2008. január 31.

ÉS MEGINT...

2008. január 29.

megint strip

2008. január 28.

Nicolas de Crécy: Le bibendum celeste

Immár teljes terjedelmében feltettem – rajzokkal, fotókkal, hivatkozásokkal bővítve – az oldalamra a Nicolas de Crécy-ről szóló rövidke tanulmányomat, amit a Buborékhámozó 2. számában publikáltam. (A folyóirat többi száma is megvásárolható az Eduárd Képregényboltban!) E! – vagy hogy is mondják. :)

2008. január 26.

Ez is strip

Csak a szokásos elefántos sziccsuésön...

2008. január 24.

strip


...hogy, ne csak beszéljünk róla, ez még a közgyűlésen jutott eszembe.

2008. január 22.

Blogajánlás kettő

Találtam itthon is ajánlásra méltó és szellemes blogot, élő klasszikusunk, Békési Joe hálónaplóját. Halló hálótársak, nézzük meg!

Fazekas Attila a Kultúrházban


Ma este igen tanulságos kis anyagot rögzítettem. Mindig örömömre szolgál, ha a Kultúrház teret ad a képregénynek, igyekszik bemutatni a műfajt, alkotókat, kiadókat, olvasókat lát vendégül. A Fazekas Attilával készült interjút követően azonban elfelejtettem lekapcsolni a felvételt, lévén, finoman szólva is lemerevedtem attól a végső konklúziótól, amely Szinetár Miklós rendező szájából elhangzott, s amit a műsorvezető sem igyekezett cáfolni – pedig a Kultúrház már nem egyszer bizonyította nyitottságát a műfaj iránt.
Mikor élhetjük meg, hogy a képregényt nem egy regényadaptációnak, egy másodlagos műfajnak, ne adj isten, egyszer végre valóban önálló művészeti ágnak tekintik kis hazánkban? Ejj, de nehéz elszakadni a rossz magyar beidegződéstől, ami a képregényt az átkosban végigkísérte...
Tisztelt rendező úr, hogy következetes legyek az Ön által kifejtett konklúzióhoz, igyekszem felülírni eddigi szokásaimat és ezentúl messze elkerülöm a nézőteret – nem csak hogy kényelmesebb itthon, a fotelben darabot olvasni, de még a fantáziámat sem köti meg a látvány. Feltételezem, hogy Ön a filmművészetről is hasonlóképpen vélekedik, így megbocsájtja nekem az igazolt hiányzást!

2008. január 21.

"Margók nélkül a világ" - megnyitó

Az alábbiakban közzéteszek egy kis képes beszámolót a ma este hatkor nyílt, „Margók nélkül a világ" című kiállításunk vernisszázsáról – fogyasszátok szeretettel! ;)

A megnyitóbeszédek előtt, illetve között és után, kellemes zenével kedveskedett nekünk Juhász Györgyi (fagott, szintetizátor), Juhász Endre (fúvósok) és Katona Péter (gitár). Köszönjük a színvonalas muzsikát!

Az első felszólaló Hámori Tibor, polgármesteri szaktanácsadó volt, aki nagy örömmel konstatálta, hogy immár második alkalommal mutatkozunk be a városházán, valamint külön kitért az ARCcal közös, '56-os képregény-óriásplakát projektünk „szokatlan, ám annál izgalmasabb" történeteire, melyekben különböző személyek szemszögéből mutattuk be a forradalom napjait. Reméljük, a hagyomány folytatódik és a jövőben is visszatérő kiállítók leszünk Pestszentlőrincen!

A szakmai megnyitót ismét Kertész Sándor, szakíró, kiadóvezető és képregénytörténész tartotta.

Berner Csaba (balra), a kiállítás rendezője. Külön köszönet neki a szépen installált, üveglapos kiállításért!

Haragos Péter (balközépen) „madárlesen"...

BOTRÁNY!

Feki lekockafejelt minket ezzel az újabb leleplező videóval.
Klikk a képre!

PINKHELL no 5


...the ultimate sin:)

2008. január 20.

új blogom van

Azért is gondoltam, hogy megosztom az MKA tagságával, mert néhány tagunk oldalát belinkeltem, de megadom ezúttal bárkinek a lehetőséget, hogy kikérje magának és követelje, hogy vegyem le, vagy tegyem ki az övét is :) Csalinak itt egy pici részlet egy magán képregényből ami még 2007 utolsó napjaiban készült: Szabó Jenő írta, Haránt Artúr színezte, én rajzoltam. Hamarosan további részletekre is fény derül majd belőle a blogomon uh. tessenek RSS listába tenni.

comics

egy gyűlés aprópóján

Elnézést az érintettektől, de képtelen voltam ellenállni a kísértésnek.

2008. január 17.

John Joven

 border=Hanukáék és James Jean jutatta eszembe ezt a másik alliteráló nevű alkotót. Az oldalát (blogját) erős kettősség jellemzi: egyfelől megtalálhatók a mellékelt képek stílusában készült vonalcentrikus, intenzív, homogén színfoltokkal operáló, groteszkbe hajló alkotások, ugyanakkor jelen van egy karikaturisztikusabb, kompjúteresebb és lényegesen kereskedelmibb hangulatú képi világ is. A kettő pedig csak nagyon ritkán kerül átfedésbe.

2008. január 16.

Te...

...sötétben bújkáló, sunnyogva bliccelő akadémista reszkess!
Péntek estve az fogaknak csikorgatása, beleknek kiontása, gyáva szíveknek kitépése leszen.
Részletek a Yahoo-n...

SanchoPanza


Nem ide készült, de postolom , mert jól tükrözi az MKA tevékenységét...

Kiállításmeghívó

Szeretettel meghívjuk a Magyar Képregény Akadémia
„Margók nélkül a világ"
című kiállításának megnyitójára!

A megnyitó időpontja: 2008. január 21. hétfő, 18 óra.
Helyszíne: Városháza Galéria, Budapest, XVIII. ker. Üllői út 400.

Köszöntőt mond: Hámori Tibor, polgármesteri szaktanácsadó
A kiállítást megnyitja: Kertész Sándor, szakíró, kiadóvezető, képregénytörténész
Közreműködnek: Juhász Györgyi (fagott, szintetizátor),
Juhász Endre
(fúvósok)
és Katona Péter (gitár)
A kiállítás rendezője: Berner Csaba

2008. január 15.

Antik csemege

A hosszú téli esték monitor és TV bámulós egyhangúságát enyhítendő, íme egy kis érdekesség a ködbevesző régmúlt két fantasy illusztrátor óriásának jóvoltából. Jeffrey Jones és Bernie Wrightson cirka akkortájt rukkolt elő ezzel a hangulatos kis kooprodukcióval, mikor az ABBA még zsírúj dizsiformáció volt és nem leáldozóban lévő retrogagyi emlék csupán.
Kellemes emésztést...

2008. január 13.

Fight Club

Yeah.

2008. január 10.

Asaf és tomer Hanuka


Láttam, hogy régebben „A digitalizáló tábla virtuózai” címszóval alkotókat mutattatok be itt, én is beállok a sorba és bemutatom egyik kedvenc alkotó párosomat, egy ikerpárt: Asaf Hanukát és Tomer Hanukát. Mindketten illusztrátorok inkább, de van pár képregényük is. Önálló illusztrációikon is érződik, hogy nagy hatással voltak rájuk a képregények. Jellemző a munkáikra a tiszta, kikeményített és – jó értelemben vett - digitális íz. Annak ellenére, hogy képeiket látva ikertestvérségüket le sem tudnák tagadni, érezhető azért különbség a két alkotó munkái között.Asaf Hanuka kissé biztonságosabb stílusban alkot, és jellemző rá valamiféle kifinomult szellemesség. Tőle több képregény van tudomásom szerint - lehet, ez az oka, hogy „szabályosabb, biztonságosan megkomponált” illusztrációi vannak (azt nyilatkozta, hogy gyerekkorától fogva olvas képregényeket és már készít is, és amikor illusztrációkat készít, akkor azokat is úgy csinálja, mintha képregényeket készítene).
Tomer Hanuka munkái kissé merészebbek, figurái kicsit barokkosan kicsavartabbak, az illusztrációi kicsit komorabbak, drámaiabbak. Habár ezeknél is fellelhető némi szellemesség, nála inkább a komorság és a drámai hangulat a jellemzőbb (nekem egyébként, illusztrációkat tekintve, ő a kedvencem).
Képregényeik közül Asaf Hanukának emelném ki egyik munkáját, melynek címe: Pizzeria Kamikaze (ami 5 részben kijött korábban a Bipolar sorozatban, amibe Tomer is csinált képregényeket). A képregény története Etgar Keret novelláján alapszik, amit egy gyönyörűen kivitelezett, 100 oldalas képregénybe adaptáltak (nekem eddig csak a Bipolar első két számát sikerült megszereznem cbr formában, de az nem teljesen ugyanaz, mint a Pizzeria Kamikaze). A történetből film is készült, és ennél nem lehet elmondani a szokásos közhelyt, hogy „az eredeti jobb”, mert szerintem nagyon jó lett a film is, bár „eredeti” alatt most a képregényt értem, nem a novellát, mert azt nem olvastam. A film címe Csuklónyiszálók (amerikai cím: Wristcutters: A Love Story), de alternatív címként a Pizzeria Kamikaze van feltüntetve. Szóval csak ajánlani tudom mindkettőt (habár a képregényből még csak az első kétötödét láttam, de az nekem tetszett nagyon, már úton van a 100 oldalas kötet is, mert megrendeltem). A képregény meg is kapta az Eisner díjat a Legjobb amerikai kiadású külföldi képregény kategóriában (izraeli az alkotógárda), a film meg egy sereg kisebb díjat kapott, pedig nem volt túl nagy várakozás előtte. Ennek ellenére 2007 egyik közönségkedvence lett.



linkek: Asaf Hanuka, Tomer Hanuka, Etgar Keret, Asaf és Tomer blogja (nagyon jó!), Pizzeria Kamikaze képregény (ez a kiadó linkje is, Alternative comics), Csuklónyiszálók film

2008. január 5.

Kismama 20-22

Gyó szórakozást kívánok itten! A következő 3 strip is készen van, de most még titkos, amíg nem jelenik meg a Kismamában.