2009. március 10.

1910

A Top Shelf április 30-án jelenteti meg meg minden idők egyik legremekebb képregénye, az Alan Moore és Kevin O'Neill neve által fémjelzett League of Extraordinary Gentlemen harmadik részét. A Century: 1910 című történet három, egyenként 80 oldalas kis kötetben fog kijönni. Aki még nem olvasta volna a LoEG-et: a sztori egy World Newton-féle világban játszódik, melyben ismert regényhősökkel találkozhatunk. Amikor a Nemzetbirodalmat veszély fenyegeti, a titkosszolgálat összehívja (vagy inkább összegyűjti, együttműködésre kényszeríti) legnagyobb hőseit és gonosztevőit, hogy akár életük árán is védelmezzék a Brit Korona érdekeit. Az első két epizód egy olyan 1898-ban játszódik, amikor javában épül a Csatornán átívelő, monumentális híd, ember készül a Holdra szállni, és Mina Murray, Alan Quatermain, Nemo kapitány, Mr. Hyde (vagy ha úgy tetszik, Dr. Jekyll) és Hawley Griffin harcolnak a Birodalom (vagy nem ritkán önmaguk) érdekeiért, Mycroft Holmes és a titokzatos M utasításait követve. Fu Manchu, a marslakók, Gullivar Jones, John Carter, Dr. Moreau, Auguste Dupin, és még számtalan más, ismert vagy kevésbé ismert irodalmi alak tűnik fel a képregény oldalain, egy Moore-hoz méltó, összetett és rendkívül mulatságos, de néhol egyben elgondolkodtató univerzumban. Eddig két kötet, és egy mindenféle extrákkal ellátott, fura folytatás jelent meg, utóbbi Black Dossier címmel. Az 1910-be helyezett harmadik részről itt olvasható egy rövid előzetes, itt és itt pedig bemutató oldalakat is találhatunk.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez fantasztikus!

(A LoEG hatására kezdtem el én is képregényesdit játszani.)

Gyula Nemeth írta...

Nagy kedvencem a cucc, bár nekem csak az van meg amiben a Dr. Moreau szerepel és a Világok Harcára épül... az hanyadik rész?

Névtelen írta...

Második.

Peter Tikos írta...

Nekem a második rész valamiért az elsőnél is jobban tetszik. Remélem, ez a tendencia folytatódik, és az 1910 minden eddiginél jobb lesz :)

Névtelen írta...

A másodiknál igazából nem is a sztori a lényeg, hanem a karakterek.
Talán ezért. Hyde például teljesen letaglózott.

Peter Tikos írta...

"This is the life, eh, Griffin? This is the life."
:)))

Névtelen írta...

Nekem is tetszett a Loeg (a fekete dossziét még nem olvastam), de az első kötet után egyre többször éreztem azt, hogy világirodalmi bestseller idézeteivel úgy giccses, ahogy Las Vegas építészeti idézeteivel. A Fables-zel is ezért nem bírtam megbarátkozni eddig.
De azt elismerem, hogy van egy sajátos, vagyis önálló karaktere (ld. első mondat. :))

Szabó Jenő írta...

A fekete dossziét még én se láttam - hála a terjesztési politikájának - de az első két kötet van olyan jó, hogy ezt vakon bevállaljam.

Peter Tikos írta...

Jenő, majd elviszem csütörtökön a Mentába! :)