2009. október 9.

COMICS - Kortárs magyar képzőművészek képregényei

Sok évtizedes kiállítás-rendezési tradíciót követve, a Szent István Király Múzeum ma is a legfrissebb képzőművészeti áramlatokat, kortárs művészeti alkotásokat igyekszik bemutatni. Az idei év egyik újdonságaként fiatal képzőművészek képregényeit tekinthetik meg a látogatók. Ez az első alkalom, hogy Múzeumunkban művészi igénnyel készített képregény legyen a kiállítás témája. Ám nemcsak e műfajnak, hanem a fiatal művészeknek is bemutatkozó tárlata ez, hiszen még egyikük sem szerepelt városunkban kiállításával.

A képregény a képzőművészet és az irodalom sajátos keverékéből létrejövő műfaj. Olyan narratív alkotás, amelyben a kép és a szöveg szorosan összekapcsolódik, s így egymást kiegészítve mesélnek el egy-egy történetet. Ugyanakkor a jó képregény ismérve, hogy a rajz akár szöveg nélkül is megállná a helyét. A kortárs képzőművészetnek ez a speciális, hazánkban az utóbbi évtizedben reneszánszát élő műfaja a legkülönbözőbb témákban, stílusokban és gazdag technikai megoldásokat felvonultatva jelenhet meg. A kiállításra felkért művészek a képregény-világ sokszínűségét, humoros vagy éppenséggel komor oldalát mutatják be alkotásaikon keresztül. E művek révén átfogó képet kaphatunk napjaink magyar képregény kultúrájáról.

A kiállító művészek:
Baranyai (b) András, Cserkuti Dávid (MKA), Csordás Dániel, Dorcsinecz János, Gáspár Tamás (MKA), Fehér Zoltán / Zorro de Bianco (MKA), Felvidéki Miklós (MKA), Gróf Balázs, Kárpáti Tibor, Lanczinger Mátyás (MKA), Odegnál Róbert, Sirály Dóri, Stark Attila, Szabó Balázs, Szöllősi Géza, Tebeli Szabolcs, Vass Richárd (MKA), Zabos Csaba (MKA)

Megnyitó: 2009. október 17. 11.30.

A kiállítás megtekinthető: 2009.10.17. - 2010.01.31. között.

Csók István Képtár
8000 - Székesfehérvár
Bartók Béla tér 1.

10 megjegyzés:

józsikém írta...

megj. a névsorhoz: Futaki nem állít ki, Felvidéki igen (a szórólapon lévő tapétanévsort tessék csekkolni)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Három hete napi 18 órában melózok, eközben nem volt érkezésem csekkolni, hogy miként változik a névsor. Merthogy alakult közben, az biztos.
Tegnap hallottam, hogy Attila mégis kiállít, Miki nem. Hogy ma ez már változott – lehet... :I

józsikém írta...

nem csesztetésből írtam, de azé lásd be, jogos (lett volna), pláne, ha Miki kiállít, Attila meg nem. de ha ez összevissza folyton változik, ami tök vicces + blama, akkor végülis fölösleges is erről beszélni:)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Én kérek elnézést, kissé hulla és ebből kifolyólag túlérzékeny vagyok. (Csak várok még egy kicsit az alvással, különben hajnalban kezdek kukorékolni. :))

Egyetértek azzal, hogy blama a névsor folyamatos változása.
Most akkor Miki vagy Attila kiállít? :P

LM írta...

már csak ezért is érdemes lesz elmenni a kiállításra, hogy fény derüljön erre a dologra, hehe:)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

:) Nem kell addig várni, íme a végleges névsor (javítottam a posztban) – az imént kaptam a múzeumtól.

LM írta...

blama javítva;)

Csacso írta...

Biztos szóltak Attilának, hogy a penge, koton díszítő elemeket most felejtse el –erre visszalépett (nehéz újat kitalálni) ;)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Majdnem így történt. :)

A valóság azonban az, hogy Attila minden eredeti munkája kint van Párizsban és a kurátor szerint – az ő esetében – igazán azok lennének az izgalmasak. Végül is van benne logika, mivel a többségnek a kész oldalak csak nyomatként léteznek a gépes színezés vagy utómunkák miatt – melléjük pedig az eredetit érdekességképpen állítják ki páran. Ill. nem tudom, ki mindenki tesz így, én igen.
(Persze ez is egy szempont, én azért kitettem volna Attilát nyomatként is.)

Fehér Zoltán / Zorro de Bianco írta...

Mármint nem Attilát tenném ki nyomatként, hanem a melóit! :))))