter Tikos írta...

Igen, teljesen értem, amikről írsz, és igazad is van. Teljesen igazad van abban is, hogy vannak szakadékok, én csak azt szerettem volna mondani, hogy máshol sem fenékig tejfel az élet - épp ez az Obama faji hovatartozásáról szóló példa is ezt mutatja.
(Tudom, tudom, már a "faji" szó sem teljesen PC :)))

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Érdekes, érdemes elolvasni:

http://index.hu/politika/belfold/orkintk6647/?main&rnd=573